Masz dość siedzenia w kuchni? Zapoznaj się z pięcioma radami Sharon Palmer, dietetyka roślinnego, jak pokonać zmęczenie gotowaniem.

Już od roku tkwimy w naszych kuchniach i to już oficjalne - zmęczenie gotowaniem dało o sobie znać! Podobnie jak wielu innych, rozpoczęłam okres kwarantanny z entuzjazmem, ciesząc się z całego wolnego czasu, który będę miała na gotowanie i pieczenie, podążając za najnowszymi trendami: zakwasem, bitą kawą i miseczkami smoothie. Piekłam blachę za blachą snickerdoodles, ciasteczek z masłem orzechowym i muffinek, pakując je zarówno dla przyjaciół, jak i rodziny. Teraz jednak ekscytacja i nowość, którą czułam, zanika, i nie jestem w tym osamotniona. Zaledwie cztery miesiące po wybuchu pandemii pragnienie konsumentów, by ograniczyć do minimum przygotowywanie posiłków, wzrosło o 50%.

Czy odczuwasz zmęczenie gotowaniem? Zajrzyj do archiwum "Łatwych" przepisów na mojej stronie internetowej.

Częścią zabawy jest gotowanie dla innych ludzi, a gdy liczba spotkań towarzyskich wciąż spada do minimum, motywacja do spędzania czasu na tworzeniu wyszukanych dań jest mniejsza. Kolacje świąteczne, które tradycyjnie są najważniejszymi punktami roku kulinarnego, zmniejszyły się z imprez na dużą skalę do spotkań w gronie jednej rodziny lub nawet jednej osoby.

Nie masz już pomysłów? Zapoznaj się z tymi łatwymi przepisami na dania roślinne dla jednej osoby.

Niestety, to zmęczenie gotowaniem może prowadzić do podejmowania niezdrowych wyborów. Usługi dostarczania jedzenia stają się coraz popularniejsze i wiele osób może zdecydować się na jedzenie na wynos, zamiast poświęcać czas na planowanie, zakupy i przygotowywanie posiłków... i nie zapominać o zmywaniu naczyń po posiłku. Ale nie należy się poddawać (dosłownie)! Nadal istnieje wiele sposobów na znalezienie przyjemności w gotowaniu. Oto 5 moich najważniejszych wskazówek, jak pokonać zmęczenie gotowaniem.

5 najlepszych wskazówek, jak pokonać zmęczenie gotowaniem

Co może być prostszego do zrobienia niż to pyszne curry z ciecierzycy w garnku Instant Pot?

1. Uprość planowanie.

Nie stresuj się nadmiernie procesem planowania posiłków. Wystarczy, że zaopatrzysz swoją podstawową spiżarnię i uzupełnisz ją co tydzień świeżymi produktami sezonowymi, a następnie każdego dnia będziesz tworzyć posiłki z tych zapasów. Śniadanie nie musi być wymyślne. Wykorzystaj składniki, które już masz, aby przygotować łatwą jajecznicę śniadaniową.

2. Gotuj z lodówki.

Naucz się po prostu otwierać lodówkę i przygotowywać posiłki z tego, co w niej znajdziesz (w połączeniu ze swoją spiżarnią). Jeśli masz w lodówce marchewkę i seler, dlaczego nie zrobić gulaszu z soczewicy, używając suszonej soczewicy i przypraw z twojej spiżarni? Nie masz pomysłu? Zapoznaj się z tymi 50 ukochanymi wegańskimi daniami... na pewno znajdziesz coś smacznego, jak na przykład pomarańczowe tofu z brązowym ryżem!

3. Wypróbuj jeden nowy przepis tygodniowo.

Nie wywieraj na sobie presji, by każdego wieczoru w tygodniu przygotowywać nowy, wspaniały przepis! Wybierz tylko jeden wieczór - twój najłatwiejszy wieczór w całym tygodniu - i przygotuj nowy przepis, który znajdziesz na blogu, w książce kucharskiej lub czasopiśmie. Poszukaj inspiracji w moich zbiorach przepisów. Dania z blachy są idealne do gotowania w dużych ilościach, a resztki możesz dodać do swojego hummusu! Spróbuj tego pięknego dania z tęczowych warzyw na blasze.

4. Zaplanuj resztki.

Przygotuj tyle, aby mieć pełny posiłek z resztek, co odciąży cię od gotowania. Zaplanuj Smorgasbord na czwartkowy wieczór - wyciągnij z lodówki wszystkie swoje resztki i pozostałości, aby się rozgrzać i cieszyć różnorodnością potraw. Potrzebujesz tylko 30 minut, aby przygotować tę smaczną tajską miseczkę z makaronem tofu.

5. Ułatwiaj sobie posiłki.

Twoje posiłki nie muszą być imponującą sprawą, której przygotowanie zajmuje wiele godzin. Możesz przygotować zdrowy, roślinny, pyszny posiłek w 30 minut! Może to być tak proste, jak tacos z czarnej fasoli (podgrzej puszkę czarnej fasoli i podawaj z muszlami do taco i dodatkami), pitas z hummusem (wypełnij pitę hummusem i warzywami) czy tofu stir-fry (usmaż pokrojone w kostkę tofu z warzywami, które masz pod ręką).

Chociaż proces planowania i tworzenia posiłku może czasem wydawać się wyczerpujący, służymy pomocą. Zapoznaj się z tymi łatwymi, szybkimi przepisami i kolekcjami - wszystkie nie wymagają więcej niż 30 minut czasu na przygotowanie. Przywróć radość z gotowania!

 


Komentarze (0)

Zostaw komentarz