Odkąd napisałam moją nową książkę, The Plant-Powered Plan to Beat Diabetes, otrzymuję wiele pytań na temat radzenia sobie z cukrzycą za pomocą diety roślinnej. Dlatego dziś odpowiadam na wszystkie pytania i przedstawiam fakty na temat tego, jak zmniejszyć ryzyko zachorowania na cukrzycę, a także jak żyć dłużej, jeśli już na nią chorujesz.
Cukrzyca to ważna sprawa. Na całym świecie odnotowuje się 422 miliony przypadków cukrzycy typu 2. Z cukrzycą typu 2 można walczyć, ale gdy już się na nią zachoruje, może to być trudne, ponieważ istnieje ryzyko wielu powikłań, takich jak choroby serca i oczu, uszkodzenie nerwów, a nawet dysfunkcja mózgu. Dobrą wiadomością jest jednak to, że styl życia może znacznie zmniejszyć ryzyko zachorowania na cukrzycę typu 2, a jeśli masz już cukrzycę typu 1 lub 2, możesz dobrze nią zarządzać za pomocą pełnowartościowej diety, aby żyć długo i zdrowo oraz zmniejszyć ryzyko powikłań. Czytaj dalej, odpowiadając na najważniejsze pytania dotyczące tego, jak opanować cukrzycę za pomocą diety.
1. Czy to prawda, że dieta roślinna jest dobra dla diabetyków, nawet jeśli zawiera węglowodany? Dlaczego?
Tak, w przeszłości tak bardzo skupialiśmy się na całkowitej ilości węglowodanów w cukrzycy, niezależnie od ich jakości. Ale teraz badania zaczynają nam pokazywać, że jedząc zdrową, minimalnie przetworzoną, wysokiej jakości, zbilansowaną dietę roślinną - pyszną dietę wypełnioną ziemistą fasolą, chrupiącymi pełnymi ziarnami, żywymi warzywami, kolorowymi owocami, bogatymi orzechami i nasionami, ziołami i przyprawami, możesz nie tylko pomóc w zapobieganiu cukrzycy, ale także lepiej radzić sobie z cukrzycą, jeśli już ją masz, a także zapobiegać występowaniu powszechnych powikłań, takich jak choroby serca, nerek, uszkodzenia nerwów i oczu; a nawet zmniejszyć zużycie leków. Według badań niektórzy ludzie przechodzą nawet w remisję dzięki diecie roślinnej i zdrowemu stylowi życia.
2. Co mówią badania na temat diety roślinnej w zapobieganiu i leczeniu cukrzycy?
Badania od kilku dekad wykazują, że osoby stosujące dietę roślinną mają niższy wskaźnik zachorowań na cukrzycę. Na przykład badanie AHS-2 wykazało, że wegetarianie mieli o 54% niższe ryzyko, a weganie o 77% niższe ryzyko w porównaniu z osobami niebędącymi wegetarianami. Inne badania potwierdziły te obserwacje. Jeden z przeglądów, który obejmował dziewięć badań żywieniowych i 300 000 osób, wykazał, że osoby, które stosowały głównie dietę roślinną, zmniejszyły ryzyko zachorowania o 23%. Inne badanie wykazało, że osoby z cukrzycą przyjmujące leki doustne i insulinę były w stanie odstawić leki po 25 dniach diety zbliżonej do wegetariańskiej i programu ćwiczeń.
3. Jakie rodzaje diet roślinnych są dobre dla cukrzyków?
Coraz częściej dowiadujemy się, że liczy się nie tylko "roślinność", ale także jakość diety roślinnej - w końcu napoje gazowane, chipsy i ciastka mogą być wegańskie, prawda? Wysokobłonnikowa, niskoglikemiczna, pełnowartościowa żywność roślinna jest głównym składnikiem diety przyjaznej dla diabetyków. Błonnik ma korzystny wpływ na kontrolę poziomu glukozy we krwi - żywność bogata w błonnik powoduje wolniejszy wzrost poziomu glukozy, a także pomaga w utrzymaniu zdrowia jelit i serca oraz wagi. Powinniśmy dążyć do spożywania 40 gramów błonnika dziennie (Amerykanie spożywają średnio tylko około 15 g dziennie). Istnieje spektrum diet roślinnych, które wykazują korzyści, od wegańskiej przez wegetariańską po pescatariańską i semiwegetariańską. Badania ogólnie pokazują, że im więcej produktów roślinnych, tym lepiej, ale proste zastąpienie produktów pochodzenia zwierzęcego większą ilością pełnowartościowych pokarmów roślinnych jest tym, w czym tkwi sedno sprawy. Coraz więcej dowodów łączy spożycie czerwonego mięsa - zwłaszcza przetworzonego - z różnego rodzaju problemami, w tym ryzykiem cukrzycy typu 2, a także chorobami serca i rakiem. Diety roślinne, takie jak dieta Med, zostały również powiązane z niższymi wskaźnikami cukrzycy.
4. Czy istnieją różne strategie żywieniowe dla różnych typów cukrzycy?
Ten styl odżywiania jest dobry dla wszystkich rodzajów cukrzycy: jeśli jesteś zagrożony cukrzycą, jeśli masz stan przedcukrzycowy, cukrzycę ciążową, cukrzycę typu 1 lub typu 2. To ta sama dieta, która jest również dobra dla serca, mózgu, nerek i ogólnego stanu zdrowia. Jest również dobra dla planety, ponieważ odżywianie się w ten sposób wiąże się z mniejszym wpływem na środowisko. Zalecam zaplanowanie konkretnego planu posiłków z zarejestrowanym dietetykiem, który jest zaznajomiony z osobistym planem leczenia cukrzycy, tak aby dieta była zgodna z ogólnym planem żywieniowym, lekowym i celami zdrowotnymi.
5. Jakie są kluczowe elementy diety roślinnej, które wydają się być dobre w zapobieganiu i leczeniu cukrzycy?
Diety roślinne mają wiele zalet! Diety te mają niższą zawartość tłuszczów nasyconych, cholesterolu i kalorii, ale wyższą zawartość specjalnych składników odżywczych. Rośliny oferują symfonię składników odżywczych, w szczególności fitochemikaliów, które działają jako przeciwutleniacze i środki przeciwzapalne, oraz błonnika, który pomaga organizmowi na wiele sposobów, takich jak wzmocnienie mikrobiomu jelitowego w celu poprawy zdrowia i metabolizmu. Pokarmy te działają również jako środki uwrażliwiające na insulinę. A jedzenie oparte na roślinach może pomóc w ABC cukrzycy: A1C (pomiar stężenia glukozy we krwi w czasie), ciśnienie krwi i cholesterol. Może również pomóc utrzymać wagę i obwód talii w zdrowym zakresie, co ma kluczowe znaczenie dla zapobiegania i leczenia cukrzycy. Osoby stosujące dietę roślinną ważą znacznie mniej, mają o połowę niższe wskaźniki nadciśnienia, o 35% niższy poziom cholesterolu i niższe markery stanu zapalnego w porównaniu do osób niebędących wegetarianami.
6. Jaki jest ogólny cel zdrowej diety w profilaktyce i leczeniu cukrzycy?
Chcemy kontrolować poziom glukozy we krwi i utrzymywać poziom A1C w zdrowym zakresie, a także zapobiegać powikłaniom, które często występują jako efekt uboczny cukrzycy: 63% osób z cukrzycą ma nadciśnienie, 56% ma dyslipidemię, 18% jest otyłych, a połowa umrze z powodu CVD (zwłaszcza chorób serca i udaru mózgu). Cukrzyca może uszkadzać narządy, takie jak nerki, oczy i nerwy. Zwiększa ryzyko choroby Alzheimera i niektórych rodzajów raka. Utrzymując cukrzycę pod kontrolą, można ograniczyć te powikłania.
7. Jakie są kluczowe produkty spożywcze, które są częścią diety zwalczającej cukrzycę?
Białka roślinne (soja, rośliny strączkowe, orzechy, nasiona), produkty pełnoziarniste, warzywa (zwłaszcza nieskrobiowe), owoce, zdrowe tłuszcze roślinne, przyprawy i zioła. Ważne jest, aby spożywać różnorodne pokarmy, aby zmaksymalizować spożycie składników odżywczych dla zdrowia. FAO twierdzi, że 90% naszego globalnego spożycia energii pochodzi z zaledwie 15 roślin uprawnych, ale moglibyśmy jeść z 20 000 jadalnych gatunków.
8. Jak wygląda dzień żywieniowy osoby walczącej z cukrzycą?
Może to być dzień pysznego, zdrowego jedzenia, np:
- Śniadanie: Tempeh Sweet Potato Breakfast Hash, połówka grejpfruta, z kawą
- Lunch: Wegańska kanapka BLTA, zielona sałatka i mrożona herbata
- Kolacja: Skwierczące Fajitas z fasolą i kukurydzianymi tortillami, woda gazowana
- Przekąska: Kantalupa z jogurtem sojowym
9. Jakie informacje zawarte w książce "The Plant-Powered Plan to Beat Diabetes" mogą pomóc czytelnikom w zapobieganiu cukrzycy lub jej leczeniu? W jaki sposób może im to pomóc?
Książka zaczyna się od wyjaśnienia najnowszych badań naukowych i informacji na temat tego, dlaczego dieta roślinna może pomóc w walce z cukrzycą. Zamieszczam fragmenty i cytaty czołowych ekspertów w dziedzinie cukrzycy, z którymi przeprowadziłem wywiady na temat tego, jak diety roślinne zwalczają cukrzycę. Następnie zagłębiam się w to, jak stworzyć piękną, pyszną, zbilansowaną dietę roślinną opartą na pełnowartościowych produktach spożywczych. Przechodzę do każdej z grup żywności, wyjaśniając i szczegółowo opisując za pomocą łatwych w użyciu wykresów i przewodników, które pokarmy powinny być częścią codziennych posiłków. Zapewniam listy zakupów, techniki planowania talerzy i przykładowe menu, które pomogą ci zaplanować dietę. W każdym rozdziale podaję również wskazówki, jak wprowadzić w życie plan diety przyjaznej dla diabetyków, np. jak ograniczyć cukier i sól w diecie oraz ile ćwiczeń jest korzystnych. Zamieszczam również odniesienia do wszystkich danych naukowych zawartych w tej książce, dzięki czemu można je samodzielnie zweryfikować. Następnie przedstawiam 100 zdrowych, pysznych, wegańskich przepisów, które stworzyłam w mojej własnej kuchni w Ojai w Kalifornii!
10. Jakie rodzaje przepisów są dostępne w Twojej książce? Które są Twoimi ulubionymi?
Od 20 lat tworzę przepisy do moich książek i społeczności. Moja estetyka jest świeża, żywa, pyszna, kolorowa i inspirowana światem. Głęboko wierzę, że zdrowe jedzenie może być absolutnie pyszne! Miałam okazję studiować wiele tradycyjnych diet i kuchni na całym świecie i wnoszę te inspiracje do mojego stylu kulinarnego. Mam 100 przepisów w każdej kategorii: śniadania, przystawki, napoje, zupy i gulasze, sałatki, miski, kanapki i tacos, dania główne, dodatki, dressingi i sosy oraz desery.
Niektóre z moich ulubionych przepisów to: Sycylijska Caponata, Zupa Brokułowo-Porowa, Surowa Sałatka Purpurowa Moc, Inspirowane Shawarmą Misy Kalafiorowo-Bulgurowe, Hiszpańska Paella Warzywna, Grillowane Wiosenne Warzywa Ziołowe i Staromodna Tropikalna Ambrozja.
Dowiedz się więcej o książce The Plant-Powered Plan to Beat Diabetes: A Guide for Prevention and Management autorstwa Sharon Palmer, MSFS, RDN
Badania pokazują, że diety roślinne oferują trwałe korzyści dla osób żyjących z cukrzycą lub stanem przedcukrzycowym. W Stanach Zjednoczonych prawie 12% populacji cierpi na cukrzycę, a dodatkowe 38% dorosłych ma stan przedcukrzycowy. I chociaż istnieje wiele książek kucharskich, które są przeznaczone dla osób z cukrzycą, wegańskie opcje są rzadkością. Teraz wegańska dietetyczka Sharon Palmer, znana również jako The Plant-Powered Dietitian, wnosi swoje wieloletnie doświadczenie w kuchni roślinnej w The Plant-Powered Plan to Beat Diabetes - w 100% roślinną książkę kucharską, która może pomóc w leczeniu cukrzycy, zapobieganiu powikłaniom i promowaniu optymalnego zdrowia, która zawiera 100 łatwych wegańskich przepisów, które są zarówno pomysłowe, jak i pyszne.
W tej książce kucharskiej Sharon przedstawia istniejące badania dotyczące leczenia cukrzycy w przystępnym i przekonującym tonie, wykorzystując przyjazne dla użytkownika wykresy i diagramy, a także ciepłe i przyjazne nastawienie, które zainspiruje czytelników. Książka zawiera planowanie posiłków krok po kroku, wskazówki dotyczące gotowania i listy zakupów, a także oryginalne fotografie z inspirowanymi światem i zdrowymi dla serca przepisami, które sprawiają, że zmiana nawyków żywieniowych na dobre dla zdrowia przy jednoczesnym delektowaniu się pysznym jedzeniem jest łatwa i wygodna. Niezależnie od tego, czy rozważasz przejście na dietę opartą w 100% na roślinach, czy tylko zmianę stylu odżywiania na bardziej roślinny, Sharon sprawia, że przyjęcie nieodpartego stylu życia opartego na roślinach we własnym domu jest łatwe i wygodne. Co najważniejsze, książka zapewnia motywację do rozpoczęcia i strategie trzymania się jej. Proste podejście Sharon do odżywiania opartego na roślinach w leczeniu cukrzycy sprawia, że ta książka kucharska jest doskonałym prezentem i narzędziem dla członków rodziny żyjących z cukrzycą lub dla klinicystów, dietetyków, pielęgniarek lub pracowników służby zdrowia, którzy leczą i zarządzają pacjentami z cukrzycą.
Komentarze (0)