Dowiedz się o korzyściach płynących z gotowania w żeliwie dzięki temu prostemu przewodnikowi, jak używać naczyń kuchennych z żeliwa, w tym żeliwnych patelni i żeliwnych garnków.
Od słodkich do pikantnych i wszystkiego pomiędzy, żeliwne patelnie mogą stać się prawdziwą potęgą w kuchni. Niedrogie, trwałe i wszechstronne, naczynia żeliwne mogą zapewnić najlepsze wyniki w gotowaniu-żywność nie przywiera, a dania mają tendencję do podejmowania chrupiący, karmelizowane, sautéed i duszone jakości. Gdy prawidłowo utrzymane, naczynia żeliwne są niezwykle trwałe i wszechstronne, co czyni je świetną inwestycją dla przyszłych pokoleń. W rzeczywistości, moja mama wciąż ma tę samą żeliwną patelnię, którą dostała jako prezent ślubny ponad 60 lat temu! Ta legendarna patelnia zaczęła żyć własnym życiem, a ja zawsze lubię myśleć o wszystkich potrawach, które patelnia widziała przez lata - smażona cukinia, smażone zielone pomidory, duszona soczewica, flaczki, hashed browns i sautéed greens, aby wymienić tylko kilka.
Klasyczny wegański chlebek kukurydziany na patelniŻeliwne patelnie mogą nawet pomóc zwiększyć dzienne spożycie żelaza! Korzyści płynące z używania żeliwnych naczyń są liczne, ale wymagają odrobiny wiedzy, aby je osiągnąć. Jeżeli ty no znasz z żeliwa cookware, szanse są ty widziałeś twój uczciwego udział one na internecie lub przy garażowych wyprzedażach. I jest tak wiele odmian żeliwa naczynia te dni. Mam duże żeliwne patelnie, małe żeliwne patelnie, indywidualne żeliwne patelnie, żeliwne płyty grillowe i więcej. I teraz jest Twoja szansa, aby jak najlepiej wykorzystać gotowanie z żeliwa z moim przewodnikiem i najlepsze wskazówki dzisiaj.
Zacznij
Jednym z najważniejszych aspektów konserwacji żeliwa jest sezonowanie. Sezonowanie odnosi się do aktu wycierania cienkiej warstwy oleju na żeliwo przed przechowywaniem go do przyszłego użytku. Ta cienka warstwa oleju staje się wtedy zwęglona, co przyczynia się do nieprzywierających właściwości Twojego żeliwa. Z czasem ta warstwa oleju ulega polimeryzacji i wiąże się molekularnie z żeliwem, chroniąc je przed rdzą.
Jak czyścić żeliwo
Po wstępnym sezonowaniu, (nie jest to konieczne w przypadku naczyń wstępnie sezonowanych) klucz do utrzymania żeliwa leży w tym, co robisz po zakończeniu gotowania. Po każdym użyciu, żeliwne patelnie powinny być natychmiast czyszczone gorącą wodą, osuszone ręcznikiem i przyprawione. Moczenie żeliwa w wodzie może spowodować zardzewienie patelni, a ekstremalne zmiany temperatury mogą spowodować wytworzenie pęknięć w naczyniach. Zardzewiałe żeliwo może być naprawioneale pęknięte żeliwo nie może.
To może brzmieć zniechęcająco na początku, ale po przeczytaniu o tych czterech korzyści z korzystania z żeliwa naczynia zrozumiesz, dlaczego to jest warte wysiłku! I to naprawdę nie jest praca, wszystko co robisz to szybko wyszorować żeliwną patelnię, wysuszyć go i dab go z odrobiną oleju kuchennego i jesteś dobry, aby przejść. Używam oliwę z oliwek, która jest zawsze pod ręką w mojej kuchni.
Summer Fruit Skillet CobblerKorzyści z gotowania w żeliwie
Bonus z żelaza
Żelazo produkuje hemoglobinę i mioglobinę w twoim ciele, które są odpowiedzialne za transport tlenu do spraw. Istnieją dwie formy żelaza: żelazo hemowe, znajdujące się w produktach zwierzęcych i żelazo niehemowe, znajdujące się w roślinach, takich jak fasola, orzechy i produkty. RDA (Recommended Dietary Allowance) dla żelaza wynosi 8 mg/dzień dla mężczyzn w każdym wieku i kobiet po menopauzie. Ze względu na straty żelaza podczas menstruacji, RDA dla kobiet przed menopauzą wynosi 18 mg/dzień. Badania wykazały, że żeliwne naczynia kuchenne mogą znacznie zwiększyć zawartość żelaza w żywności w zależności od jej kwasowości, wilgotności i czasu gotowania, ułatwiając osobom odżywiającym się w oparciu o rośliny osiągnięcie ich RDA na żelazo. Dobra wiadomość!
Jakość jedzenia
Żeliwo jest gęstym materiałem, który pozwala mu zachować i rozprowadzać ciepło równomiernie przez długi czas. Te właściwości są szczególnie przydatne przy pieczeniu warzyw, chleba i gotowaniu gulaszu. Potrawy przyrządzane na żeliwnych patelniach gotują się równomiernie, a dzięki odpowiednim przyprawom nie przywierają do patelni. Więcej jedzenia na talerzu i mniej jedzenia przyklejonego do patelni oznacza, że możesz delektować się każdym kęsem swojego posiłku i spędzać mniej czasu na zmywaniu naczyń, jednocześnie oszczędzając na dodanym tłuszczu - nie musisz ciągle wlewać oleju do butelki.
Zwiększenie wszechstronności
Żeliwne patelnie są niezwykle uniwersalne. Niezależnie od tego czy jesteś w domu czy na kempingu, możliwości są nieograniczone. Żeliwne patelnie mogą być używane na kuchence, w piekarniku, na grillu lub umieszczone nad otwartym ogniem. Można je również wykorzystać do przygotowania szerokiej gamy przepisów, takich jak lasagna, pot pie, cobbler, stir-fries, i mac i ser. Już po kilku użyciach Twoja nowa żeliwna patelnia z pewnością stanie się jednym z Twoich ulubionych kuchennych niezbędników.
Długowieczność
Żeliwo jest stosunkowo niedrogie i, gdy odpowiednio zadbane, może trwać przez pokolenia. Brand new, pre-seasoned żeliwne naczynia mogą wahać się od $8.95-$240 w zależności od wielkości, typu i marki. Istnieje żeliwne naczynia dla każdego budżetu i kulinarnych potrzeb! Najlepsza część? Za każdym razem, gdy używasz i sezon swoje żeliwo, tym lepiej dostaje na pozostając non-stick.
Sprawdź niektóre z moich ulubionych produktów żeliwnych poniżej i chwyć mój link dla zniżki!
- Patelnia
- Żeliwny ruszt
- Żeliwne naczynie do zapiekanek
- Mini patelnia żeliwna
- Duża patelnia żeliwna
- Żeliwna patelnia do muffinów lub ciastek
- Żeliwny bochenek
- Żeliwna patelnia do pierogów
Dla żeliwnych patelni przepisy, sprawdź następujące:
Moroccan Chickpea Freekeh Eggplant Skillet
Łatwe Vegetable Fajitas
Thai Tempeh Noodle Skillet
Łatwy warzywny bibimbap z tofu
Referencje:
- Brittin, H. C., & Nossaman, C. E. (1986). Zawartość żelaza w żywności gotowanej w żelaznych naczyniach. Journal of the American Dietetic Association (Dziennik Amerykańskiego Stowarzyszenia Dietetycznego), 86(7), 897-901.
- Hill, D. (b.d.). Właściwości termiczne żeliwa. eHow. https://www.ehow.com/list_7651262_thermal-properties-cast-iron.html
- Czym jest sezonowanie żeliwa? (n.d.). Lodge Cast Iron. https://www.lodgecastiron.com/cleaning-and-care/cast-iron/science-cast-iron-seasoning
- P. (2021, 25 października). Kiedy wyrzucić żeliwną patelnię. Sparkling Penny. https://sparklingpenny.com/when-to-throw-away-a-cast-iron-skillet/
Ten post może zawierać linki afiliacyjne. Aby uzyskać więcej informacji kliknij tutaj.
Komentarze (0)