Pewnie słyszałeś o tym, że właśnie opublikowano nowe wytyczne żywieniowe na lata 2020-2025? Co to dla Ciebie oznacza? Cóż, zostałem zaproszony na odsłonięcie Wytycznych Dietetycznych w zeszłym tygodniu i zapraszam Cię do zapoznania się z nowościami. Po pierwsze, zacznijmy od tego, czym są Wytyczne Dietetyczne. Wytyczne te, opracowane przez Departament Rolnictwa Stanów Zjednoczonych, służą jako zalecenia żywieniowe dla ogółu społeczeństwa, dotyczące sposobu odżywiania się w celu zachowania dobrego stanu zdrowia. Stają się one podstawą finansowanych z funduszy federalnych programów żywieniowych, takich jak program obiadów szkolnych, program posiłków dla pacjentów szpitali oraz program śniadań szkolnych. Wytyczne te są aktualizowane co pięć lat w celu uwzględnienia nowych odkryć naukowych dotyczących wpływu żywienia na zdrowie. Nowe Wytyczne żywieniowe dla Amerykanów na lata 2020-2025 zostały opublikowane29 grudnia 2020 roku. Opierają się one na panelu ekspertów ds. żywienia, którzy spotykają się i analizują dorobek naukowy w zakresie żywienia, aby opracować raport komitetu naukowego, który jest następnie interpretowany jako oficjalny zestaw Wytycznych żywieniowych.

Nowe wytyczne żywieniowe opierają się na poprzednich latach, ale tym razem zawierają zalecenia dla niemowląt, małych dzieci i kobiet w ciąży. W tej wersji zwrócono również uwagę na znaczenie spożywania pokarmów kulturowo istotnych, które wpisują się we wzorce zdrowego żywienia.

Celem zaleceń dietetycznych jest promowanie zdrowego stylu życia i zapewnienie zdrowej żywności dla wszystkich Amerykanów poprzez podkreślenie, że liczy się każdy spożyty kęs. USDA stworzyło także plan żywieniowy, który ma być realizowany przez ludzi w celu zwiększenia liczby zdrowo odżywiających się osób. Kategorie planu żywieniowego obejmują:

  • Oszczędny
  • Niskie koszty
  • Umiarkowane koszty
  • Wysoki koszt

Cztery nadrzędne cele

Nowe wytyczne żywieniowe podkreślają, co następuje:

  • Przestrzeganie zasad zdrowego żywienia na każdym etapie życia.
  • Dostosowanie i korzystanie z żywności i napojów bogatych w składniki odżywcze do preferencji, tradycji kulturowych i możliwości finansowych.
  • Skup się na zaspokajaniu potrzeb poszczególnych grup żywnościowych za pomocą żywności i napojów bogatych w składniki odżywcze i mieszczących się w limitach kalorycznych.
  • Ograniczanie żywności i napojów o wysokiej zawartości cukru, tłuszczów nasyconych i sodu oraz ograniczanie spożycia napojów alkoholowych.

Wytyczne dla grup wiekowych

Ogólne wytyczne dla każdej grupy wiekowej zawierają zalecane spożycie grup żywności przy określonym spożyciu kalorii. Wytyczne dla wszystkich grup wiekowych w ciągu całego życia są następujące:

  • Wytyczne dla niemowląt i maluchów:
    • Niemowlęta od 0 do 6 miesięcy powinny bezwzględnie spożywać mleko matki lub preparaty do żywienia niemowląt wzbogacone w żelazo.
    • Rodziny mogą poszukiwać dawczyń mleka, jeśli nie mają go wystarczająco dużo.
    • USDA wspomina, że mleko musi być przebadane pod kątem zanieczyszczeń i podaje informacje, jak szukać mleka od dawczyń o wysokiej jakości.
    • Niemowlęta w wieku od sześciu do dwunastu miesięcy mogą być karmione piersią lub kontynuować podawanie preparatów do żywienia niemowląt, a jednocześnie wprowadzać pokarmy stałe bogate w żelazo i cynk.
    • Niemowlęta powinny unikać mleka krowiego, soków owocowych, napojów gazowanych i napojów zawierających kofeinę.
    • Alternatywy roślinne, które nie są oparte na soi, mogą nie zapewniać dziecku podobnego profilu odżywczego.
    • Zaleca się wprowadzanie pokarmów zawierających orzeszki ziemne w wieku 4-6 miesięcy, aby zapobiec rozwojowi reakcji alergicznych.
    • Maluchom zaleca się przestrzeganie zaleceń DGA i unikanie tych samych napojów, co niemowlętom.
    • Dzieci wegetariańskie powinny mieć mierzony poziom witaminy B12 i białka, aby zapewnić odpowiedni wzrost i rozwój.
  • Wytyczne dla nastolatków:
    • Zachęcanie do aktywności fizycznej i podobne wytyczne żywieniowe na lata 2015-2020.
    • Przedstawienie grafik informacyjnych dla każdej grupy wiekowej młodzieży, które podkreślą, ile każdej grupy żywności należy spożywać, aby uzyskać określoną ilość kalorii.
    • Należy wspomnieć, że w tej grupie wiekowej spożycie produktów mlecznych jest niewystarczające.
    • Należy dążyć do tego, by więcej dzieci spożywało nabiał beztłuszczowy lub niskotłuszczowy albo produkty alternatywne wzbogacone soją, co zapewni zdrowe formowanie się kości.
  • Wytyczne dla dorosłych:
    • Zachęcanie do zdrowego odżywiania i aktywności fizycznej w celu zapobiegania chorobom przewlekłym i kontroli masy ciała.
    • Szczególną uwagę w tej grupie wiekowej należy zwrócić na błonnik pokarmowy, wapń, witaminę D, tłuszcze nasycone, sód, cukier dodany i napoje alkoholowe.
  • Wytyczne dla kobiet w ciąży
    • Takie same zalecenia dotyczące grup żywności jak w innych grupach wiekowych, z naciskiem na gęstość odżywczą dla rozwoju płodu.
    • Zapewnienie dodatkowego zapotrzebowania na kalorie w każdym trymestrze ciąży oraz kontrola masy ciała dla kobiet ciężarnych z niedowagą, zdrowych, z nadwagą i otyłych.
    • Szczególną uwagę należy zwrócić na kwas foliowy/foliowy, żelazo, jod, cholinę, owoce morza o niskiej zawartości rtęci oraz unikanie alkoholu.
    • Należy pamiętać, aby skonsultować z lekarzem spożycie kofeiny.
    • Omów korzyści płynące z aktywności fizycznej w czasie ciąży i połogu oraz jak często należy wykonywać ćwiczenia.
  • Wytyczne dla osób w podeszłym wieku
    • Grupy żywnościowe są takie same dla wszystkich innych grup wiekowych.
    • Szczególną uwagę należy zwrócić na białko, witaminę B12, picie wystarczającej ilości wody i unikanie napojów alkoholowych.
    • Należy wspomnieć, że rozpoczęcie lub kontynuowanie zdrowego odżywiania na tym etapie życia pomoże w osiągnięciu lepszych wyników zdrowotnych w starszym wieku.

Do zaleceń żywieniowych na lata 2020-2025 dołączona jest aplikacja MyPlate, której użytkownicy mogą używać do śledzenia ilości każdej grupy żywności, jaką powinni spożywać. Ponadto aplikacja zawiera pomysły na zdrowe przepisy i filmy demonstrujące gotowanie dla osób, które chciałyby dowiedzieć się więcej o tym, jak gotować w domu. Na stronie internetowej Myplate znajduje się krótki quiz, który można rozwiązać, aby opracować indywidualny plan żywieniowy i ściśle go przestrzegać za pomocą aplikacji.

Ogólne wnioski płynące z wytycznych żywieniowych dla Amerykanów na lata 2020-2025 są następujące

  • Podkreślenie, że żywienie jest związane z przewlekłymi chorobami i że zdrowe odżywianie może zapobiegać wystąpieniu chorób przewlekłych.
  • Przedstawienie w formie graficznej produktów, które nie mają dużej gęstości odżywczej, w porównaniu z tymi, które mają taką gęstość, aby zachęcić ludzi do dokonania zdrowych zmian.
  • Należy wspomnieć, że żywność i napoje o wysokiej gęstości odżywczej, mające znaczenie kulturowe, stanowią część wszystkich grup żywności.
  • Omówienie nowego oznaczenia wartości odżywczej i sposobu, w jaki konsument może z niego korzystać w domu i w restauracji.
  • Podkreślenie, że mleko wzbogacone soją może zastępować mleko, ale inne roślinne produkty mleczne mogą nie mieć takiego samego profilu odżywczego jak mleko lub produkty sojowe.
  • Przedstawienie zaleceń żywieniowych dla każdego etapu życia i promowanie zdrowego odżywiania, które należy rozpocząć jak najwcześniej.
  • Omówiono, w jaki sposób alkohol nie pasuje do zdrowego odżywiania.
  • Nie podkreślono, czym jest zrównoważona dieta, zrównoważony system żywnościowy lub zrównoważona konsumpcja owoców morza.

Moje wrażenia na temat nowych zaleceń żywieniowych

Mimo że będę potrzebował czasu, aby w pełni zbadać wpływ nowych zaleceń żywieniowych, mam kilka pierwszych wrażeń.

  • Podoba mi się nacisk na adekwatność żywieniową dla różnych grup wiekowych i cykli życia, czego bardzo brakowało w poprzednich wytycznych.
  • Uwzględnienie żywności o znaczeniu kulturowym i przystępności cenowej jest wspaniałym dodatkiem do Wytycznych Dietetycznych i powinno być wzmocnione w kolejnych wersjach.
  • Ograniczenie cukrów dodanych, sodu, tłuszczów nasyconych i napojów alkoholowych jest zgodne z nauką i popieram to.
  • Skupienie się na wzorcu żywieniowym, a nie na poszczególnych składnikach odżywczych, jest pozytywnym krokiem w zrozumieniu strategii zdrowego żywienia i jest to pozytywna cecha nowych wytycznych żywieniowych.
  • Skupienie się na jedzeniu bogatym w składniki odżywcze jest doskonałą strategią, którą warto podkreślić.
  • Prawdopodobnie dobrze jest wyjaśnić nieporozumienia związane z mlekami roślinnymi, które nie są bogate w składniki odżywcze.
  • Cieszę się, że przykłady zdrowych wzorców żywieniowych - Dieta Zdrowego Stylu Amerykańskiego, Dieta Śródziemnomorska i Dieta Wegetariańska - zostały przeniesione jako przykłady zdrowych planów żywieniowych, których przyjęcie należy rozważyć. Wszystkie te wzorce żywieniowe są oparte na roślinach.
  • Brak zrównoważonego rozwoju w zaleceniach dietetycznych jest przerażający. Nasza dieta może mieć największy indywidualny wpływ na środowisko w ciągu całego życia, a wiele innych krajów uwzględnia zrównoważony rozwój w swoich wytycznych żywieniowych.
  • Niewielki nacisk położono na ograniczenie żywności pochodzenia zwierzęcego, zwłaszcza czerwonego mięsa i mięsa przetworzonego, oraz na zwiększenie ilości żywności pochodzenia roślinnego, choć działania te przynoszą wyraźne korzyści dla zdrowia i środowiska.
  • Na Wytyczne żywieniowe ma wpływ przemysł spożywczy, co można zaobserwować pomiędzy interpretacją raportu komitetu naukowego a jego ostateczną wersją.


Komentarze (0)

Zostaw komentarz