Coraz więcej dowodów wskazuje na to, że dieta może pomóc w walce z rakiem prostaty. Zmniejsz czynniki ryzyka zachorowania na raka prostaty, stosując zdrową dietę bogatą w różnorodne owoce i warzywa - zwłaszcza pomidory, które zawierają korzystny dla mężczyzn likopen.

"Wydaje się, że prawie wszyscy mężczyźni zachorują na raka prostaty, jeśli będą żyć wystarczająco długo" - mówi Karen Collins, M.S., R.D., C.D.N., doradca żywieniowy w Amerykańskim Instytucie Badań nad Rakiem. W związku z tym naukowcy poszukują środków stylu życia, które mogą pomóc w zmniejszeniu ryzyka zachorowania na raka. Obiecujące badania ujawniają trzy ważne strategie żywieniowe, które mogą pomóc w obronie przed rakiem: Dieta roślinna, umiarkowane spożycie nabiału i utrzymanie zdrowej wagi.

Dieta roślinna chroniąca prostatę

Skupienie się na diecie opartej głównie na roślinach, która obejmuje różnorodne owoce i warzywa, jest kluczem do ochrony przed rakiem prostaty, według Collinsa. Taki styl odżywiania oznacza, że co najmniej trzy czwarte talerza wypełniają pokarmy roślinne, takie jak fasola, soczewica, produkty pełnoziarniste, warzywa, owoce, orzechy i nasiona.

W rzeczywistości niektóre badania łączą raka prostaty z dużą ilością czerwonego mięsa - w szczególności mięsa gotowanego w wysokich temperaturach, takich jak grillowanie i smażenie, a także do etapu "dobrze wysmażonego", ponieważ w takich warunkach w mięsie mogą tworzyć się związki rakotwórcze. "Dowody nie są wystarczające, aby sformułować zalecenia dotyczące spożycia czerwonego mięsa lub jego przygotowania w odniesieniu do zmniejszenia ryzyka raka prostaty" - mówi Collins. Istnieje jednak związek między czerwonym mięsem a rakiem jelita grubego, więc rozsądnym wyborem może być unikanie jego dużych ilości.

Korzyści z diety roślinnej chroniące przed rakiem prostaty mogą być bardziej związane z tym, co jesz - a jest to dużo pokarmów roślinnych, bogatych w tysiące składników odżywczych i związków. "Różnorodność warzyw i owoców jest szczególnie zalecana, ponieważ niektóre z nich mogą zapewniać unikalne działanie ochronne" - mówi Collins.

Pokarmy zwalczające raka prostaty

Oto kilka pokarmów roślinnych, które są ostatnio badane pod kątem ich roli w zapobieganiu rakowi prostaty.

Pomidory. Pomidory i produkty pomidorowe, takie jak pomidory w puszce i sos do makaronu, są bogate w karotenoidy, które nadają im czerwony, żółty i pomarańczowy kolor. Najobficiej występującym karotenoidem jest likopen, który w badaniach powiązano z ochroną przed rakiem. Chociaż likopen znajduje się w innych owocach, takich jak arbuz i guawa, pomidory stanowią 80 procent naszego spożycia. Likopen z przetworzonych lub gotowanych pomidorów jest bardziej biodostępny niż ten ze świeżych pomidorów.

Wiele badań potwierdza, że spożywanie pomidorów wiąże się z mniejszą zachorowalnością na raka prostaty. W podsumowaniu badań nad pomidorami/ likopenem i ryzykiem chorób, aktualizacja 2011, dr Britt Burton-Freeman, dyrektor Centrum Badań nad Żywieniem w Illinois Institute of Technology, dokonała przeglądu 86 badań związanych ze spożyciem pomidorów i likopenu oraz rakiem prostaty i stwierdziła, że istnieje ochronny związek między pomidorami i żywnością na bazie pomidorów a rakiem prostaty.

"Wydaje się, że likopen zapewnia korzyści, zarówno jako przeciwutleniacz, jak i poprzez bezpośredni wpływ na wzrost i rozwój komórek nowotworowych. Ważną różnicą jest jednak to, że badania zapewniają większe wsparcie dla włączenia pomidorów jako części zdrowej diety i nie wspierają stosowania suplementów likopenu w celu zmniejszenia ryzyka raka prostaty" - mówi Collins.

Warzywa krzyżowe, takie jak brokuły, kalafior, brukselka, jarmuż, kapusta i bok choy, są kolejnym dobrym wyborem warzyw do regularnego spożywania, chociaż potrzebujemy więcej badań, aby potwierdzić, jak duży wpływ na raka prostaty mają ich związki glukozynolanowe - naturalnie występujące związki, które wydają się mieć działanie przeciwnowotworowe - donosi Collins.

Czosnek. Niektóre badania laboratoryjne i badania na zwierzętach sugerują, że związki zawarte w czosnku mogą pomóc spowolnić rozwój i zmniejszyć ryzyko raka prostaty. Czosnek zawiera wiele naturalnie występujących związków, takich jak związki siarki organicznej, które są badane pod kątem ich działania przeciwnowotworowego.

Soja. Chociaż istnieje tylko ograniczone wsparcie naukowe dla soi w zapobieganiu rakowi prostaty - badania laboratoryjne sugerują ochronę, ale badania na ludziach wykazały mieszane wyniki - soja wyraźnie oferuje inne korzyści zdrowotne, takie jak zmniejszone ryzyko chorób serca i zdrowie kości. Dlatego dobrym pomysłem może być włączenie do diety większej ilości pełnowartościowych produktów sojowych, takich jak mleko sojowe, tofu, soja i edamame.

Zielona herbata. Polifenole znajdujące się w zielonej herbacie zatrzymują wzrost komórek raka prostaty w badaniach laboratoryjnych, ale potrzebne są dalsze badania, zanim będziemy mogli wydać zalecenia dotyczące picia zielonej herbaty w celu ochrony przed rakiem prostaty. W przypadku tego napoju roślinnego stwierdzono wiele innych korzyści, takich jak zdrowie serca i wsparcie układu odpornościowego.

Granat. Jedno z badań klinicznych wykazało, że sok z granatów zapewnia korzyści ochronne u mężczyzn z rakiem prostaty, ale "brakuje innych badań na ludziach" - mówi Collins. "Po prostu nie mamy wystarczających danych, na których moglibyśmy oprzeć jakiekolwiek zalecenia dotyczące soku z granatów".

Nie przesadzaj z nabiałem. Niektóre badania wskazują, że nadmierne spożycie produktów mlecznych może zwiększać ryzyko raka prostaty. Badanie EPIC, opublikowane w European Journal of Cancer w 2010 roku, wykazało, że wyższe spożycie nabiału - powyżej 27 gramów białka mlecznego i 880 miligramów (mg) wapnia mlecznego dziennie, czyli ilości znajdującej się w ponad trzech filiżankach mleka - było związane ze zwiększonym ryzykiem. Jednak osoby spożywające umiarkowane ilości - około 1 ½ do 2 ½ filiżanki mleka - wykazały nieistotny wzrost ryzyka. Collins mówi: "Najważniejsze w tym momencie jest to, że mężczyźni, którzy chcą spożywać produkty mleczne, nie muszą się obawiać, że ich umiarkowane spożycie jako źródła wapnia i białka naraża ich na ryzyko raka prostaty. Należy jednak unikać nadmiernego spożycia. Dwie lub może trzy standardowe porcje dziennie wydają się być bezpieczne. Mężczyźni spożywający produkty mleczne powinni zachować ostrożność w stosunku do żywności, która jest wysoce wzbogacona wapniem, a dodawanie suplementów wapnia nie jest zalecane, zwłaszcza jeśli zwiększa to całkowite spożycie wapnia powyżej 1200 mg / dzień, co jest najwyższym RDA dla mężczyzn, chyba że lekarz osobiście zaleci im spożywanie większej ilości". Standardowa porcja nabiału to jedna filiżanka mleka lub jogurtu, ½ filiżanki twarogu i 1,5 uncji twardego sera.

Cel zdrowej wagi. Jedną z kluczowych strategii mających na celu obniżenie ryzyka zachorowania na raka jest osiągnięcie i utrzymanie prawidłowej masy ciała. "Otyłość jest tylko słabo powiązana z zachorowalnością na raka prostaty, ale otyłość wiąże się ze zwiększonym ryzykiem śmierci z powodu raka prostaty" - mówi Collins. Najskuteczniejszym sposobem na osiągnięcie zdrowej wagi jest zwiększenie aktywności fizycznej - która sama w sobie wiąże się z 10-procentowym obniżeniem ryzyka zachorowania na raka prostaty - oraz zwiększenie jakości składników odżywczych w wybieranych produktach spożywczych. Oznacza to wypełnianie talerza pokarmami bogatymi w składniki odżywcze, które dostarczają błonnika i objętości, ale mało kalorii. To prowadzi do kroku pierwszego - jedz więcej minimalnie przetworzonej żywności roślinnej, takiej jak fasola, soczewica, produkty pełnoziarniste, owoce i warzywa.

Uwaga na suplementy. Naukowcy rzucili światło na problemy związane z uzależnieniem od suplementów w profilaktyce raka prostaty. "Swego czasu wiązano duże nadzieje z witaminą E i selenem" - mówi Collins. A potem pojawiło się Selenium and Vitamin E Cancer Prevention Trial, duże badanie witaminy E (400 jednostek międzynarodowych) i selenu (200 mikrogramów). Wyniki, które zostały po raz pierwszy opublikowane w 2008 roku, wykazały zwiększone ryzyko raka prostaty przy stosowaniu samej witaminy E, które utrzymywało się nawet po odstawieniu suplementów, a badanie zostało przedwcześnie przerwane. Suplementacja selenem nie wykazała zmniejszenia ryzyka raka prostaty i nieistotny trend zwiększonego ryzyka rozwoju cukrzycy typu 2. "Nie chodzi tylko o to, że suplementy te nie są już zalecane, ale o to, że mężczyźni są zniechęcani do ich stosowania" - podkreśla Collins. Wydaje się, że więcej korzyści przynosi spożywanie składników odżywczych znajdujących się w prawdziwej żywności, gdzie wchodzą one w interakcje z niezliczonymi związkami i składnikami odżywczymi, niż wyizolowanych w suplementach.

Aby zapoznać się z innymi blogami na temat zapobiegania chorobom, sprawdź:

Walcz z nadciśnieniem tętniczym dzięki stylowi życia opartemu na roślinach Najważniejsze pytania dotyczące walki z cukrzycą przy pomocy diety roślinnej Ochrona przed chorobą Alzheimera za pomocą roślin Dieta najlepszych szans w walce z rakiem

Zdjęcie: Gazpacho pomidorowo-ogórkowe ze spaghetti z książki "Roślinny plan walki z cukrzycą


Komentarze (0)

Zostaw komentarz