Jak wiecie, jestem wielką fanką fasoli, ponieważ stanowi ona podstawę zdrowej diety opartej na roślinach. Zalecam codzienne włączanie tych maleństw do swojej diety - niezależnie od stylu odżywiania - jako wspaniałego źródła białka, błonnika i ważnych składników odżywczych. Spożywanie większej ilości fasoli (a w zasadzie roślin strączkowych) wiąże się z wieloma korzyściami, w tym z kontrolą wagi. Oto kilka informacji od S&W Beans na temat włączenia fasoli do diety w celu utrzymania zdrowej wagi i stylu życia.
Zapoznaj się z jednym z moich ulubionych przepisów na dania z fasoli. Na zdjęciu powyżej znajduje się moja prowansalska sałatka z fasoli.
Zdrowa waga
Jeśli chodzi o kontrolowanie wagi ciała, dieta i ćwiczenia fizyczne idą w parze, a fasola może pomóc w wykonaniu ciężkiej pracy. A to dlatego, że fasola dostarcza kilku niezbędnych składników odżywczych, które czynią ją idealnym składnikiem posiłków sprzyjających utrzymaniu wagi lub przekąsek potreningowych. Udowodniono, że dorośli i dzieci, którzy regularnie jedzą fasolę, rzadziej mają nadwagę!
Węglowodany dodające energii
Dzięki zawartości 18-23 g węglowodanów w połowie porcji fasoli, pomoże Ci ona zasilić trening cardio lub trening siłowy. Dodatkowo, połączenie węglowodanów i białka wspomaga naprawę i regenerację mięśni, co sprawia, że fasola jest świetnym dodatkiem do posiłku potreningowego lub przekąski. Spróbuj zmieszać je w smoothie lub upiec w muffinach!
Zwalczające głód białko i błonnik
Białko i błonnik pomagają dłużej czuć się sytym, co pozwala uniknąć przejadania się i podjadania między posiłkami. Jedna porcja fasoli zawiera 6-9 g błonnika, co stanowi aż 24-32% dziennego zapotrzebowania na ten składnik! Dostarcza również 6-7 g białka, czyli mniej więcej tyle samo, ile zawiera jedno jajko, 1 uncja mięsa lub ryby. Dodatkową zaletą jest to, że błonnik nierozpuszczalny wspomaga zdrowe trawienie.
Niska kaloryczność
Jedna porcja fasoli zawiera tylko 100-130 kalorii, co czyni ją dobrym wyborem w codziennym planie kalorycznym. Zgodnie z wytycznymi dietetycznymi dla Amerykanów na lata 2015-2020 kobiety potrzebują od 1600 do 2400 kalorii, a mężczyźni od 2000 do 3000 kalorii, w zależności od tego, jak bardzo są aktywni fizycznie.
Niska zawartość sodu i brak złych tłuszczów
Centers for Disease Control and Prevention (Centrum Kontroli i Prewencji Chorób) twierdzi, że zdrowe odżywianie dla zachowania zdrowej wagi obejmuje minimalne spożycie sodu oraz tłuszczów trans i nasyconych. Fasola nie tylko nie zawiera tłuszczów nasyconych ani trans, ale również fasola S&W® o obniżonej zawartości sodu do 50% (certyfikat American Heart Association) lub fasola S&W® Classic, która została odsączona i przepłukana w celu usunięcia 40% sodu, zapewnia wszystkie korzyści zdrowotne fasoli przy obniżonej zawartości sodu.
Uwaga:
Nie jestem rzecznikiem firmy S&W, ani nie czerpię żadnych korzyści z tego wpisu.
Komentarze (0)