Melasa z czarnej porzeczki może być dla wielu osób mniej znaną substancją słodzącą, a jej zastosowanie stanowi pewną zagadkę. O co więc chodzi z melasą z czarnej porzeczki? Znana jako "zdrowszy" słodzik, melasa z czarnej porzeczki niesie ze sobą potencjalne korzyści zdrowotne ze względu na zawartość witamin i składników odżywczych. Od przepisów na wypieki po pyszne sosy, melasa z czarnej porzeczki może dodać głębi smaku jak żaden inny słodzik. I choć technicznie rzecz biorąc, nadal jest to cukier dodany, który należy ograniczać, ma on więcej zdrowotnych właściwości, co czyni go nieco lepszym wyborem niż inne cukry rafinowane.
Co to jest
Zanim przejdziemy do wielu wszechstronnych zastosowań melasy z czarnej porzeczki, dowiemy się, czym tak naprawdę jest melasa z czarnej porzeczki. Blackstrap to jeden z trzech rodzajów melasy wytwarzanej z trzciny cukrowej. Każde gotowanie trzciny cukrowej jest częścią procesu rafinacji, w którym po każdym gotowaniu pozostają różne składniki odżywcze. Melasa jasna powstaje w wyniku pierwszego gotowania trzciny cukrowej; ma jaśniejszy kolor i zwykle pochodzi z młodej trzciny cukrowej. Melasa jasna jest czasami poddawana działaniu dwutlenku siarki, który może działać jako środek konserwujący. Ciemna melasa jest produktem ubocznym drugiego gotowania, po wyekstrahowaniu większej ilości cukru; nie jest tak słodka i najlepiej nadaje się do gotowania lub pieczenia. Melasa z czarnej porzeczki, o ciemnym kolorze i bogatsza w składniki odżywcze, powstaje w wyniku trzeciego gotowania. Jedną z najlepszych właściwości melasy z czarnej porzeczki jest to, że jest bogatym źródłem żelaza pochodzenia roślinnego.
Konkretnie, 13 gramów (około 2 łyżeczki) melasy z czarnej porzeczki zawiera żelazo (13% DV), mangan (18% DV), magnez (7% DV), miedź (14% DV), wapń (12% DV) i potas (10% DV). W porównaniu z syropem klonowym, melasa z czarnej porzeczki zawiera więcej minerałów, ale nie jest tak słodka w smaku. Melasa z czarnej porzeczki ma podobną liczbę kalorii co cukier, ale niższy indeks glikemiczny.
Jak ją stosować
Sama lub zmieszana z innymi substancjami słodzącymi, takimi jak syrop klonowy, melasa z czarnej porzeczki może być stosowana w płatkach śniadaniowych, marynatach, dressingach, sosach, smoothie, ciastkach, deserach i wielu innych produktach. W przypadku marynat, dodaj kilka łyżek stołowych do dowolnej mieszanki ziołowej, pikantnej lub pikantnej z oliwą z oliwek i sokiem z cytryny, aby nadać ciepły smak grillowanemu tofu lub warzywom. Dodaj łyżkę stołową lub dwie do sosów, takich jak sos barbecue lub sosy sałatkowe. W smoothie łyżka stołowa lub więcej może dodać delikatnej słodyczy, a także składników odżywczych. Puddingi i owsianki na śniadanie to również doskonałe przepisy, w których melasa z czarnej porzeczki dodaje smaku, słodyczy i składników odżywczych. Melasa z czarnej porzeczki może być również stosowana do wypieków, takich jak ciasteczka, batoniki, muffiny, naleśniki, placki owocowe i ciasta. Słodzik ten nadaje wielu przepisom łagodną, dymną, gorzką słodycz i ciepły kolor. Sprawdza się nawet w daniach pikantnych, takich jak chili, pieczona fasola i gulasze, gdzie wędzona, łagodna słodycz i ciemny kolor mogą dodać smaku.
Sprawdź jeden z naszych ulubionych przepisów z wykorzystaniem melasy z czarnej porzeczki: Overnight Spiced Oats with Figs and Walnuts.
Napisane przez Melissa Samaroo, dietetyk stażysta z Sharon Palmer, RDN
Komentarze (0)