Wzmocnij swoje dobre bakterie jelitowe, aby poprawić swoją odporność oraz pomóc zwalczać stany zapalne i infekcje dzięki probiotykom.

Nadszedł sezon przeziębień i grypy, który przypomina, że jedzenie w celu wzmocnienia układu odpornościowego to gorący trend. Spacerując wzdłuż alejki w supermarkecie, z pewnością zauważysz różne produkty spożywcze - od ciastek po soki - chwalące się korzyściami dla zdrowia układu odpornościowego. Specjaliści z branży spożywczej uważają, że wspomaganie układu odpornościowego to nowa nisza żywności funkcjonalnej. MarketWatch podał w marcu 2019 r., że globalny rynek probiotyków ma osiągnąć wartość ponad 77 mln USD do 2026 r., powołując się na świadomość konsumentów w zakresie oferowanych korzyści zdrowotnych, takich jak lepsze trawienie, silniejszy układ odpornościowy, zdrowsza skóra oraz zmniejszone szanse na przeziębienie i grypę. Według wydania Nutraceuticals World z września 2019 r., w 2018 r. nastąpił 72% wzrost liczby wprowadzonych na rynek produktów spożywczych i napojów zawierających probiotyki. Podają oni inne powody zainteresowania konsumentów, wśród których można wymienić coraz bardziej zanieczyszczony świat, trudne do zabicia mikroby i pandemie czające się w oddali; większy stres związany z pracą i obowiązkami rodzinnymi; oraz zależność od wysoko przetworzonej żywności, która może potencjalnie osłabić układ odpornościowy i zwiększyć ryzyko choroby.

Ponieważ koszty opieki zdrowotnej rosną, utrzymanie silnego układu odpornościowego ma dla wielu osób wymierną wartość. Matki zawsze szukają sposobów, by pomóc swoim dzieciom uniknąć złapania najnowszego wirusa. Osoby z wyżu demograficznego są zdecydowane prowadzić aktywny tryb życia w starszym wieku i szukają metod profilaktycznych, aby zachować zdrowie. Według raportu Natural Marketing Institute's Health and Wellness Trends Report, ludzie wierzą, że utrzymanie dobrej kondycji immunologicznej jest najlepszym sposobem zapobiegania chorobom. Wzrost zainteresowania jedzeniem dla zdrowia immunologicznego to dobra rzecz, ponieważ choroby zakaźne są główną przyczyną zachorowalności na świecie.

Ale ile jest danych naukowych potwierdzających rolę probiotyków w poprawie zdrowia immunologicznego?

Kremowy jogurt brzoskwiniowy Parfait

Rola jelit w funkcjonowaniu układu odpornościowego

Układ odpornościowy, czyli sieć ochronna organizmu, która odpiera inwazję szkodliwych substancji, takich jak bakterie, wirusy i substancje chemiczne, oraz chroni przed rozwojem nowotworów, pozwala ludziom rozwijać się w zabieganym, interaktywnym świecie. Przed obcymi najeźdźcami chroni wiele barier, w tym skóra, reakcje zapalne i specyficzne reakcje immunologiczne, takie jak pewne typy komórek odpornościowych, np. komórki zabójcy naturalnego i makrofagi, które niszczą patogeny.

Kluczową rolę w kształtowaniu odporności odgrywają jelita - część organizmu, która jest nieustannie narażona na działanie toksyn i obcych antygenów, np. pochodzących z pożywienia i drobnoustrojów. Według eksperta w dziedzinie żywienia i odporności Simin Meydani, DVM, PhD, dyrektora Jean Mayer USDA Human Nutrition Research Center on Aging i Nutritional Immunology Laboratory na Tufts University, "jelita są największym organem odpornościowym w organizmie, w którym znajduje się 25% komórek odpornościowych, które zapewniają 50% odpowiedzi immunologicznej organizmu. W jelitach żyje ponad 400 gatunków bakterii, które wchodzą w symbiotyczne relacje z naszym organizmem."

Meydani nazywa florę jelitową "zapomnianym organem ciała" ze względu na jej istotne, ale niedoceniane funkcje zdrowotne. "W naszych jelitach znajduje się 100 trylionów bakterii. Zespół bakterii jelitowych nazywany jest florą jelitową. Tworzą one ekosystem podobny do ogrodu kwiatowego" - twierdzi Haruji Sawada, były dyrektor Centralnego Instytutu Yakult w Japonii. W rzeczywistości w organizmie człowieka znajduje się 10 razy więcej bakterii jelitowych niż komórek. Ludzie rozwijają swoją florę jelitową po urodzeniu, a nie w łonie matki. Dlatego przewód pokarmowy noworodków jest sterylny, ale po urodzeniu szybko zostaje skolonizowany przez mikroorganizmy. W pierwszym roku życia dziecka mikrobiota jelitowa zaczyna się rozwijać, upodabniając się do mikrobioty dorosłego człowieka.

Obecna wiedza na temat flory jelitowej jest coraz szersza. "Jest całkiem jasne, że mikroby w naszym organizmie stanowią ważną część rozwoju i funkcjonowania układu odpornościowego. Mikroby wykształciły mechanizmy komunikacji z komórkami układu odpornościowego, a nasze ciała komunikują się z mikrobami" - mówi dr Mary Ellen Sanders, konsultant ds. probiotyków dla przemysłu spożywczego i suplementów diety. Naukowcy wiedzą, że mikrobiota jelitowa może wspomagać dojrzewanie komórek odpornościowych i fizycznie blokować przedostawanie się bakterii chorobotwórczych i antygenowych składników żywności.

Sawada wyjaśnia, że bakterie jelitowe dzielą się na dobre (pożyteczne), oportunistyczne i złe. Bakterie pożyteczne, takie jak Bifidobacteria czy Lactobacillus, pomagają zachować zdrowie, opierając się złym bakteriom i szkodliwym substancjom oraz wspomagając trawienie i wchłanianie składników odżywczych. Bakterie oportunistyczne, takie jak Enterobacteria, wykorzystują pewne warunki do wywoływania chorób. Natomiast złe bakterie, takie jak Staphylococcus i Clostridium, wywołują choroby, ponieważ wytwarzają toksyny lub są rakotwórcze.

"Czynniki wpływające na florę jelitową to niezrównoważona dieta, stres, zmęczenie, starzenie się, terapia antybiotykowa i żywność skażona bakteriami" - mówi Sawada. "Te warunki zwiększają poziom szkodliwych bakterii w jelitach".

Łatwe jagodowe parfait z jogurtu sojowego

Nauka o probiotykach i zdrowiu immunologicznym

Poszukiwanie probiotyków w celu wspierania zdrowia immunologicznego nie jest niczym nowym; pomysł ten istnieje od ponad 100 lat. Główną zaletą probiotyków jest to, że pomagają przywrócić równowagę w mikrobiocie jelitowej. "Probiotyki to żywe mikroorganizmy, które korzystnie wpływają na gospodarza poprzez poprawę flory jelitowej" - mówi Sawada.

Obecnie pojawiają się dowody naukowe, które jeszcze bardziej potwierdzają rolę probiotyków w zdrowiu układu odpornościowego. "Istnieją badania mechanistyczne, które pokazują, że po spożyciu probiotyku może on oddziaływać na różne komórki układu odpornościowego i prowadzić do potencjalnie pozytywnych zmian" - mówi Sanders. Tetsuji Hori, były kierownik naukowy Yakult USA, twierdzi, że chociaż istnieją inne mechanizmy zaangażowane w korzyści immunologiczne probiotyków, to szczególnie interesujące są naturalne komórki zabójcze, limfocyty, które funkcjonują w odrzucaniu komórek nowotworowych i komórek zainfekowanych wirusami. Jak donosi, badania wskazują, że probiotyk Lactobacillus casei Shirota (LcS) zwiększa aktywność komórek naturalnego zabójcy.

"Coraz więcej badań wskazuje na to, że probiotyki mogą pomóc osobom zdrowym zachować zdrowie" - mówi Sanders. "Na przykład, badania wykazały, że dzieci w ośrodkach opieki dziennej nie chorują tak często, jeśli spożywają probiotyki. Jeśli połączymy badania mechanistyczne z badaniami, które wykazały mniejszą liczbę infekcji dróg oddechowych i układu pokarmowego, to sugeruje to, że efekty immunologiczne są znaczące."

Sanders podaje, że istnieje kilka przykładów probiotyków, na których skuteczność immunologiczną potwierdzają dowody naukowe, w tym Lactobacillus casei DN-114 001 (DanActive), Lactobacillus reuteri ATCC 55730 (BioGaia Probiotic drops), Lactobacillus rhamnosus GG (Culturelle) i LcS (Yakult). Poniżej przedstawiono kilka przykładów badań, w których wykazano korzyści immunologiczne probiotyków u osób zdrowych:

  • W przeglądzie badań nad suplementacją probiotyków u zdrowych dorosłych z 2019 r. stwierdzono, że suplementy probiotyczne mają pozytywny wpływ na kilka wyników zdrowotnych, w tym: poprawę stężenia mikrobioty jelitowej bakterii specyficznych dla suplementu, odpowiedzi układu odpornościowego, konsystencji stolca, wypróżnień i stężenia bakterii mlekowych w pochwie.
  • Opisane w Immunity and Ageing w grudniu 2015 r. randomizowane, podwójnie zaślepione, kontrolowane placebo badanie równoległe przeprowadzono na 100 zdrowych osobach w wieku 60-74 lat, aby ocenić wpływ spożycia Bacillus subtilis CU1 na stymulację układu odpornościowego i odporność na powszechne choroby zakaźne. Badani spożywali probiotyk lub placebo przez 10 dni, naprzemiennie co 18 dni, łącznie cztery razy w ciągu czterech miesięcy. Spożywanie probiotyku znacząco zwiększyło odpowiedź immunologiczną w porównaniu z placebo.
  • Naukowcy badali wpływ prebiotyków, probiotyków i synbiotyków na zdrowie oraz funkcjonowanie błony śluzowej i układu odpornościowego poprzez zmianę składu mikrobioty jelitowej w badaniu opublikowanym w czerwcu 2014 r. w British Journal of Nutrition. Wszystkie trzy podawano zdrowym dorosłym w wieku 25-65 lat przez 21 dni. Probiotyk znacząco zwiększył w jelitach i obniżył wydzieliny zapalne w posiewach krwi i zawartości śliny. W okresie symbiotycznym odnotowano najniższe zużycie środków przeciwbólowych.
  • Badanie opublikowane w European Journal of Nutrition z grudnia 2013 r. donosiło o korzyściach zdrowotnych probiotyków poprzez modulowanie funkcji immunologicznych. Trzydziestu zdrowych ochotników wzięło udział w randomizowanym, kontrolowanym placebo, pojedynczo zaślepionym badaniu krzyżowym. Codziennie przez cztery tygodnie pili oni napój probiotyczny lub odtłuszczone mleko, po czym przez cztery tygodnie robili przerwę, a następnie przez kolejne cztery tygodnie postępowali odwrotnie. Picie napoju probiotycznego wiązało się ze zwiększoną aktywnością komórek przeciwnowotworowych i miało tendencję do tworzenia bardziej przeciwzapalnego profilu u osób starszych.

Chociaż badania potwierdzają korzyści w zakresie ochrony immunologicznej w populacji ogólnej, wiele kwestii należy również rozważyć w przypadku leczenia specjalnych schorzeń lub grup ludzi. Na przykład dr Koji Nomoto, główny badacz Yakult Central Institute, przedstawił wyniki badań nad skutkami przedoperacyjnego doustnego podawania synbiotyków (prebiotyków i probiotyków) u pacjentów z rakiem dróg żółciowych, poddawanych resekcji dróg żółciowych wysokiego ryzyka. Badanie wykazało, że przedoperacyjne doustne podawanie synbiotyków wzmocniło odpowiedź immunologiczną, złagodziło ogólnoustrojową pooperacyjną odpowiedź zapalną i poprawiło środowisko mikrobiomu jelitowego. Takie korzyści mogą zmniejszyć liczbę pooperacyjnych powikłań infekcyjnych po resekcji wątroby z powodu raka dróg żółciowych.

Zalecenia końcowe

To, że nauka sugeruje, iż probiotyki mogą wspomagać zdrowie immunologiczne, nie oznacza, że każdy produkt dostępny na rynku oferuje takie same korzyści. "Ważne jest, aby pamiętać, że korzyści płynące z probiotyków są specyficzne dla danego szczepu, dawki, a może nawet matrycy. Na przykład, probiotyki w kapsułkach mogą mieć inne działanie niż probiotyki w jogurcie. Pamiętaj też, że nie wszystkie produkty na rynku określane mianem "probiotycznych" mają solidne poparcie naukowe" - podkreśla Sanders.

Rzeczywiście, dostępnych jest wiele produktów probiotycznych, które wykraczają poza sfermentowane produkty mleczne, takie jak jogurt i kefir; obecnie suplementy diety i produkty takie jak mrożony jogurt, płatki śniadaniowe, soki i ciastka twierdzą, że zawierają probiotyki. Co gorsza, konsumenci są łatwo zdezorientowani, jeśli chodzi o probiotyki. To złożone pojęcie obejmuje dobre i złe bakterie, a także wiele skomplikowanych terminów naukowych dotyczących układu odpornościowego. A to, czy dany produkt probiotyczny zawiera odpowiednią ilość skutecznych szczepów probiotycznych, to już inna sprawa.

"Moim najsilniejszym zaleceniem jest stosowanie probiotyków, których skuteczność została potwierdzona dowodami dobrej jakości. Ale może być trudno dostrzec korzyści dla zdrowia immunologicznego u konsumentów, którzy i tak są ogólnie zdrowi. Ponieważ probiotyki z takich rodzajów jak Lactobacillus i Bifidobacterium są bezpieczne, nie widzę nic złego w tym, że ludzie próbują produktów, aby sprawdzić, czy na nich działają" - radzi Sanders. "Jeśli konsumenci wybierają probiotyki w żywności, mogą zaobserwować, że rzadziej chorują na choroby układu pokarmowego lub górnych dróg oddechowych, a także mogą korzystać ze składników odżywczych zawartych w produkcie, takich jak wapń i białko w jogurcie. Jeśli chodzi o konkretne zastosowania w niektórych chorobach, np. u osób z obniżoną odpornością, nauka dopiero się rozwija, więc bądźcie czujni. Zapoznaj się z badaniami i sprawdź ich jakość".

Dobre rady dotyczące probiotyków

  • Nie wszystkie probiotyki są sobie równe. Różne szczepy nawet tego samego gatunku mogą się różnić i nie wywoływać takich samych efektów. Probiotyk jest określany przez rodzaj (np. Lactobacillus), gatunek (np. rhamnosus) i oznaczenie szczepu (często kombinację liter lub cyfr).
  • Nazwy towarowe, często używane przez producentów do celów marketingowych, są w zasadzie pseudonimem szczepu probiotycznego.
  • Niezależnie od tego, czy probiotyki znajdują się w żywności, czy w suplementach, ważniejsza jest zawartość probiotyku niż sposób jego spożywania.
  • Probiotyki sprzedawane jako suplementy diety lub składniki żywności nie mogą zgodnie z prawem leczyć, leczyć ani zapobiegać chorobom, ale dopuszczalne są oświadczenia, które odnoszą się do zdrowia.
  • Należy upewnić się, że probiotyki, na których etykiecie widnieje określenie "potwierdzone klinicznie", są poparte rzetelnymi badaniami naukowymi i że produkty zawierają określone szczepy bakterii w ilościach identycznych z tymi, które zostały użyte w opublikowanych badaniach. Badania te powinny być przeprowadzone z udziałem ludzi i opublikowane w renomowanych czasopismach z recenzjami.
  • To, że na produkcie jest napisane "probiotyk", nie oznacza, że jest to probiotyk. Niektóre produkty nie mają klinicznie potwierdzonych szczepów lub poziomów.
  • Stosowanie probiotyków należy omówić z lekarzem, który powinien zapoznać się z ostrzeżeniami dotyczącymi skutków ubocznych lub objawów.
  • Szukaj odpowiedniej ilości probiotyków, które są mierzone w jednostkach tworzących kolonię (CFU), czyli miarą liczby żywych mikroorganizmów w probiotyku. Ilość CFU powinna być taka sama, jak ta, która okazała się skuteczna w badaniach klinicznych. Wykazano, że skuteczność różnych probiotyków jest różna, dlatego niemożliwe jest podanie jednej liczby dla wszystkich probiotyków.
  • Wybierz produkt od zaufanego producenta, który z większym prawdopodobieństwem zagwarantuje, że produkt probiotyczny zawiera ten sam szczep(y) i jest tak samo skuteczny do końca okresu przydatności do spożycia, jak ten, który był stosowany w badaniach klinicznych.
  • Na etykiecie produktu powinny znajdować się następujące informacje: szczep, CFU, data ważności, sugerowana wielkość porcji, korzyści zdrowotne, właściwe warunki przechowywania oraz informacje kontaktowe firmy.

Aby dowiedzieć się więcej o zdrowiu jelit i diecie, zajrzyj na te blogi:

Jedz te pokarmy dla zdrowia jelit5
wskazówek eksperta, aby wzmocnić swoje bakterie jel
itoweNauka

wszystkiego o probiotykach

Napisany przez Sharon Palmer, MSFS, RDN 2 lipca 2011; Zaktualizowany 4 maja 2021.

Zdjęcie: Jogurt na bazie roślin, Sharon Palmer


Komentarze (0)

Zostaw komentarz