Powiązania między glebą a zdrowiem człowieka są głębokie. Dowiedz się, jak przywrócić zdrowie jelit dzięki zdrowemu mikrobiomowi gleby. Wybór najlepszej żywności dla zdrowia jelit i wspieranie holistycznych metod rolniczych może mieć duży wpływ.

Obecnie coraz większy nacisk kładzie się na to, jak spożywanie zdrowej diety może pobudzić nasz mikrobiom jelitowy. Często mówi się nam, aby spożywać szeroką gamę owoców i warzyw lub, jeść tęczęaby dostarczyć naszemu organizmowi witamin i minerałów potrzebnych do przetrwania, a także błonnika i różnorodnych fitochemikaliów, które pozytywnie wpływają na mikrobiom jelitowy. Nasz mikrobiom jelitowy składa się z mikroorganizmów żyjących w przewodzie pokarmowym; wzmacniają one nasz układ odpornościowy i chronią nas przed szkodliwymi chorobami. Oprócz trawienia witamin, minerałów i innych składników odżywczych pochodzących z produktów, które spożywamy, trawimy również mikroby znajdujące się w roślinach. I radania wykazują, że mikrobiota znajdująca się w glebie roślinnej bezpośrednio i pośrednio przynoszą korzyścis również na ludzki mikrobiom jelitowy. To wszystko jest połączone! W rzeczywistości, naukowcy odkrywają, że mikrobiom ludzkiego jelita i mikrobiom gleby są pod wieloma względami podobne.

Kalifornijska farma truskawekMikrobiota jelitowa u ludzi i w glebie istnieje w podobnych warunkach środowiskowych, EMBO, 2020

In the Gut

Rośliny otrzymują korzystne mikroby z gleby, w której są uprawiane, co oznacza, że ważne jest, aby włączyć do swojej diety ogromną gamę owoców i warzyw oraz Zwracaj uwagę na to, gdzie i jak są uprawiane Twoje produkty dla własnego optymalnego zdrowia. Utrzymanie zdrowej mikrobioty jelitowej ma kluczowe znaczenie dla zdrowia immunologicznegoco pomaga chronić nas przed chorobamitakimi jak rak. Pomagają nam również trawić nasze jedzenie, syntetyzować niezbędne składniki odżywcze i włączyć te fitochemiczne w żywności w potężne związki przeciwutleniające. Termin jelita mikrobiota jelitowa Szacuje się, że ludzkie ciało składa się z dziesięciu razy więcej komórek bakteryjnych niż ludzkich, z których większość znajduje się w jelitach. Istnieją niewielkie różnice w składzie mikrobioty jelitowej w zależności od płci, ale największym czynnikiem wpływającym na skład mikrobioty jest dieta. Aby wzmocnić zdrowy, zróżnicowany i bogaty mikrobiom jelitowy, ważne jest, aby Twoja dieta zawierała błonnikktóry odżywia głodne mikroby w Twoim przewodzie pokarmowym. Pokarmy, które przyczyniają się do zdrowie jelit obejmują pełne ziarna, nasiona roślin strączkowych, owoce i warzywa, które mają wysoką zawartość błonnika. Podczas gdy mięso, wysoko przetworzona żywność przyczyniają się do słabego zdrowia jelit, ponieważ brakuje im składników odżywczych, których jelita potrzebują, aby się rozwijać.

Kalifornijska farma przygotowująca się do sadzenia

W glebie

Ludzie nie są jedynymi żywymi istotami posiadającymi mikrobiotę. Gleba i rośliny również mają swoją mikrobiotę. W rzeczywistości mikrobiota gleby jest niezwykle bogata w mikroby, w tym grzyby, archaidy, bakterie i protisty. Jedna łyżeczka produktywnej gleby zawiera od 100 milionów do 1 miliarda bakterii. Mikroby zawarte w glebie przyczyniają się do wzrostu roślin, które z kolei zapewniają ludziom dostawę żywności i pożytecznych bakterii. Na przykład, witamina B12 jest produkowana przez bakterie i archaie w glebie, zanim zostanie przeniesiona do roślin i zwierząt poprzez interakcji mikrobów. Podstawowe korzyści z włączenia witaminy B12 obejmują syntezę DNA i tworzenie czerwonych krwinek , co pomaga zapobiegać anemii .

Szacuje się, że 98.8% naszych kalorii pochodzi z gleby. Jest to fakt, który często przeoczamy. Niezrównoważone praktyki w produkcji żywności kładą nacisk na ilość nad jakością, co może prowadzić do degradacji ziemi i pozbawić glebę pożytecznych mikrobów. Stosowanie pestycydów, herbicydów, fungicydów i nawozów sztucznych jest związane z obniżeniem zdrowotności gleby. Jak się dowiedzieliśmy, ma to negatywny wpływ na funkcje odpornościowe ludzi i sprawia, że rośliny są podatne na ataki szkodniki i patogeny.

Bezpośredni i pośredni wpływ mikrobioty roślinnej na mikrobiom jelitowy człowieka, EMBO, 2020.

Ekologiczne, zrównoważone rolnictwo a mikrobiom

Tak jak antybiotyki mogą zaszkodzić mikrobiomowi jelitowemu człowieka poprzez zniszczenie różnorodności i ilości mikrobów chroniących zdrowie, tak samo pestycydy, herbicydy i fungicydy mogą zniszczyć różnorodność i kolonie mikrobów w glebie, jak również te znajdujące się na owocach i warzywach uprawianych w tej glebie, a ostatecznie spożywanych przez ludzi. To z kolei przyczynia się do słabego zdrowia jelit u ludzi, ponieważ roślinom brakuje różnorodnych mikrobów, których jelita potrzebują, aby się rozwijać. Udokumentowano, że organiczne, zrównoważone praktyki rolnicze poprawiają zdrowie mikrobiologiczne gleby i zwiększają zawartość składników odżywczych w uprawianych na niej owocach i warzywach. Badania wykazały również, że spożywanie organicznych produktów z mniejszą ilością pozostałości pestycydówjak również niższym ryzykiem zachorowania na raka.

Marchewki z mojego organicznego ogrodu warzywnego w Ojai, Kalifornia

The rosnące użycie chemikaliów w rolnictwie przemysłowym jest bardzo niepokojące dla naszego zdrowia i środowiska. środowiska. Aby czerpać korzyści znalezione w glebach roślin, dążyć do spożywania produktów uprawianych w glebie, która jest bogata w różnorodność mikrobiologiczną ze względu na traktowane z mniejszą ilością pestycydów i nawozów. Te rodzaje roślin są bardziej prawdopodobne, aby być organiczne i zrównoważone środowiskowoktóre zapewniają korzyści wykraczające daleko poza jelita. Dowiedz się, jak żywność jest uprawiana w Twojej społeczności, kupując bezpośrednio na rynkach rolnych lub w CSA, gdzie możesz omówić z rolnikiem, jak żywność jest uprawiana i praktyki dla zdrowia gleby. Możesz również uprawiać niektóre z własnych produktów i kompostować-Jest to organiczny nawóz, który bardzo poprawia zdrowie mikrobiologiczne gleby.

Aby uzyskać więcej informacji na temat związku między zdrowiem a rolnictwem, sprawdź te blogi:

  • Wiele zdrowotnych i ekologicznych skutków wyborów żywieniowych
  • Plant Chat: Marty Strange, ekspert ds. zrównoważonego rolnictwa
  • Wyjaśnienie nieporozumień dotyczących żywności organicznej

Napisane przez Cara Joseph, dietetyczne stażysta, z Sharon Palmer, MSFS, RDN

Zdjęcia Sharon Palmer, MSFS, RDN

Referencje:

Blum, W., Zechmeister-Boltenstern, S., & Keiblinger, K. M. (2019). Czy gleba przyczynia się do mikrobiomu jelitowego człowieka? Microorganisms, 7(9), 287. https://doi.org/10.3390/microorganisms7090287

Coban, O., De Deyn, G.B., Van Der Ploeg, M. (2022). Soil microbiota as game-changers in restoration of degraded lands. Science. 375(6584). https://doi.org/10.1126/science.abe0725

Druk żywności. (2021). Pestycydy w naszym systemie żywnościowym. Retrieved from: https://foodprint.org/issues/pesticides/#:~:text=Our%20industrial%20agricultural%20system%20relies,genetically%20engineered%20to%20withstand%20them..

Heribert, H. (2020). Zdrowe gleby dla zdrowych roślin dla zdrowych ludzi. Raporty EMBO.. 21(8). https://doi.org/10.15252/embr.202051069

Kim, Y. S., Unno, T., Kim, B. Y., & Park, M. S. (2020). Różnice płciowe w mikrobiocie jelitowej. Światowe czasopismo "Men's Health, 38(1), 48-60. https://doi.org/10.5534/wjmh.190009

Kopittke, P., Menzies, N. W., Wang, P., McKenna, B. A., Lombi, E. (2019). Gleba i intensyfikacja rolnictwa dla globalnego bezpieczeństwa żywnościowego. Environment International, 132. https://doi.org/10.1016/j.envint.2019.105078.

Nargi, L. (2021). Związek między mikrobiomem gleby a mikrobiomem jelitowym. Food Print. Retrieved from: https://foodprint.org/blog/soil-microbiomes/

Shreiner, A. B., Kao, J. Y., & Young, V. B. (2015). Mikrobiom jelitowy w zdrowiu i w chorobie. Current opinion in gastroenterology, 31(1), 69-75. https://doi.org/10.1097/MOG.0000000000000139

Watanabe, F., & Bito, T. (2018). Vitamin B12 źródła i interakcje mikrobowe. Experimental biology and medicine (Maywood, N.J.), 243(2), 148-158. https://doi.org/10.1177/1535370217746612


Komentarze (0)

Zostaw komentarz