Wydaje się, że wszędzie mówi się o unikaniu lektyn, które są substancjami antyodżywczymi występującymi w wielu zdrowych pokarmach roślinnych. Anty-składniki odżywcze mogą brzmieć jak przerażający termin, ale w rzeczywistości odnosi się on do związków zawartych w pokarmach roślinnych, które mogą zakłócać wchłanianie innych składników odżywczych. Naukowcy od dawna wiedzieli o antyskładnikach odżywczych, podejrzewając, że mogą one oferować potencjalne korzyści zdrowotne - mimo że mogą ograniczać wchłanianie składników odżywczych w żywności. Poprosiłem kilku najlepszych zarejestrowanych dietetyków o wyjaśnienie nieporozumień związanych z lektynami. Zapoznaj się z ich najważniejszymi wskazówkami dotyczącymi zrozumienia antyskładników odżywczych i pamiętaj, że nie ma powodu, by bać się zdrowej żywności roślinnej!
Dietetycy rozwiewają obawy związane z dietą lektynową
1. Wyolbrzymione obawy.
Marissa Moore, RDN mówi: "Wiele twierdzeń dotyczących lektyn i ich wpływu na organizm wydaje się być w dużej mierze przesadzonych, a nie ma na ich poparcie wielu badań na ludziach. Namaczanie i gotowanie niszczy większość lektyn. Można również fermentować i kiełkować żywność, aby zmniejszyć obecność lektyn. I tak nie znam nikogo, kto jadłby surową quinoę czy fasolę kidney". Świeża fasola z żurawiną z makaronem i zieleniną2. Prawidłowe gotowanie żywności.
Julie Lanford, RDN, dietetyk onkologiczny, mówi: "Jeśli spożywasz żywność w sposób, w jaki była ona historycznie przygotowywana i spożywana, nie ma dowodów na to, że lektyny przyczyniają się do problemów zdrowotnych. Istnieją pewne dowody na to, że lektyny mogą wspomagać zdrowie i odporność, a tym samym zmniejszać ryzyko zachorowania na raka. Kilka rzeczy, na które warto zwrócić uwagę: spożywając fasolę i ziarna, należy je ugotować w całości; jeśli gotujemy fasolę w naczyniu, należy użyć fasoli z puszki lub gotować ją przez 30 minut przed włożeniem do naczynia. Spożywanie diety bogatej w owoce, warzywa, pełne ziarna, chude i/lub roślinne białko to najlepsza dieta antyrakowa dostępna na rynku! Badania wciąż to potwierdzają".3. Pełne ziarna i rośliny strączkowe przynoszą realne korzyści.
"Korzyści płynące ze spożywania pełnych ziaren i roślin strączkowych są dobrze udokumentowane, mimo że zawierają one lektyny. Osoby, które spożywają więcej pełnych ziaren, mają lepsze wyniki zdrowotne w zakresie układu sercowo-naczyniowego. W badaniach rutynowo wykazano, że rośliny strączkowe, takie jak ciecierzyca i soczewica, wspomagają utrzymanie prawidłowej wagi. Rośliny strączkowe, takie jak strączki i fasola, są nawet powiązane z redukcją markerów zapalnych CRP. Jest tak wiele korzyści - zdecydowanie sugeruję, aby nie wykluczać tych produktów z powodu naturalnego związku, który zawierają. Ważne jest, aby wiedzieć, że niektóre fasole mogą powodować zaburzenia jelitowe, jeśli są spożywane na surowo. Zawartość lektyn będzie znacznie wyższa w przypadku spożywania surowej fasoli. Gotowanie fasoli i ziaren znacznie obniża zawartość lektyn w tych pokarmach. Wreszcie, większość wiedzy na temat wpływu lektyn i inhibitorów enzymów na odżywianie pochodzi z eksperymentów na zwierzętach. Istnieje tylko kilka badań z udziałem ludzi. Wiele z tych badań przeprowadzono na surowych roślinach strączkowych, które również należy raczej gotować niż spożywać na surowo. Gotowanie roślin strączkowych w wodzie eliminuje prawie całą aktywność lektyn" - mówi Ginger Hultin MS, RDN, CSO, rzecznik prasowy Akademii Żywienia i Dietetyki oraz założycielka Champagne Nutrition. Three Sisters Chili4. Nie ulegaj modom.
"Lektyny występują w różnych ilościach w żywności pochodzenia roślinnego, w tym w fasoli, nasionach roślin strączkowych, ziarnach, owocach i warzywach. Ze względu na brak mocnych, solidnych dowodów naukowych na poparcie tak zwanego szkodliwego działania pokarmów zawierających lektyny oraz mocnych dowodów na poparcie spożywania tych pokarmów roślinnych, nie zaleca się przechodzenia na dietę bez lektyn. Jeśli próbujesz zastosować dietę bez lektyn ze względu na stan zdrowia, zalecam zwrócenie się do zarejestrowanego dietetyka (RDN), który jest dobrze zaznajomiony z terapią żywieniową w medycynie, aby znaleźć inną, bardziej odpowiednią i zdrowszą drogę pomocy" - mówi Toby Amidor, MS, RD, CDN, autor bestsellerowej książki kucharskiej Wall Street Journal i nadchodzącej książki "Smart Meal Prep for Beginners". Sałatka śródziemnomorska z białą fasolą i sorgo5. Dowiedz się więcej o składnikach antyodżywczych.
"Tysiące badań wykazało, że spożywanie pokarmów roślinnych wiąże się z dłuższym życiem, lepszym zdrowiem, niższą wagą ciała i nie tylko! Nie rezygnuj z pokarmów roślinnych tylko z powodu jakiejś modnej diety" - mówię! Przeczytaj mój blog o składnikach antyodżywczych, aby uzyskać więcej informacji.Przeczytaj więcej o innych poradach dietetycznych:
18 nie-dietetycznych porad na temat zdrowego odżywiania od dietetykówDroga
do zdrowej diety wegańskiej5
złych porad dietetycznych w Internecie
Zdjęcie główne: Moroccan Chickpea Sorghum Bowl, Sharon Palmer, RDN
Komentarze (0)