Jak wiecie, mam bzika na punkcie orzechów włoskich. Można je znaleźć w mojej kuchni każdego dnia w roku. Uwielbiam je z wielu powodów: są bogate w roślinne kwasy omega-3 i zdrowe dla serca tłuszcze, dostarczają błonnika i białka, rosną w moim stanie Kalifornia i są po prostu pyszne! Zawsze jestem na bieżąco z badaniami naukowymi na temat orzechów włoskich i zdrowia. Bardzo interesują mnie pojawiające się dowody wskazujące na ich korzystny wpływ na mózg i starzenie się - dwie sprawy, które bardzo mnie interesują. Czytaj dalej, aby dowiedzieć się więcej o orzechach włoskich jako pożywieniu dla mózgu.

Jakość życia i zdolność do utrzymania niezależności są kluczowymi czynnikami zdrowego starzenia się. Choć badania wciąż rzucają światło na to, jak dieta wpływa na funkcjonowanie mózgu i funkcje fizyczne u osób starszych, osoby w każdym wieku mogą odnieść korzyści z podejmowania kroków mających na celu utrzymanie zdrowia i dobrego samopoczucia w trakcie procesu starzenia się. Poniżej znajduje się podsumowanie najnowszych badań dotyczących zdrowego starzenia się i funkcji poznawczych, wspieranych przez Kalifornijską Komisję ds. Chociaż nie ma sposobu, aby zapobiec chorobom takim jak demencja i choroba Alzheimera, nauka pokazuje, że spożywanie określonych produktów spożywczych, takich jak orzechy włoskie, może odgrywać rolę w utrzymaniu i poprawie zdrowia fizycznego i poznawczego.

Korzyści z orzechów włoskich dla zdrowia związanego z wiekiem - Wstępne wyniki badania Walnuts and Healthy Aging (WAHA) zaprezentowane na konferencji Experimental Biology 2016 wskazują, że codzienne spożywanie orzechów włoskich pozytywnie wpływa na poziom cholesterolu we krwi bez negatywnego wpływu na masę ciała wśród starszych osób dorosłych. Badanie WAHA to dwuletnie badanie kliniczne prowadzone w dwóch ośrodkach przez naukowców z Hospital Clinic of Barcelona i Uniwersytetu Loma Linda, którego celem jest określenie wpływu orzechów włoskich na problemy zdrowotne związane z wiekiem.

Orzechy włoskie a walka z chorobą Alzheimera - W badaniu przeprowadzonym na zwierzętach stwierdzono, że dieta zawierająca orzechy włoskie może mieć korzystny wpływ na zmniejszenie ryzyka, opóźnienie wystąpienia, spowolnienie postępu lub zapobieganie chorobie Alzheimera. Badaniami kierował dr Abha Chauhan z Developmental Neuroscience Laboratory w New York State Institute for Basic Research in Developmental Disabilities.

Orzechy włoskiemogą poprawiać pamięć - Spożywanie orzechów włoskich może poprawiać wyniki testów funkcji poznawczych, w tym testów pamięci, koncentracji i szybkości przetwarzania informacji - wynika z badań przeprowadzonych w David Geffen School of Medicine na Uniwersytecie Kalifornijskim w Los Angeles, kierowanych przez dr Lenore Arab. Funkcje poznawcze były stale lepsze u dorosłych uczestników, którzy spożywali orzechy włoskie, niezależnie od wieku, płci i pochodzenia etnicznego.

Spożywanie orzechów włoskich wramach diety śródziemnomorskiej może przeciwdział ać pogorszeniu funkcji poznawczych - Spożywanie diety śródziemnomorskiej uzupełnionej oliwą z oliwek lub orzechami (głównie włoskimi) może przeciwdziałać związanemu z wiekiem pogorszeniu funkcji poznawczych w starszej populacji. Badania prowadzone przez dr Emilio Ros, dyrektora Lipid Clinic, Endocrinology & Nutrition Service w Hospital Clinic w Barcelonie, wykazały, że uczestnicy spożywający mieszankę orzechów zawierającą 15 gramów orzechów włoskich, 7,5 grama orzechów laskowych i 7,5 grama migdałów, wykazali poprawę pamięci w porównaniu z dietą kontrolną.

Odwiedź walnuts.org, aby zapoznać się z najnowszymi badaniami na temat zdrowia orzechów włoskich i poznać pyszne przepisy.

Poniżej przedstawiam kilka moich ulubionych przepisów z wykorzystaniem orzechów włoskich. Nakarm swój mózg i ciesz się tym pysznym, roślinnym pożywieniem!

Naleśniki z orzechami bananowymi
Sałatka z buraków, orzechów włoskich i granatów

Zdjęcie: Orzechy włoskie na targu spożywczym, Sharon Palmer, RDN

Uwaga: Ten post nie jest sponsorowany.


Komentarze (0)

Zostaw komentarz