Jeśli stosujesz w diecie swojego dziecka pokarmy roślinne, prawdopodobnie masz wiele pytań dotyczących tego, jak właściwie planować posiłki, aby zaspokoić zapotrzebowanie dziecka na wszystkie składniki odżywcze niezbędne do zdrowego wzrostu i rozwoju. I nie jesteś sam! Coraz więcej rodziców prowadzi w domu z rodziną roślinny styl życia, więc naturalnie mają oni wiele pytań dotyczących tego, jak najlepiej wykorzystać ten zdrowy styl odżywiania. Dlatego też odpowiadam na najczęściej zadawane mi pytania dotyczące planowania zdrowej, zbilansowanej diety roślinnej dla małych dzieci.
1. Co to znaczy dieta roślinna?
Technicznie rzecz biorąc, dieta roślinna oznacza dietę, która opiera się głównie na roślinach. Dla niektórych oznacza to niewielką ilość pokarmów pochodzenia zwierzęcego, w tym mięsa, drobiu, ryb, jaj i nabiału, przy czym większość diety stanowią produkty roślinne, takie jak fasola, soja, pełne ziarna, warzywa, owoce, orzechy i nasiona. Obecnie jednak wiele osób definiuje dietę roślinną jako w 100% roślinną - czyli wegańską. To ty decydujesz, jak bardzo roślinna ma być dieta twojej rodziny. Bez względu na wszystko, ważne jest, aby skupić się na jedzeniu większej ilości roślin, a mniejszej ilości pokarmów pochodzenia zwierzęcego. Przyjazne dla dzieci batoniki Berry Oat Tahini Bars są w 100% roślinne i zawierają Sprout Organic Mixed Berry Oatmeal Pouches.2. Czy stosowanie diety roślinnej przez moje dziecko przynosi korzyści?
Tak! Badania pokazują, że dzieci, które stosują dietę roślinną, otrzymują więcej składników odżywczych chroniących zdrowie, takich jak błonnik, pewne i mineralne składniki oraz fitochemikalia (związki roślinne o działaniu przeciwutleniającym i przeciwzapalnym). Nic dziwnego, że dzieci odżywiające się roślinami mają mniejsze ryzyko otyłości i chorób przewlekłych w późniejszym okresie życia. Ponadto badania wykazują, że stosując dietę roślinną, można znacznie zmniejszyć swój ślad ekologiczny w ciągu całego życia. Wynika to z faktu, że bardziej efektywne jest uprawianie roślin i spożywanie ich, niż uprawianie roślin, karmienie nimi zwierząt, a następnie zjadanie zwierząt.3. Czy istnieją jakieś problemy rozwojowe dla dzieci związane z dietą roślinną?
Chociaż Akademia Żywienia i Dietetyki przyznaje, że dobrze zaplanowana dieta roślinna (wegetariańska i wegańska) może być odpowiednia pod względem żywieniowym dla osób w każdym wieku - w tym dzieci - nacisk położony jest na "dobrze zaplanowaną". Zasadniczo oznacza to, że można zaspokoić swoje potrzeby żywieniowe za pomocą diety roślinnej, ale ważne jest, aby dobrze zaplanować żywienie dziecka, aby zapewnić mu odpowiednią podaż wszystkich składników odżywczych potrzebnych do zdrowego rozwoju. Obejmuje to odpowiednie spożycie niezbędnych białek, węglowodanów, tłuszczów, witamin i minerałów w diecie. Smoothie, takie jak ten Super Smoothie z dyni i brzoskwini, to świetny sposób na dostarczenie dzieciom wartościowych składników odżywczych pochodzenia roślinnego.4. Jak zaplanować zbilansowaną, roślinną dietę dla dzieci?
Ważne jest, aby w diecie dziecka, które przechodzi od karmienia piersią lub mlekiem modyfikowanym do pokarmów stałych, znalazły się wszystkie najważniejsze grupy pokarmów. Aby zaspokoić potrzeby dziecka, w jego diecie powinny znaleźć się następujące produkty (konsystencja i rodzaje pokarmów różnią się w zależności od wieku; więcej informacji można znaleźć w tym przydatnym przewodniku):-
- Białko: Do źródeł białka roślinnego należą: tofu, mleko sojowe, fasola, soczewica, masło orzechowe i migdałowe.
- Ziarna: Ziarna, takie jak pszenica, ryż, komosa ryżowa, jęczmień i owies, stanowią ważne źródło energii (węglowodanów), błonnika, witamin (B6, E, niacyny, kwasu pantotenowego, ryboflawiny, tiaminy i folianów), składników mineralnych (wapnia, żelaza, magnezu, fosforu, cynku, miedzi, manganu, selenu i potasu), a nawet niektórych białek i związków fitochemicznych.
- Warzywa: Różnorodne warzywa, takie jak marchew, pomidory, zielenina, buraki, kabaczki i groszek, dostarczają zdrowych węglowodanów, błonnika, witamin (A, B6, C, K, folianów, tiaminy, ryboflawiny, niacyny i kwasu pantotenowego), minerałów (żelaza, potasu, manganu, magnezu, fosforu, wapnia, cynku, miedzi i selenu), wielu związków fitochemicznych, a nawet białka.
- Owoce: Bogactwo owoców, takich jak jagody, brzoskwinie, banany i gruszki, oferuje naturalną słodycz, zdrowe węglowodany, błonnik, witaminy (A, B6, C, E, K, ryboflawina, tiamina, niacyna i kwas pantotenowy), minerały (wapń, potas, mangan i miedź) oraz mnóstwo fitochemikaliów.
- Zdrowe tłuszcze: Upewnij się, że w diecie znajdują się zdrowe tłuszcze, takie jak orzechy, nasiona, oliwki, awokado i oleje roślinne, aby zaspokoić zapotrzebowanie na niezbędne kwasy tłuszczowe.
- Suplementy: Ważne jest, aby zapewnić odpowiednią podaż witaminy B12 - dostępnej tylko w pokarmach zwierzęcych - w diecie poprzez suplementy. Inne składniki odżywcze, które mogą wymagać suplementacji, to witamina D i długołańcuchowe kwasy tłuszczowe omega-3. Porozmawiaj z lekarzem o dostępnych opcjach.
5. Jak zapewnić odpowiednią ilość białka roślinnego w diecie mojego dziecka?
Wierzcie lub nie, ale można zapewnić wystarczającą ilość białka w diecie dziecka dzięki roślinom. Młodsze dzieci (w wieku 6-8 miesięcy) mogą spożywać mleko sojowe, dobrze ugotowane, przetarte tofu, fasolę lub soczewicę. W wieku 8-12 miesięcy dzieci mogą zacząć zwiększać teksturę pokarmów, włączając w to puree z tofu i fasoli, a także masło orzechowe. W wieku 1-3 lat dzieci mogą zacząć spożywać różne rośliny strączkowe (fasolę, soczewicę, groch), tofu, tempeh i ziarna.
Komentarze (0)