Co jest słodsze od cukru i nie ma żadnych kalorii? Owoc mnicha! Ten roślinny składnik pozwala cieszyć się słodkimi smakołykami bez dodatkowych kalorii pochodzących z cukru. Owoc mnicha, znany również jako luo han guo w Chinach i Tajlandii, skąd pochodzi, to owoc, który zbiera się i spożywa w całości, pije z niego soki, gotuje i przecedza na herbatę, a najczęściej suszy i sproszkowany robi z niego słodzik. Słodzik ten jest stosowany w wielu produktach spożywczych i napojach, można go również kupić w postaci sproszkowanej do użytku domowego.
Powodem, dla którego owoc mnicha działa jako słodzik, jest to, że jest około 200 razy słodszy od cukru stołowego, więc do uzyskania smaku wystarczy jego niewielka ilość. Co sprawia, że jest tak słodki? Owoce zawierają związki zwane mogrozydami, składające się ze struktury mogrolu i glukozy. Mogrol nie jest wchłaniany podczas trawienia, a zatem nie dostarcza żadnych kalorii; glukoza jest wykorzystywana jako energia przez jelito grube. Większość owoców mnicha jest wydalana w postaci odpadów, ale zawierają one również korzystne składniki odżywcze. Owoc ten jest doskonałym źródłem witaminy C, naturalnego przeciwutleniacza, który pomaga zachować zdrowie.
Owoce mnicha można stosować jako środek słodzący w napojach, takich jak ten przepis na Aguas Frescas truskawkowe.
Czy owoc mnicha jest bezpieczny?
Nie udowodniono żadnych negatywnych skutków spożywania owoców mnicha, choć przeprowadzono niewielką liczbę badań i konieczne są dalsze badania. Pocieszające jest to, że niektóre kultury azjatyckie spożywają owoce mnicha od tysięcy lat bez żadnych znanych skutków ubocznych. Owoc mnicha jest dobrym rozwiązaniem dla osób chorych na cukrzycę, które muszą utrzymywać stały poziom cukru we krwi, ponieważ nie podnosi on poziomu cukru we krwi. Jest to również strategia ograniczania cukrów dodanych w diecie, pomagająca w utrzymaniu zdrowej wagi. Można go dodawać do napojów, takich jak napoje gazowane i nienaturalne soki, jako substytut cukru lub jako własny dodatek do słodzenia napojów lub deserów.
Owoce mnicha można stosować jako słodzik w kremowych deserach, takich jak ten Łatwy czekoladowy pudding chia z truskawkami.
Jak go używać?
Może to być dobra alternatywa dla cukru, ponieważ można nim posłodzić większość rzeczy, które słodzimy cukrem. Należy pamiętać, że jest on 200 razy słodszy od cukru stołowego, więc niewielka ilość słodzika z owoców mnicha może być bardzo przydatna. Chociaż nie jest to dokładne, łyżeczka słodzika z owoców mnicha odpowiada około jednej filiżance cukru stołowego. Zawsze jednak zaczynaj od niewielkich ilości i sprawdzaj słodycz na bieżąco. Oto kilka ciekawych sposobów na wykorzystanie tego słodzika:
- Na zdrowie! Słodzi gorącą i zimną herbatę, kawę lub gorącą czekoladę; dodaje się do lemoniady i wody gazowanej.
- Rozjaśnij śniadanie, dodając owoc mnicha do płatków owsianych i innych płatkówśniadaniowych, jogurtu i smoothie. Spróbuj go także z jagodami i innymi owocami, które potrzebują nieco więcej słodyczy.
- Wypieki! Muffiny, ciasteczka, ciasteczka brownies lub szybkie chlebki - słodzik z owoców mnicha dobrze się piecze, a Ty będziesz zachwycony efektem.
- Zamrażaj. Lody, mrożone jogurty, popsicles i sorbety to naturalna kombinacja z tym słodzikiem.
Komentarze (0)