Wybierz te 4 piękne fioletowe produkty roślinne - kapustę, borówki, bakłażana i śliwki - aby wzbogacić swoją dietę o pyszne, piękne wartości odżywcze i zdrowotne.

Matka natura maluje rośliny we wszystkich odcieniach tęczy, od żółtego, przez zielony, pomarańczowy, po czerwony... i fioletowy, królewski kolor, który wygląda tak pięknie, gdy jest noszony przez rośliny. Różnorodne kolory bakłażana, od jasnej lawendy do czarnej purpury, były inspiracją dla wielu artystów i szefów kuchni. Głęboki niebiesko-purpurowy kolor borówek amerykańskich oznacza słodki smak i silne wartości odżywcze. Czerwono-fioletowe odcienie kapusty dodają potrawom, takim jak tacos i pulpety, potrzebnej chrupkości i koloru. A wiele odcieni fioletu w śliwkach, od jasnoróżowo-fioletowego po głęboki fioletowy, jest zapowiedzią bogatych, soczystych smaków, które czekają na odkrycie. To tylko kilka propozycji fioletowych produktów, które sprawią, że Twoja dieta i odżywianie staną się fantastyczne. Wiele owoców i warzyw, które tradycyjnie występują w swoich prostych, oryginalnych kolorach, takich jak marchew, słodkie ziemniaki, szparagi, karczochy, ziemniaki, a nawet brukselka, jest dostępnych w odmianach fioletowych.

Fioletowe karczochy i marchew na targu rolnym.

Fioletowe produkty są z pewnością ładne dla oka, ale mają też bardzo wartościowe właściwości odżywcze. Te pokarmy roślinne zawierają różne ilości antocyjanów, czyli barwników naturalnie występujących w roślinach, które nadają owocom i warzywom głęboki fioletowy kolor. Istnieje wiele warzyw o różnych odcieniach fioletu, o których istnieniu możesz nawet nie wiedzieć, że zawierają te cenne związki. Do takich warzyw należą fioletowy kalafior, granaty, żurawina, figi, wiśnie i czereśnie oraz smocze owoce. Nawet czarna fasola (która jest tak ciemnofioletowa, że aż czarna) zawiera antocyjany. Dlatego włącz do swojej diety więcej fioletowych produktów, aby zmaksymalizować ich smak i korzyści zdrowotne.

Korzyści zdrowotne wynikające z jedzenia fioletowych produktów

Antocyjany występujące w fioletowych produktach mają obiecujące właściwości funkcjonalne, które wiążą się z pozytywnymi korzyściami zdrowotnymi. Te korzyści zdrowotne są wykorzystywane w nutraceutykach i medycynie tradycyjnej do leczenia i zapobiegania wielu chorobom przewlekłym, takim jak choroby układu krążenia, zaburzenia funkcji poznawczych, nowotwory i otyłość. Głównym czynnikiem wpływającym na zdrowie żywności bogatej w antocyjany wydaje się być ich silna rola przeciwutleniająca w zwalczaniu wolnych rodników, które powodują stres oksydacyjny w organizmie. Chociaż te fioletowe owoce i warzywa mają wiele właściwości zdrowotnych, nie należy zapominać o regularnym spożywaniu różnych owoców i warzyw, aby dostarczyć organizmowi wielu składników odżywczych.

4 najlepsze fioletowe produkty

Istnieje wiele fioletowych roślin, które można i należy włączyć do swojej diety, ale oto cztery z nich, które należy traktować priorytetowo.

Fioletowa kapusta sprzedawana na targu rolnym.

1. Fioletowa (lub czerwona) kapusta.

Odżywcza, chrupiąca kapusta purpurowa, zwana też czerwoną, należy do grupy warzyw krzyżowych, które zawierają wiele niezbędnych witamin, w tym witaminę B6, A, K, tiaminę i ryboflawinę, nie wspominając o wysokiej wartości przeciwutleniającej antocyjanów i witaminy C. Kapusta purpurowa jest uniwersalna i smaczna zarówno na surowo, jak i po ugotowaniu. Może być stosowana jako dodatek do dań głównych, ponieważ jej łagodny, chrupiący smak doskonale komponuje się z większością pikantnych potraw. Spróbuj poszatkować kapustę fioletową do sałatek, sałatek i dań typu stir-fry. Sprawdź przepis na pikantne tacos z soczewicy, w których jako nadzienia użyto poszatkowanej kapusty fioletowej. Fioletową kapustę można również poddać fermentacji, aby uzyskać kapustę kiszoną, która jest doskonałym sposobem na wprowadzenie probiotyków dla zdrowych jelit. Pikantne tacos z soczewicy

Jagody właśnie zebrane z farmy jagodowej w stanie Waszyngton. 2.

2. Borówki.

Słodkie, głęboko niebieskie borówki są doskonałym źródłem witaminy C i antocyjanów, dlatego też są znane z bardzo wysokiej zawartości przeciwutleniaczy. Witamina C, oprócz funkcji antyoksydacyjnej, wspomaga również wchłanianie żelaza. Te piękne, fioletowe jagody zawierają również dużą ilość rozpuszczalnego błonnika, który pomaga regulować poziom cukru we krwi i ułatwia trawienie. Borówki są pyszne, jeśli jada się je w stanie naturalnym, zmiksowane w koktajlu lub upieczone w prostych, owocowych deserach. Pro tip: mrożone borówki są świetną przekąską lub owocowym deserem, ponieważ mogą zawierać więcej przeciwutleniaczy i mieć lepszą biodostępność, ponieważ przeciwutleniacze mogą zostać utracone podczas długiego czasu transportu świeżych owoców (w zależności od źródła). Przepis na Popsicles owocowo-warzywne to ulubiona przekąska dzieci (i dorosłych), w której wykorzystuje się borówki. Popsicles z owoców i warzyw

3. Bakłażan.

Niezwykle ładny i wszechstronny bakłażan należy do rodziny psiankowatych, a w zależności od odmiany może mieć różne kształty i fioletowe odcienie. Bakłażan dostarcza do diety kilka mikroelementów, w tym witamin A, C, K i folianów oraz minerałów, takich jak wapń, magnez, fosfor i potas. Jest również bogaty w przeciwutleniacze. Bakłażany są popularne w wielu tradycyjnych dietach, w tym śródziemnomorskiej, włoskiej, tajskiej, indyjskiej i chińskiej. Spróbuj przyrządzić je w sosie stir-fry lub curry, zmiksować na dip bakłażanowy i ułożyć w zapiekankach. Zacznij od tego pysznego przepisu na bakłażana nadziewanego miso quinoa, w którym bakłażan pełni rolę jadalnej miski, w której umieszcza się nadzienie z quinoa o smaku miso. Bakłażan faszerowany quinoa z miso

4. Śliwki.

Śliczne, dorodne śliwki występują w różnych kolorach, od tęczy po purpurę. Ich chrupiące, soczyste owoce mają właściwości zdrowotne. Śliwki to rodzaj owoców pestkowych, znanych z wysokiej zawartości błonnika, który zapobiega zaparciom i wspomaga trawienie. Dzięki zawartości błonnika mają również niski indeks glikemiczny, co pomaga regulować poziom cukru we krwi. Śliwki są dobrym źródłem potasu i witaminy K, które wspomagają zdrowie serca i poprawiają krzepliwość krwi w procesie gojenia się ran. Śliwki zawierają dużo wody, dzięki czemu latem można je jeść na surowo, co znakomicie gasi pragnienie. Spróbuj ich jako zdrowej przekąski au naturel, a także w parfaitach, batonach i wypiekach. Wypróbuj śliwki w tym przepisie na letni placek na patelni z owocami.

Inne pomysły na przepisy z wykorzystaniem fioletowych produktów znajdziesz poniżej:

Purpurowa moc jagód SmoothieRed
Cabbage Raisin Slaw with Cumin Vinaigrette

Napisane przez Jooshan Ooi, dietetyka stażystę, z Sharon Palmer, MSFS, RDN


Komentarze (0)

Zostaw komentarz