Nie lekceważ wpływu produktów pomidorowych na promocję zdrowia. Zapoznaj się z 11 najważniejszymi powodami, dla których warto sięgnąć po produkty pomidorowe!
Zimą, gdy w wielu miastach w całym kraju piętrzą się śniegi, trudno nie marzyć o lecie. A jest wiele powodów, by kochać lato: gorące dni, ciepłe noce, swobodny styl życia i, oczywiście, sezonowe produkty. Idealnie dojrzałe pomidory uosabiają słodycz lata. Na szczęście istnieje sposób, aby poczuć smak lata przez cały rok, nawet gdy temperatury spadają poniżej zera. Wystarczy otworzyć puszkę pomidorów ze spiżarni.
Zachowanie smaku i wartości odżywczych pomidorów dzięki puszkowaniu sprawia, że to czerwone warzywo jest ekonomicznym sposobem na cieszenie się nim przez cały rok. Pomidory, które są zbierane i wykorzystywane do produkcji przetworów pomidorowych (stanowią one 75% wszystkich zbiorów pomidorów!), takich jak salsa, ketchup, pasta pomidorowa i sos pomidorowy, są uprawiane z zachowaniem ich pełnego potencjału odżywczego i smakowego. Zbiera się je w szczytowym momencie dojrzałości, aby zapewnić, że wszystkie te dobre dla zdrowia przeciwutleniacze znajdą się w Twoich przepisach, nawet w środku zimy.
Zwiedzanie farmy pomidorów, lato 2016 r.Wybierając pomidory w puszce
, zyskujemy dodatkową korzyść.Kiedy pomidory są podgrzewane podczas przetwarzania lub puszkowania, przeciwutleniacz likopen staje się bardziej biodostępny dla naszego organizmu, oferując potencjalnie większą ochronę przed rakiem i korzyści przeciwzapalne. Dlatego właśnie możesz zrobić wiele dobrego dla swojego organizmu, wybierając odmiany konserwowe nawet w gorące dni lata, czyli w sezonie pomidorowym. Oprócz likopenu, pomidory zawierają wiele innych korzystnych składników odżywczych, które mogą odpowiadać za ich właściwości zdrowotne, w tym witaminy A i C, błonnik i potas, a także karotenoidy - związki przeciwutleniające, które nadają pomidorom czerwony, żółty i pomarańczowy kolor.
Rozgrzej się moim przepisem na zupę z tortilli z książki Plant-Powered for Life i obejrzyj moje wideo z Jane Velez-Mitchell, jak zrobić tę pyszną zupę na bazie roślin.
11 powodów, dla których warto sięgnąć po produkty pomidorowe
Nie lekceważ potęgi produktów pomidorowych w promowaniu zdrowia. Wiedza naukowa na temat korzyści płynących z pomidorów jest coraz większa i obejmuje wiele dziedzin związanych ze zdrowiem.
Pieczone ziemniaki i pomidory z rozmarynem1. Odkryj moc składników odżywczych.
Produkty pomidorowe są bogate w niezbędne witaminy, minerały i błonnik - a wszystko to w zgrabnym opakowaniu o niskiej zawartości tłuszczu i kalorii. Jedna filiżanka pomidorów w puszce zawiera 41 kalorii, 0 gramów tłuszczu, 2,4 grama błonnika, 2 gramy białka, 37% dziennej wartości (DV) witaminy C, 8% DV witaminy A, 9% DV witaminy K, 13% DV witaminy B6, 13% DV żelaza, 13% DV potasu i 9% DV manganu (USDA).2. Zanurz się w likopenowej żyle głównej.
Produkty pomidorowe są bogate w silną grupę przeciwutleniaczy, karotenoidy, które unieszkodliwiają wolne rodniki, chronią przed rakiem i spowalniają rozwój miażdżycy. Najobficiej występującym karotenoidem jest likopen, a następnie fitoen, fitofluen, zeta-karoten, gamma-karoten, beta-karoten, eurosporena i luteina. Produkty pomidorowe dostarczają ponad 80% likopenu w diecie amerykańskiej, a badania sugerują, że likopen może być ważnym czynnikiem wpływającym na prozdrowotne działanie produktów pomidorowych. Likopen zawarty w przetworzonych pomidorach jest znacznie lepiej wchłaniany niż ten zawarty w świeżych pomidorach. Ponadto likopen zawarty w pomidorach wydaje się mieć synergistyczne działanie z innymi składnikami odżywczymi zawartymi w żywności. Błyskawiczny garnek z ciecierzycą Curry3. Zwalczanie stanów zapalnych.
Produkty pomidorowe mogą pomóc w ochłodzeniu stanu zapalnego, który coraz powszechniej uważany jest za przyczynę wielu chorób przewlekłych. Naukowcy odkryli, że w grupie 30 zdrowych dorosłych kobiet (w wieku 20-30 lat), te, które piły 280 mililitrów soku pomidorowego przez dwa miesiące, zmniejszyły obwód talii, poziom cholesterolu w surowicy i poziom adipokin zapalnych - efekty niezwiązane ze zmianą tkanki tłuszczowej (Nutrition, 2015).4. Ochrona przed stresem oksydacyjnym.
Spożywanie pokarmów bogatych w witaminy przeciwutleniające i karotenoidy, takich jak produkty pomidorowe, wiąże się z obniżeniem markerów stresu oksydacyjnego. W randomizowanym, kontrolowanym badaniu klinicznym z udziałem 64 kobiet z nadwagą/otyłością, te, które piły 330 ml soku pomidorowego dziennie przez 20 dni, zmniejszyły poziom stresu oksydacyjnego, co może zapobiegać chorobom związanym z otyłością i sprzyjać zdrowiu (Clinical Nutrition, 2015). Ryżowa miska mocy z pomidorami chipotle5. Zdobądź potężne korzyści dla zdrowia serca.
Regularne spożywanie produktów pomidorowych konsekwentnie wiąże się z niższym wskaźnikiem zachorowalności na choroby układu krążenia. Nie dziwi więc fakt, że ostatnie badania przeprowadzone przez naukowców z Tufts wykazały, że u osób z najwyższym spożyciem likopenu w okresie 11 lat zaobserwowano odpowiednio 17% i 26% spadek zachorowalności na choroby sercowo-naczyniowe i chorobę wieńcową (British Journal of Medicine, 2012).6. Poprawia poziom cholesterolu.
Jak wynika z niektórych badań, jedną z zalet produktów pomidorowych dla zdrowia serca jest poprawa profilu lipidowego. W badaniu z udziałem 35 kobiet, które spożywały surowe, dojrzałe pomidory przed obiadem przez cztery tygodnie, odnotowano znaczący spadek poziomu cholesterolu i trójglicerydów, a także masy ciała i procentowej zawartości tłuszczu (International Journal of Food Sciences and Nutrition, 2014). Wędzone chili ze słodkimi ziemniakami7. Wykorzystaj działanie przeciwpłytkowe.
Wydaje się, że produkty pomidorowe zawierają związki przeciwpłytkowe, które są skoncentrowane w żółtym płynie wokół pestek. Związki te hamują agregację płytek krwi, co dodatkowo chroni przed chorobami układu sercowo-naczyniowego. Wyciąg z pomidorów znacząco zmniejszył agregację płytek krwi trzy godziny po spożyciu w randomizowanym, podwójnie zaślepionym, kontrolowanym placebo badaniu z udziałem 90 zdrowych osób (American Journal of Clinical Nutrition, 2006).8. Kontrola ciśnienia krwi.
Produkty pomidorowe o niskiej zawartości sodu, które są coraz powszechniej dostępne w supermarketach, mają idealny profil odżywczy, który pasuje do diety DASH (Dietary Approaches to Stop Hypertension). Badania potwierdzają, że produkty pomidorowe mogą być pomocne w leczeniu nadciśnienia. Spożywanie gazpacho, zimnej zupy składającej się głównie z pomidorów, było odwrotnie związane zarówno ze skurczowym, jak i rozkurczowym ciśnieniem krwi oraz częstością występowania nadciśnienia wśród prawie 4000 osób (wybranych z badania PREDIMED) z grupy wysokiego ryzyka sercowo-naczyniowego (Nutrition, Metabolism, Cardiovascular Diseases, 2013). Smoothie pomidorowe9. Walkaz rakiem prostaty
. Badania potwierdzają, że spożywanie produktów bogatych w likopen, takich jak pomidory, może zmniejszać ryzyko wystąpienia niektórych form raka, takich jak rak przewodu pokarmowego i trzustki, ale większość dowodów na działanie antynowotworowe dotyczy raka prostaty. Według jednego z badań (Cancer Epidemiology Biomarkers Prevention, 2014) spożywanie dziesięciu lub więcej porcji pomidorów tygodniowo zmniejsza ryzyko zachorowania na raka prostaty o 18%. W nowym przeglądzie potwierdzono, że produkty pomidorowe i likopen zmniejszają ryzyko progresji raka prostaty i zgonu (World Journal of Urology, 2016).10. Ochrona przed szkodliwym działaniem promieni słonecznych.
Produkty pomidorowe mogą oferować naturalną ochronę przed szkodliwym działaniem promieni UV. W randomizowanym badaniu kontrolowanym 20 zdrowych kobiet spożywało przez 12 tygodni 55 g pasty pomidorowej (16 mg likopenu) w oliwie z oliwek lub samej oliwie z oliwek. Po różnym stopniu nasłonecznienia, promieniowanie UV było znacząco zredukowane w grupie z pastą pomidorową, co potwierdza ochronną rolę likopenu przed ostrymi i potencjalnie długoterminowymi skutkami uszkodzeń słonecznych (British Journal of Dermatology, 2011).11. Maksymalizacja zdrowia kości.
Badania laboratoryjne wykazały, że spożycie likopenu z pomidorów może chronić zdrowie kości poprzez zwiększenie zdolności antyoksydacyjnych kości i zmniejszenie stresu oksydacyjnego, co może zmniejszyć ryzyko osteoporozy. W badaniu 60 kobiet po menopauzie, które przez miesiąc nie przyjmowały likopenu, przez cztery miesiące spożywały dwa razy dziennie po 30, 70 lub 0 mg likopenu w postaci zwykłego soku pomidorowego, soku pomidorowego bogatego w likopen, kapsułek z likopenem z pomidorów lub kapsułek placebo. Osoby, które spożywały sok lub kapsułki z likopenem, miały znacznie wyższy poziom likopenu w surowicy i znacznie obniżone markery stresu oksydacyjnego w porównaniu z placebo (Osteoporosis International, 2011).Więcej roślinnych przepisów z pomidorami znajdziesz w następujących rozdziałach:
Chipotle Tomato RiceClassic
Tomato SoupTomato
Pesto Hummus
Uwaga: Sharon jest konsultantką ds. żywienia w Tomato Products Wellness Council.
Komentarze (0)