W ostatnich latach białko stało się jednym z najważniejszych składników odżywczych. Dzięki modnym dietom odchudzającym, wzorcom odżywiania w stylu jaskiniowca oraz wpływowym celebrytom i sportowcom, którzy głowią się nad swoimi dietami, spożywanie większej ilości białka wydaje się być priorytetem dla wielu konsumentów. Podczas gdy węglowodany są przez wielu postrzegane jako "zło", białko nosi dziś prawdziwą aureolę zdrowia. Wynika to również z badań, które wskazują na korzyści płynące z białka w promowaniu sytości i zachowaniu beztłuszczowej masy mięśniowej, zwłaszcza w miarę starzenia się, jak twierdzi McKenzie Hall Jones, RDN, konsultant ds. komunikacji żywieniowej i współzałożyciel NourishRDs. "Myślę, że przesłanie dotyczące włączania białka w ciągu dnia, zarówno do posiłków, jak i przekąsek, przemawia do wielu osób jako osiągalna strategia pomagająca ograniczyć zachcianki i osiągnąć poczucie sytości po jedzeniu" - dodaje.
W czwartym dorocznym badaniu What's Trending in Nutrition Survey przeprowadzonym przez Pollock Communications i Today's Dietitian, w którym wzięło udział 450 dietetyków poproszonych o wytypowanie najważniejszych trendów żywieniowych na ten rok, większość (67%) uznała, że nadal będzie się kłaść nacisk na wybór wysokiej jakości białek, a 27% uważa, że w tym roku nacisk na białka nawet wzrośnie.1 Żywności i Informacji (International Food and Information Council), które wykazało, że 64% konsumentów stara się zwiększyć spożycie białka, co czyni je najważniejszym składnikiem odżywczym, na który konsumenci zwracają szczególną uwagę w swojej diecie.2
Od ilości białka do jego rodzaju
To, co jest obecnie bardziej interesujące w poszukiwaniu białka, to rodzaje białek, których zdaniem dietetyków ludzie gorąco poszukują. Badanie " Today's Dietitian " wykazało, że 41% dietetyków uważa, że rośnie popularność białek pochodzenia roślinnego i że coraz mniej uwagi poświęca się wołowinie, bekonowi i innym rodzajom przetworzonego i czerwonego mięsa, a coraz więcej konsumentów zwraca się ku owocom morza, orzechom i nasionom, jajkom, drobiowi i nabiałowi, które mają dostarczać wysokiej jakości białka w ich diecie. Wiąże się to z innymi mikro trendami, które mają wpływ na wybór białka, podkreślonymi w badaniu, takimi jak zainteresowanie włączeniem do diety większej ilości nasion, a także ogólne preferencje dotyczące zdrowszego i "czystego" odżywiania.1 Dlaczego ludzie są bardziej zainteresowani takimi alternatywnymi formami białka? Składa się na to wiele czynników, w tym zrównoważony rozwój, dobrostan zwierząt, wartość odżywcza i promocja zdrowia.
Ponieważ optymalne zdrowie jest coraz ważniejsze w umysłach konsumentów, alternatywne źródła białka - które mogą mieć duży wpływ na ogólną wartość odżywczą i zdrowotną diety - wysuwają się na pierwszy plan. "Trend na wysokiej jakości źródła białka, zwłaszcza białka roślinne, jest obecnie bardzo popularny" - mówi Victoria Shanta Retelny, RDN, The Lifestyle Nutritionist, autorka książkiTotal Body Diet For Dummies i blogerka SimpleCravingsRealFood.com. "Ludzie szukają alternatywnych białek roślinnych, aby uzyskać więcej wartości odżywczych z błonnika, zdrowych tłuszczów oraz innych witamin i minerałów, które oferują rośliny, przy mniejszej ilości tłuszczów nasyconych, sodu i cholesterolu".
Dietetyk prywatnej praktyki z Wirginii, Jill Weisenberger, MS, RDN, CDE, FAND, CHWC, autorka książki Diabetes Weight Loss-Week by Week, uważa, że ludzie stają się bardziej świadomi nauki o tym, że diety roślinne są korzystne dla zdrowia układu krążenia i mózgu, a także zapobiegania cukrzycy typu 2 w porównaniu z dietami opartymi na zwierzętach.
Według Weisenbergera, "Ludzie chcą żywności pochodzącej z ziemi, a nie żywności, która żywi się nią i emituje gazy cieplarniane, zwłaszcza zwierzęta karmione ziarnem, takie jak krowy". Vandana Sheth, RD, CDE, rzecznik Academy of Nutrition and Dietetics, mówi, że zrównoważony rozwój i korzyści zdrowotne promowane przez Meatless Monday -prostą kampanię Johns Hopkins Bloomberg School of Public Health, która promuje unikanie mięsa jeden dzień w tygodniu - również przyczyniły się do wsparcia bardziej roślinnych wyborów białkowych, takich jak rośliny strączkowe i tofu.
Według Jonesa konsumenci są coraz bardziej zainteresowani tym, skąd pochodzi ich żywność i wybierają jakość zamiast ilości , jeśli chodzi o źródła białka - zwłaszcza jeśli jest ono pochodzenia zwierzęcego. Jest to zgodne z prognozą National Restaurant Association "2016 What's Hot Forecast", w której na liście najważniejszych trendów na ten rok znalazły się lokalnie pozyskiwane mięsa i owoce morza, a także zrównoważony rozwój w zakresie ochrony środowiska.3 "Białka zwierzęce pochodzące z chowu na trawie, takie jak nabiał, mięso i jaja, wydają się być coraz bardziej popularne" - mówi Jones, który wskazuje na najnowsze badania, z których wynika, że zwierzęta hodowane ekologicznie dostarczają do 50% więcej kwasów omega-3 niż zwierzęta hodowane konwencjonalnie. 4
Coraz bardziej popularny trend czystego odżywiania, zalecany przez wiele popularnych nowych trendów dietetycznych, skłonił ludzi do wyboru mniej przetworzonego białka - zauważa Weisenberger. Stąd przejście od bekonu, kiełbasy i hamburgerów do burgerów z fasoli, chlebków z soczewicy i kanapek z masłem migdałowym.
Najlepsze produkty białkowe
Lista popularnych produktów białkowych, które według przewidywań dietetyków będą wprowadzane do jadłospisu, według badania Today's Dietitian Survey, obejmuje rośliny strączkowe, orzechy, nasiona, zdrowsze i bardziej ekologiczne białka zwierzęce, produkty mleczne i jaja.1 Rzeczywiście, spacer po alejkach supermarketów przynosi zdumiewającą gamę nowych, innowacyjnych produktów opartych na tych składnikach, od mrożonych dań i wegetariańskich burgerów po przekąski i krakersy.
Weisenberger donosi, że jej pacjenci i klienci poszukują zdrowych źródeł białka, które są uniwersalne, łatwe w użyciu i smaczne, takich jak fasola w puszce, niskotłuszczowy twarożek i zwykły jogurt grecki. W swojej praktyce Retelny zauważa, że coraz więcej osób koncentruje się na wyborze białek, takich jak jajka, koktajle proteinowe, masło orzechowe, jogurt i mleko na śniadanie; orzechy, batony proteinowe, jogurt, hummus i paluszki serowe na przekąski; oraz orzechy, łosoś i tuńczyk w sałatkach podczas posiłków.
Jak podkreśla Sheth, na gorącej liście znajdują się również nasiona roślin strączkowych, takie jak suszona fasola, groch i soczewica. Jones dodaje: "Biorąc pod uwagę, że Organizacja Narodów Zjednoczonych ogłosiła rok 2016 Międzynarodowym Rokiem Roślin Strączkowych, zauważam, że Amerykanie zaczynają częściej stosować w swojej diecie rośliny strączkowe, w tym fasolę i rośliny strączkowe. Są one opłacalne, a oprócz doskonałego źródła białka oferują składniki odżywcze, takie jak błonnik i witaminy."
Dobre rady dotyczące białka (Dishing Good Protein Advice)
Czy istnieją jakieś problemy żywieniowe, na które dietetycy powinni zwracać uwagę, jeśli chodzi o te nowe, gorące produkty białkowe? Chociaż trend w kierunku bardziej zrównoważonych, zdrowych wyborów białkowych jest dobrym posunięciem, wiąże się z nim kilka zastrzeżeń.
Wyjaśnianie konsumentom niejasności dotyczących potrzeb i wyboru białka jest ważną usługą, jaką dietetycy mogą zaoferować swoim klientom, aby pomóc im w jak najlepszym korzystaniu z ich zdrowia. Widzę tak wiele błędnych informacji" - mówi Ruth Frechman, MS, RD, autorka książki " Dieta Food Is My Friend " i właścicielka On the Weigh w Burbank w Kalifornii. Frechman mówi, że ludzie często wierzą, że proszki i batony proteinowe oraz produkty organiczne i naturalne są dobrym wyborem, nawet nie patrząc na etykiety. Pomaganie klientom w zrozumieniu, jak czytać etykiety produktów spożywczych, aby wybierać produkty z dużą ilością białka, a mniejszą ilością tłuszczów nasyconych, cukrów dodanych i sodu, może być nieocenione dla ich celów zdrowotnych.
Biorąc pod uwagę obecny trend, zgodnie z którym białko jest "królem", dietetycy mogą pomóc w edukacji swoich klientów, aby zrozumieli, że zdrowotność diety nie polega wyłącznie na białku. "Chociaż wykazano, że białko zwiększa sytość, należy pamiętać, że nie jest to magiczna kula na utratę lub utrzymanie wagi; dla optymalnego samopoczucia ważne jest stosowanie dobrze zbilansowanej diety obejmującej owoce i warzywa bogate w błonnik, węglowodany złożone oraz źródła białka" - podkreśla Jones.
Ważnym aspektem jest także zdrowe zbilansowanie diety z uwzględnieniem wszystkich grup pokarmów. W miarę jak ludzie nadają priorytet białku - czasem aż do przesady - mogą rezygnować z innych ważnych pokarmów i składników odżywczych. "Tendencja do spożywania białka może prowadzić do rezygnacji z wystarczającej ilości pełnych ziaren, warzyw i owoców. Ludzie nie są świadomi, że porcja 4-6 uncji lub 30 gramów białka to wszystko, co organizm powinien otrzymywać w jednym czasie. Mięśnie mogą wykorzystać tylko taką ilość".
Z drugiej strony, niektórzy ludzie mogą nie otrzymywać wystarczającej ilości białka. "Niektórzy pacjenci, którzy chcą włączyć do każdego posiłku dobre źródło białka, nadal spożywają go za mało, ponieważ skąpią kalorii. Może im się wydawać, że jedno jajko lub łyżka masła orzechowego to pełna porcja pokarmu białkowego" - mówi Frechman.
Aby nadążyć za nowym trendem związanym z alternatywnymi formami białka, takimi jak tofu, suszona fasola i orzechy, dietetycy muszą dysponować nieco większą wiedzą na temat profili odżywczych i metod przyrządzania tych produktów" - mówi Sheth. Na przykład, na rynku istnieje wiele rodzajów tofu (np. jedwabiste, twarde, bardzo twarde, pieczone), mleka orzechowe, sery i jogurty, alternatywne produkty mięsne, takie jak hamburgery, "kurczaki", okruchy i kiełbaski oraz proszki proteinowe - każdy o innym profilu odżywczym. Ponadto, zrozumienie, jak namaczać i gotować nasiona roślin strączkowych jest niezbędne do uwzględnienia tych zdrowych produktów w planowaniu posiłków.
Dietetycy z pewnością mogą przyjąć nowy, zdrowszy i bardziej zrównoważony trend białkowy i być w centrum pomocy konsumentom w dokonywaniu najlepszych wyborów.
Poznaj więcej roślinnych inspiracji dzięki kilku moim ulubionym przepisom:
Paszteciki z soczewicy z kremem z orzechów nerkowca z bazylią i rukolą (wegańskie)
Greckie kulki wegetariańskie z sosem cytrynowym z tahini (wegańskie)
Referencje:
1. What's Trending in Nutrition Survey, 2016, Today's Dietitian, Pollock Communications. Dostęp 10 maja 2016 r. https://www.prnewswire.com/news-releases/annual-survey-of-nutrition-experts-predicts-whats-in-and-out-for-2016-300195155.html
2. Fundacja Międzynarodowej Rady Informacji o Żywności 2015 Food & Health Survey, 8 maja 2015 r. Międzynarodowa Rada Informacji o Żywności, dostęp 10 maja 2016 r. https://www. foodinsight.org/2015-food-health-survey-consumer-research
3. What's Hot Culinary Forecast, Krajowe Stowarzyszenie Restauratorów, 2016. Dostęp 10 maja 2016 r. https://www. restaurant.org/News-Research/Research/What-s-Hot
4. Srednicka-Tober D, Baranski M, Seal CJ, et al. Higher PUFA and n-3 PUFA, conjugated linoleic acid, alpha-tocopherol and iron, but lower jodine and selenium concentrations in organic milk: a systematic literature review and meta- and redundancy analyses. British Journal of Nutrition, 2016 (115):1043-1060. Accessed May 10, 2016. https://journals.cambridge.org/download.php?file=%2FBJN%2FBJN115_06%2FS0007114516000349a.pdf&code=9d523163016299d3559d97c60a9e146d
Ten artykuł został napisany przez Sharon Palmer, RDN, i po raz pierwszy ukazał się w Today's Dietitian.
Zdjęcie górne: Edamame Ancient Grain Burgers, Sharon Palmer, RDN
Komentarze (0)