Co jest w sezonie na jesień? Oto najlepsze jesienne owoce i jesienne warzywa, którymi warto się cieszyć w tym sezonie.
Gdy dni stają się chłodniejsze, a liście zmieniają kolor ze szmaragdowego na bursztynowy i szkarłatny, pokusy związane z obfitością letnich produktów mogą zniknąć. Niestety, nie znajdziesz już soczystych arbuzów na rynkach rolnych ani lokalnych dojrzałych, soczystych brzoskwiń w supermarkecie. Ale to, że nadeszła jesień, nie oznacza, że świeże, lokalne produkty są poza Twoim zasięgiem. Pomiń importowane, niesezonowe produkty i ciesz się całą gamą jesiennych owoców i warzyw, które zazwyczaj są dostępne w wielu regionach kraju. Dodatkowa zachęta: Jedząc żywność uprawianą sezonowo i lokalnie, możesz zmniejszyć liczbę kilometrów od farmy do stołu, cieszyć się żywnością w jej najsmaczniejszym i najdojrzalszym wydaniu oraz zwiększyć liczbę zdrowych owoców i warzyw na swoim talerzu.
Rzepy są w sezonie podczas jesiennych miesięcy."Jedzenie z porami roku nadaje rytm twoim posiłkom i przepisom przez cały rok", mówi McKenzie Hall, RDN, dietetyk z Los Angeles. "Na przykład, ekscytujące jest zobaczyć różnorodność gruszek dostępnych jesienią. Jedząc z tym, co jest dostępne i lokalne dla Ciebie, dostarczasz swojemu organizmowi różnorodnych składników odżywczych, a swoim kubkom smakowym różnorodnych smaków. Dodatkowo, zachęca to do nieco większej ilości eksperymentów z produktami w kuchni."
"Cieszenie się sezonowymi produktami wszystko, ale gwarantuje, że przyjmujesz szeroką gamę składników odżywczych, które odżywiają, zaspokajają i promują dobre zdrowie", dodaje Heather A. Goesch, MPH, RDN, LDN, z Heather Goesch Nutrition, z siedzibą w Północnej Karolinie. "Nie wspominając o tym, że te sezonowe składniki są smaczniejsze i często tańsze niż niektóre letnie produkty. Tej jesieni zrób przysługę swoim kubkom smakowym i ciału i skorzystaj w pełni z żółci, pomarańczy, czerwieni, bieli i głębokich zieleni, które Matka Natura ma do zaoferowania."
Co jest w sezonie na jesień?
Różnorodność jesiennych produktów czeka na Ciebie w kuchni. "Po tym, jak piękne owoce lata znikną, nadszedł czas, aby cieszyć się wspaniałymi jesiennymi owocami i warzywami. Ulubione warzywa, takie jak kabaczek, słodkie ziemniaki i pasternak, to fantastyczne pieczone frytki" - mówi Lauren Harris-Pincus, MS, RDN, specjalistka ds. komunikacji żywieniowej w Nutrition Starring YOU, z siedzibą w Nowym Jorku.
Janice Newell Bissex, MS, RD, współzałożycielka Meal Makeover Moms, mówi: "Wiele osób myśli, że kiedy lato się kończy, zmniejsza się również dostępność świeżych, lokalnych produktów". Ale ona przypomina ludziom, że wiele jesiennych ulubionych produktów jest dostępnych, takich jak brukselka, rzepa i kalafior. Goesch poleca odwiedzanie lokalnych rynków rolnych lub sklepów spożywczych w poszukiwaniu kolorowych produktów na chłodniejszą porę roku, takich jak kapusta, warzywa korzeniowe, ciemna zielenina, gruszki, jabłka, persymony, granaty i orzechy.
Ciesz się jabłkami, gdy są w najlepszej formie.Jesienne owoce i jesienne warzywa
Według Fundacji Produce for Better Health, następujące produkty są łatwo dostępne w sezonie jesiennym:
- jabłka
- belgijska endywia
- brokuły
- brukselka
- sałata masłowa
- kalafior
- czosnek
- winogrona
- kalarepa
- kumkwaty
- grzyby
- gruszki
- persymony
- granaty
- dynie
- radicchio
- słodkie ziemniaki
- boćwina szwajcarska
- rzepy
- kabaczki zimowe, takie jak butternut, acorn i spaghetti
6 porad, jak najlepiej wykorzystać jesienne produkty
Sałatka z jarmużu i kabaczka Butternut Squash1. Nie pomijaj sałatek. "Podczas jesiennych miesięcy zachęcamy osoby do korzystania z sezonowych, bogatych w składniki odżywcze składników na pyszne sałatki. Pełnowartościowe sałatki nie muszą być zarezerwowane tylko na lato" - mówi Lisa Samuel, MBA, RDN, dietetyk z Waszyngtonu. Połącz sezonową zieleninę, taką jak endywia, cykoria i boćwina z jesiennymi owocami i warzywami, takimi jak plasterki jabłek i gruszek, persymony, winogrona i kalafior. Możesz nawet dodać pieczonego kabaczka, słodkie ziemniaki i brokuły, aby uzyskać dodatkowy smak.
Spróbuj dyni w nietypowych przepisach, takich jak ten przepis na Smoky Pumpkin Hummus.2. dynia poza ciastem. Harris-Pincus sugeruje: "Dodaj dynię do owsianki, smoothie i wypieków. Jest również pyszna jako dodatek do sosów sałatkowych, zup i sosów." Wykorzystaj te resztki dyni po Halloween i świętach, aby zrobić własne zdrowe puree z dyni.
Balsamiczny kabaczek i brukselka z farro3. Upiecz je. Bissex sugeruje pieczenie jesiennych warzyw, aby wydobyć ich naturalny smak poprzez karmelizację. Działa to w przypadku wielu warzyw, w tym kabaczka, rzepy, słodkich ziemniaków, brukselki i kalafiora.
Cynamonowa kruszonka jabłkowa4. Obsyp się jabłkami. Jesień sygnalizuje również nadejście jabłek, jak również szarlotki. Wykorzystaj tradycyjną kombinację jabłek i cynamonu do wzbogacenia zdrowych potraw, takich jak owsianka, sałatki i pieczone owoce. To samo dotyczy gruszek.
Zupa z pieczonych kabaczków5. Wprowadź squasha do menu. Nadszedł czas, aby zająć się tymi pięknymi zimowymi kabaczkami - każdy z nich ma swój własny, niepowtarzalny smak, kolor i teksturę. Kabaczek z brukwi szczególnie dobrze sprawdza się w zupach, puree, przystawkach, a nawet upieczony i dodany do sałatek. Kabaczek spaghetti może być gotowany na parze i używany jako "makaron" z sosem bogatym w warzywa. Co najlepsze, kabaczek można łatwo upiec jako proste danie dodatkowe; wystarczy pokroić go w plasterki, wyłuskać nasiona (które również można upiec jako zdrową przekąskę), doprawić mżawką oliwy z oliwek i przyprawami, a następnie upiec do uzyskania złotego koloru i delikatności.
Kurkuma Pieczony kalafior z nasionami konopi6. Zwróć się do niezawodnych krzyżówek. Brokuły, kalafior i brukselka są dostępne o tej porze roku, a te odżywcze potęgi wybuchają smakiem, gdy są pieczone w piekarniku z odrobiną oliwy z oliwek i szczyptą przypraw. Można je również wykorzystać w zapiekankach, sałatkach i daniach curry.
Aby poznać ulubione przepisy na jesień, sprawdź następujące:
Carnival Squash Soup with Fresh Turmeric
Baked Pear Trail Mix
Squash Filled with Herbed Quinoa and Cranberries
Vegan Caramel Apple Microwave Mug
Balsamic Butternut Squash and Brussels Sprouts with Farro
Napisane przez Sharon Palmer, MSFS, RDN
Komentarze (0)