Czy słyszałeś o terminie pseudozboża? Może brzmi to trochę naukowo, ale kiedy się to rozłoży, ma to sens: Pseudo=pretest i ziarna=rodzina roślin, w tym pszenica, ryż i inne nasiona i zboża. Tak więc, pseudozboża są dość oczywiste, ponieważ są to pokarmy roślinne, które przypominają wyglądem zboża, ale nie są nimi w rzeczywistości, botanicznie rzecz biorąc, ponieważ pochodzą z innej rodziny roślin. Ziarna są częścią rodziny Poaceae. W rzeczywistości, wszystkie ziarna i psedograins są nasiona. Ziarna są zbierane w całej swojej postaci, która obejmuje otręby, zarodek i bielmo. Ze względu na podobieństwo do ziaren, pseudozboża są uznawane za honorowe całe ziarna przez Radę ds. Całych Ziaren, więc możesz spotkać się z pseudozbożami określanymi jako ziarna w celu zachowania spójności i włączenia. Istnieje kilka pseudograins, w tym amarantus, gryka, quinoa, dziki ryż i kaniwa.
Rośliny Quinoa w Południowym Tyrolu, WłochyAmarant,Quinoa i Kaniwa należą do rodziny Amaranthaceae, rodziny roślin kwitnących, ziół, krzewów i małych drzew, które zawierają jadalne nasiona. Amarant oznacza po grecku nieśmiertelny lub niegasnący, a swoją nazwę zawdzięcza kwiatom, które przypominają kształtem płomień. Gryka jest częścią rodziny Polygonaceae (łac. kolanka), a roślina składa się z wielu małych, przypominających kwiaty wystających kwiatów, które dojrzewają do jadalnych nasion, które są zbierane do jedzenia. Dziki ryż jest w rodzinie traw i roślina produkuje jadalne nasiona nazywamy ryżem, choć w rzeczywistości nie są one ziarnami.
French Wild Rice SoupThewielką rzeczą o pseudograins jest to, że oferują one pyszne, odżywcze bogate opcje w diecie, a także zdarzają się być gluten-free-perfect jeśli musisz unikać glutenu zawierających ziarna z konieczności medycznej, takich jak celiakia lub gluten sensitivities. Są one również doskonałym źródłem składników odżywczych, w tym białka i innych niezbędnych składników odżywczych, takich jak magnez, mangan i przeciwutleniacze dla tych, którzy śledzą diety oparte na roślinach. Te pokarmy roślinne mają wysoką zawartość błonnika, co sprawia, że są świetne do zarządzania wagą, zdrowiem trawiennym i cukrzycą.
Pseudozboża są uprawiane na całym świecie, ale wiele z nich jest uprawianych głównie w Meksyku i Ameryce Południowej, a mianowicie w Peru, Chile, Ekwadorze i Boliwii wzdłuż pasma górskiego Andów. Rośliny te mają tendencję do wzrostu w obszarach o gorącej pogodzie, jak region równikowy znany z całorocznego nasłonecznienia.
Pseudograby rosną w Peru, na przykład w Sacred Valley.Poznaj 3 najlepsze pseudozboża
Spróbuj częściej włączać te trzy najlepsze pseudozboża do swojej diety.
1. Amarantus
. Ten pokarm roślinny jest podobny do ziaren zbóż, ale nie należy do rodziny zbóż. Roślinę tę znaleziono w Ameryce Środkowej i Południowej oraz w Chinach, a jej początki sięgają tysięcy lat wstecz. Trzy gatunki amarantusa są dziś uprawiane na całym świecie, a roślina jest znana z zauważalnych, jaskrawo kolorowych liści i kwiatów. Amarantus był wspominany w literaturze starożytnej i nazywany przez Azteków "pokarmem nieśmiertelności" - nie bez powodu. Ten roślinny pokarm jest pełen składników odżywczych: jedna ugotowana porcja zawiera 20% dziennej dawki błonnika, 19% dziennej dawki białka, 40% dziennej dawki magnezu i 100% dziennej dawki manganu! Zawiera również lunasynę, peptyd, który hamuje stany zapalne i ma właściwości antyrakowe. Aby przygotować amarantus jako danie dodatkowe, gotuj jedną filiżankę amarantusa z 1 ½ filiżanki wody przez około 20 minut. Dodaj do tego grillowane warzywa i ulubiony dressing jako świetną alternatywę dla miski z ziarnami. Almond Buckwheat Pancakes with Gingered Peaches2.Gryka
. Ten pseudograin jest podobny do zboża, ze względu na swój wygląd i profil odżywczy, ale w rzeczywistości nie jest związany z pszenicą. Wierzcie lub nie, ale gryka jest w rzeczywistości bliżej spokrewniona z rabarbarem niż z pszenicą! Jest to jedyna pseudograwa, o której wiadomo, że zawiera duże ilości rutyny, przeciwutleniacza. Wykazano, że rutyna zwiększa wykorzystanie witaminy C przez organizm, zwiększa produkcję kolagenu i wzmacnia naczynia krwionośne w celu pobudzenia krążenia krwi. Jedna filiżanka ugotowanej gryki zawiera 11% dziennego zapotrzebowania na białko i 18% dziennego zapotrzebowania na błonnik. Możesz ugotować grykę, aby użyć jej jako nienaruszonego ziarna w sałatkach, zupach i pilawach, a także użyć zmielonej mąki w wypiekach, takich jak moje migdałowe naleśniki gryczane z imbirowymi brzoskwiniami. Quinoa3.Quinoa
. To ziarno ma teksturę podobną do kuskusu, jak widać powyżej. Quinoa jest klasyfikowana jako całe ziarno i podobnie jak inne ziarna, jest bogata w białko i błonnik. Quinoa zawiera również żelazo, mangan, magnez, folian i cynk, więc możesz czuć się świetnie dodając ją do swojej diety. Quinoa jest wyjątkowa, ponieważ jest jednym z niewielu roślinnych źródeł białka, które oferuje dobrą równowagę wszystkich niezbędnych aminokwasów. Quinoa można dodać do sałatki, aby uzyskać bardziej sycący zastrzyk białka, jak w przypadku mojej sałatki z granatem i awokado Quinoa jest łatwa do przygotowania - wymaga jedynie około 15-20 minut gotowania. Gotuj quinoa w proporcji 1 filiżanka quinoa na 1 ¾ filiżanki wody. Pomegranate Avocado Quinoa SaladWięc, poznajpseudograins nieco lepiej! Oferują one wielką wartość odżywczą, a także są proste i łatwe do przygotowania. Oferują niedrogie, stabilne opcje w diecie roślinnej i są łatwo dostępne w wielu sklepach z naturalną żywnością lub sklepach internetowych.
Napisane przez Brooke Ellis, Dietetic Intern z Sharon Palmer, MSFS, RDN
Zdjęcia Sharon Palmer, MSFS, RDN
Aby uzyskać inne przewodniki na temat gotowania z roślinami, sprawdź niektóre z moich ulubionych:
Jak gotować z gorzkim melonemJak gotować ze
świeżą żurawinąJakgotować ze świeżym
korzeniem kurkumyJakgotować
ze smoczym owocem
Komentarze (0)