Jestem wielką fanką jagód. Zalecam, abyś każdego dnia włączał do swojej diety porcję tych małych, podobnych do klejnotów smakołyków, ponieważ są one szczególnie bogate w związki przeciwutleniające i przeciwzapalne. I nie musisz polegać na egzotycznych jagodach z dalekich krajów - mamy mnóstwo jagodowych supergwiazd w naszym kraju. Poniżej przedstawiam tabelę północnoamerykańskich jagód, pokazując ich profile odżywcze i wskazówki, jak używać ich w codziennej diecie. Sprawdź kilka moich ulubionych przepisów z udziałem jagód, w tym moją Salsę z Czerwonych Malin i Purpurowy Smoothie z Fioletowych Jagód.
Przewodnik kulinarny i żywieniowy po jagodach
Jagody (1/2 szklanki surowych owoców) | Najważniejsze wartości odżywcze* | Zastosowania kulinarne |
Jeżyny | Błonnik, witaminy C i K, mangan | Spożywać na surowo, jako dodatek do płatków śniadaniowych, jogurtów i sałatek. deserów i wypieków; przechowywane jako dżem. |
Borówki | Witaminy C i K, mangan | Spożywać na świeżo, dodawać do płatków śniadaniowych, jogurtu, sałatek, przecierać na smoothie, dodawać w pieczonych deserach, naleśnikach i muffinach. Dostępne jako mrożone, suszone i konserwowane w postaci dżemu. |
Owoce Boysenberry | Błonnik, foliany, mangan | Spożywać na surowo lub w płatkach śniadaniowych; dodawać do pieczonych deserów, muffinów i chlebów. Dostępne mrożone lub konserwowane w postaci dżemu. |
Żurawina | Witamina C, błonnik, mangan | Można je spożywać w postaci soku, sosu, przyprawy lub suszone. Dodawaj do płatków śniadaniowych, jogurtu lub sałatek. sałatek; dodawaj do pieczonych deserów i chlebów. |
Maliny | Błonnik, witamina C, mangan | Jedz świeże jako przekąskę, jako dodatek do płatków śniadaniowych, jogurtu lub puddingów, do sałatek, smoothies i pasty do smarowania; jako dodatek do deserów i wypieków. Dostępne w postaci mrożonej, suszone lub konserwowane jako dżem. |
Truskawki | Witamina C, mangan | Świeże, jako przekąska, w plasterkach do płatków śniadaniowych, sałatek i smoothie, w puddingach, ciastach i mrożonych deserach. mieszać z puddingami, plackami i mrożonymi deserami. Dostępne w postaci mrożonej i konserwowanej jako dżem. |
*Zawiera co najmniej 10% DV
Zdjęcia: Sharon Palmer, RDN
Komentarze (0)