Jestem wielką fanką jagód. Zalecam, abyś każdego dnia włączał do swojej diety porcję tych małych, podobnych do klejnotów smakołyków, ponieważ są one szczególnie bogate w związki przeciwutleniające i przeciwzapalne. I nie musisz polegać na egzotycznych jagodach z dalekich krajów - mamy mnóstwo jagodowych supergwiazd w naszym kraju. Poniżej przedstawiam tabelę północnoamerykańskich jagód, pokazując ich profile odżywcze i wskazówki, jak używać ich w codziennej diecie. Sprawdź kilka moich ulubionych przepisów z udziałem jagód, w tym moją Salsę z Czerwonych Malin i Purpurowy Smoothie z Fioletowych Jagód.

Przewodnik kulinarny i żywieniowy po jagodach

Jagody (1/2 szklanki surowych owoców) Najważniejsze wartości odżywcze* Zastosowania kulinarne
Jeżyny Błonnik, witaminy C i K, mangan Spożywać na surowo, jako dodatek do płatków śniadaniowych, jogurtów i sałatek.
deserów i wypieków; przechowywane jako dżem.
Borówki Witaminy C i K, mangan Spożywać na świeżo, dodawać do płatków śniadaniowych, jogurtu, sałatek, przecierać na smoothie, dodawać
w pieczonych deserach, naleśnikach i muffinach. Dostępne jako mrożone, suszone i konserwowane
w postaci dżemu.

Owoce Boysenberry Błonnik, foliany, mangan Spożywać na surowo lub w płatkach śniadaniowych; dodawać do pieczonych deserów, muffinów i chlebów.
Dostępne mrożone lub konserwowane w postaci dżemu.
Żurawina Witamina C, błonnik, mangan Można je spożywać w postaci soku, sosu, przyprawy lub suszone. Dodawaj do płatków śniadaniowych, jogurtu lub sałatek.
sałatek; dodawaj do pieczonych deserów i chlebów.
Maliny Błonnik, witamina C, mangan Jedz świeże jako przekąskę, jako dodatek do płatków śniadaniowych, jogurtu lub puddingów, do sałatek,
smoothies i pasty do smarowania; jako dodatek do deserów i wypieków. Dostępne w postaci mrożonej,
suszone lub konserwowane jako dżem.

Truskawki Witamina C, mangan Świeże, jako przekąska, w plasterkach do płatków śniadaniowych, sałatek i smoothie, w puddingach, ciastach i mrożonych deserach.
mieszać z puddingami, plackami i mrożonymi deserami. Dostępne w postaci mrożonej i konserwowanej jako
dżem.

*Zawiera co najmniej 10% DV

Zdjęcia: Sharon Palmer, RDN


Komentarze (0)

Zostaw komentarz