Nie poddawaj się! Możesz pomóc w dostarczaniu zdrowej żywności dla wybrednych smakoszy, korzystając z tych najlepszych wskazówek dotyczących żywienia dzieci.
Jedzenie jest jedną z najprzyjemniejszych przyjemności w życiu - jednak wielu rodziców z trudem przekonuje o tym swoje maluchy! Nazwij to wybrednym jedzeniem, wybrednym, selektywnym lub po prostu upartym - młode dzieci nie zawsze są chętne do jedzenia, zwłaszcza jeśli chodzi o warzywa. Rodzice starają się bardzo mocno odżywiać te małe ciała i umysły najbardziej bogatymi w składniki odżywcze pokarmami, ale zbyt często spotykają się z zamkniętymi ustami, szczelną odmową brokułowego floretu lub łyżki słodkich ziemniaków. Co więc ma zrobić rodzic? Trzymać się! Istnieją wypróbowane i prawdziwe sposoby, aby zachęcić nawet najmłodsze dziecko do spróbowania różnych warzyw, które z pewnością przerodzą się w trwającą całe życie sympatię - a nawet miłość! Zachęć swoje dzieci do spróbowania zdrowej żywności dla wybrednych, korzystając z poniższego przewodnika i wskazówek.
Nakłonienie wybrednych dzieci do jedzenia warzyw może być wyzwaniem.Postrzeganie wybrednych
Wychowanie zdrowo odżywiających się dzieci jest celem każdego rodzica. Jednak nawet najbardziej przemyślane i sumienne próby mogą okazać się nieskuteczne. Może to być częściowo spowodowane oczekiwaniami. Rodzice mogą się martwić, że ich dziecko nie je wystarczająco dużo, je zbyt wolno lub nie chce próbować nowych potraw. A może martwią się, że ich dziecko je tylko nuggetsy i makaron, albo tylko jeden lub dwa owoce, ale żadnych warzyw. Bez względu na to, jak rodzic definiuje wybrednego zjadacza, obawy dotyczą tego, że dieta dziecka może nie być wystarczająco zbilansowana pod względem odżywczym, aby zapewnić prawidłowy wzrost i rozwój. W końcu aktualne zalecenia żywieniowe dla dzieci zachęcają do spożywania różnorodnych, zdrowych i bogatych w składniki odżywcze pokarmów, w tym szerokiej gamy warzyw.
Zaoferuj tęczę pięknych warzyw i otwórz świat swojego dziecka na całe życie zdrowego odżywiania.Potencjalne pułapki związane z wybrednym jedzeniem
Chociaż wybredne jedzenie jest często postrzegane jako normalny etap rozwoju dziecka (może to być sposób na zapewnienie sobie niezależności), badania pokazują, że może ono powodować, że dzieci nie zaspokajają swojego zapotrzebowania na składniki odżywcze i energię, co może mieć negatywny wpływ na zdrowie. Przegląd badań opublikowany w czasopiśmie Nutrients stwierdzono, że 10 z 13 badań wykazało znacznie niższe spożycie warzyw u osób wybrednych w porównaniu z osobami niejedzącymi.
Niskie spożycie warzyw wśród dzieci jest wskaźnikiem złej jakości diety. Jeśli różnice w diecie utrzymują się w okresie dojrzewania i dorosłości, może to spowodować to, co badacze opisują jako "niezdrowe lub czasami nieodpowiednie diety z potencjalnymi negatywnymi konsekwencjami zdrowotnymi." Według innego badania w Nutrients, spożycie składników odżywczych przez dzieci zidentyfikowane jako wybredne w wieku 3 lat były nadal widoczne w wieku 10 lat. Chociaż wiele z tych różnic zmniejszało się do wieku 13 lat, spożycie warzyw było nadal niższe.
Spróbuj gładkie dania warzywne jak najwcześniej z dziećmi, takie jak ten przepis na Klasyczna Zupa Pomidorowa.Wczesne rozpoczęcie spożywania warzyw
Im wcześniej dzieci są narażone na zdrową żywność, tym lepiej. Niemowlęta i małe dzieci, które są wprowadzone do szerokiej gamy żywności, zwłaszcza warzyw, są bardziej skłonne do ich jedzenia, badania pokazują badania. Od urodzenia do 24 miesiąca życia pojawiają się i utrwalają preferencje i zachowania żywieniowe. Okres od odstawienia od piersi do jedzenia przy rodzinnym stole i spożywania tych samych pokarmów co inni członkowie rodziny ma znaczący wpływ na prawdopodobieństwo zdrowego odżywiania przez całe życie. Stopniowe oswajanie niemowląt i małych dzieci z żywnością, która zaspokaja ich potrzeby żywieniowe, a także obserwowanie, jak cieszą się nią pozostali członkowie rodziny, zwiększa prawdopodobieństwo, że będą ją wybierać wielokrotnie.
Puree warzywne to idealne pierwsze pożywienie dla dziecka. Badania Badania wykazują, że wielokrotna ekspozycja na warzywa w pierwszym roku życia jest najskuteczniejszym sposobem zwiększenia ich spożycia i polubienia przez niemowlęta. Zacznij od pojedynczych warzyw, takich jak marchewka czy zielona fasolka. Organiczne przeciery z pojedynczych warzyw, zarówno te domowej roboty, jak i kupione w sklepie, są świetnym sposobem na rozpoczęcie nauki zdrowej żywności przez Twoje dziecko. W miarę jak Twoje dziecko rośnie, oferuj mu coraz więcej różnych przecierów warzywnych, w tym kombinacji, aby wzbogacić jego rozwijające się podniebienie.
Wprowadzaj kolorowe warzywa na rodzinny stół.Nowe potrawy to świetna zabawa!
W miarę jak Twoje dziecko rośnie, rozszerzaj ofertę warzyw i wprowadzaj owoce. W przypadku małych dzieci spróbuj dwuskładnikowych przecierów, aby zwiększyć złożoność podniebienia dziecka, a także dodawaj przecierowe warzywa i owoce do smoothie i wypieków, takich jak moje Brzoskwiniowy Smoothie z cukinii i marchewkiktóre zawiera sos jabłkowy, brzoskwinie, marchew i cukinię! Jak rosną i rozwijają się, zachować wprowadzenie vegies. Za każdym razem, gdy pokazujesz nowe warzywa, rób to z podekscytowaniem na twarzy i w głosie, gdy zabawiasz je piosenką lub wymyśloną historią o jedzeniu. Nie zapominaj o prezentacji! Pokrój warzywa i owoce w zabawne kształty, ułóż je według kolorów na talerzu, w twarz lub kwiat.
Moje brzoskwiniowe smoothie z cukinii i marchewki to świetny sposób, aby maluchy spróbowały nowych warzyw.Wytrwałość popłaca
Tak apetyczne i ekscytujące, jak zrobić wprowadzenie tych warzyw, nie zniechęcaj się, jeśli twoje dziecko odmawia. To się prawdopodobnie stanie. I powtórzy się. I jeszcze raz. W ten sposób rozwija się znajomość, upodobanie, a w końcu preferencja dla zdrowej żywności. Choć może to być niepokojące, badania mówią, aby oprzeć się chęci zmuszenia dziecka do zjedzenia tylko jednej marchewki lub użycia łapówki, takiej jak słodycze, aby je przekonać - naciskanie na nie jest nieskuteczne. Będą rosły dobrze, mamo i tato!
Dlaczego nie zachęcić całej rodziny - cierpliwych dzieci, rodzeństwa i rodziców - do włączenia większej ilości warzyw do posiłków! Oto kilka wskazówek, które pomogą Tobie i Twojemu maluchowi rozpocząć podróż w kierunku roślin.
Włączaj warzywa do ulubionych potraw dzieci, takich jak ten przepis na wegański makaron i ser z groszkiem.Porady, jak nakłonić niejadka do jedzenia warzyw
- Najpierw warzywa i powtarzaj. Zaproponuj małym dzieciom spróbowanie pojedynczych warzywnych puree. Nawet jeśli odmówią, zaproponuj je ponownie przy innym posiłku. Kontynuuj ekspozycję na nie, jednocześnie powoli wprowadzając kolejne warzywne puree. Zacznij od warzyw, a następnie stopniowo wprowadzaj mieszanki zawierające owoce. Gdy dziecko rośnie i rozwija się, spróbuj podawać mu porcje różnych miękko ugotowanych warzyw z dipami i dodawać je do ulubionych przepisów, takich jak burritos, mac & cheese i zupy.
- Zrób z tego sprawę rodzinną. Wszyscy członkowie rodziny mogą modelować jedzenie różnych warzyw. Rodzinny stół to czas na cieszenie się jedzeniem i sobą nawzajem, co zachęca maluchy do przyłączenia się. Samo położenie warzyw na stole może pomóc im zapoznać się z tymi nowymi potrawami, zwiększając tym samym szanse, że spróbują ich - zwłaszcza jeśli zobaczą, jak je jesz.
- Baw się. Dzieci są bardziej zrelaksowane i otwarte na nowe pokarmy, kiedy sprawiamy, że jest to zabawa. Bądź zabawny i pozwól im bawić się jedzeniem. Ale pamiętaj, aby jedzenie było czasem bez presji. Jeśli odmówią zjedzenia zielonej fasolki, odpuść sobie. Następnym razem...
- Trzymaj się. Trzymaj się kursu, cierpliwie i kreatywnie podchodząc do posiłków z nowymi warzywami. Spróbuj nowych sposobów ich prezentacji, na przykład pozwalając im zanurzyć ogórka w maśle orzechowym lub jogurcie roślinnym.
Wypróbuj te bogate w warzywa przepisy przyjazne dzieciom tutaj:
Tofu Mushroom Tacos
Burritos with Refried Beans and Corn
Vegetable Stone Soup
Purple Power Blueberry Smoothie
Classic Roasted Sweet Potato Wedges
Komentarze (0)