Kto uwielbia smoothie? Ja wiem, że tak. Nie ma nic lepszego niż gładka, kremowa mieszanka owoców i warzyw, która rozpieści Twoje kubki smakowe i ciało. Smoothies mają wiele zalet poza dobrym smakiem; mogą pomóc w zwiększeniu ilości warzyw i owoców w diecie, co jest sposobem odżywiania się chroniącym przed rakiem. To dobra rzecz, ponieważ trudno jest zaspokoić zapotrzebowanie na warzywa, które wynosi około 2,5 - 3 filiżanki dziennie dla osób dorosłych, oraz na owoce, które wynoszą około 1,5 - 2 filiżanki dziennie dla osób dorosłych. Tak więc umieszczenie kilku porcji w szklance to dobry początek. W przeciwieństwie do soków, w smoothies wykorzystuje się cały owoc lub warzywo - skórkę, nasiona, skórki i inne składniki. Dzięki temu otrzymujesz cały błonnik, witaminy, minerały i fitochemikalia zawarte w całym pokarmie roślinnym.
Oto kilka wskazówek, jak przygotować lepsze smoothie:
- Wypełnij co najmniej jedną trzecią blendera warzywami, takimi jak marchew, papryka, ogórek, zielenina i seler.
- Dodawaj niesłodzone świeże, puszkowane lub mrożone owoce - pomarańcze, banany, jagody, mango, brzoskwinie - aby dodać naturalnej słodyczy i składników odżywczych.
- Pomiń cukry dodane, takie jak miód, cukier stołowy lub agawa. Niech owoce posłużą za cały potrzebny środek słodzący.
- Dodaj wzbogacone mleko sojowe lub mleczne, aby zwiększyć zawartość białka, wapnia i witaminy D w smoothie.
- Dodaj szczyptę przypraw, takich jak imbir, kurkuma, cynamon lub kardamon, aby jeszcze bardziej zwiększyć smak i zawartość związków przeciwzapalnych.
Na początek spróbuj tego roślinnego smoothie.
Drukuj zegar ikona zegara ikona sztućców ikona sztućców ikona flagi ikona flagi ikona folderu ikona folderu ikonainstagramu ikonainstagramu ikonapinterest ikonafacebookfacebook ikonaprintprint ikona kwadratów ikona serc ikona serc litych ikona serc litychImbirowe smoothie z marchewką i mango (wegańskie, bezglutenowe)
(No Ratings Yet)
Loading
- Autor: The Plant-Powered Dietitian
- Wydajność: 2 porcje 1x
Opis
Wspaniałe meksykańskie mango stało się inspiracją do stworzenia w tym tygodniu w mojej kuchni aromatycznego, bogatego w antyoksydanty smoothie. Aby uczcić ten szczególnie słoneczny odcień różowo-pomarańczowo-żółty, który można znaleźć w mango, marchewce i owocach cytrusowych, przygotowałam słodkie, owocowe, roślinne mango z odrobiną pikantnego imbiru. Ten smoothie jest pełen witaminy C, witaminy A i związków karotenoidowych występujących w żółto-pomarańczowych owocach i warzywach, które są powiązane z ochroną przed chorobami.
Składniki
Skala 1x2x3x- 1 mango, obrane, pokrojone na kawałki
- ½ pomarańczy, obrana, pokrojona na ćwiartki
- 1 duża marchew, pokrojona na duże kawałki
- 1 ½ szklanki mleka sojowego, zwykłego
- 1 1-calowy kawałek obranego świeżego imbiru
- 6
Instrukcje
- Wszystkie składniki umieścić w pojemniku blendera i przetwarzać do uzyskania gładkiej konsystencji.
- Rozlać do 2 szklanek. Smacznego!
Uwagi
Analiza wartości odżywczej dla jednej porcji: 155 kalorii, 2 gramy tłuszczu ogółem, 0,2 grama tłuszczu nasyconego, 0 miligramów cholesterolu, 72 miligramy sodu, 33 gramy węglowodanów, 5 gramów błonnika, 25 gramów cukru, 4 gramy białka
Wartości odżywcze
- Wielkość porcji: 1
Czy skorzystałeś z tego przepisu?
Oznacz @sharonpalmerrd na Instagramie
Użyłam pomarańczy Cara Cara, która ma cudowny koralowy odcień i jest tak słodka!Te małe marchewki kupiłam na targu rolnym. Nie trać czasu na obieranie marchewek, ciesz się błonnikiem i wartościami odżywczymi, które znajdują się na zewnętrznej powierzchni rośliny.
Komentarze (0)