Dowiedz się, jak inspirować warzywa dla dzieci, nawet podczas wakacji, z tym przewodnikiem, jak nakłonić dzieci do jedzenia warzyw.

Nadszedł sezon wakacyjny, kiedy kalendarz Twojego dziecka wypełnia się szybciej niż Twój własny! Dodaj świąteczne przyjęcia i spotkania do ich i tak już pełnego życia towarzyskiego (playdate, anyone?), szkoły i zajęć pozalekcyjnych, a sezon stanie się serią wirujących okazji typu "co przynieść?". Ale nie daj się wciągnąć w wir chipsów i ciasteczek przy każdej okazji! Podawaj gotowe na przyjęcie potrawy wegetariańskie, które są równie zabawne i pyszne, ale także odżywcze, aby zasilić rosnące ciała dzieci i pomóc im rozwinąć zdrowe preferencje żywieniowe. W ten sposób możesz zachęcić dzieci do jedzenia większej ilości warzyw i nauczyć się, jak sprawić, by dzieci też je jadły.

Żywność, którą jedzą i lubią małe dzieci, wyznacza kierunek, w którym będą się one poruszać w miarę dorastania. Dlatego tak ważne jest, aby owoce i warzywa były im przedstawiane już w wieku niemowlęcym i dziecięcym. Radość z owoców i warzyw jest głównym czynnikiem wpływającym na ich spożycie. Według badania opublikowanych w zeszłym roku, 27% maluchów i przedszkolaków nie je nawet jednej porcji warzyw w danym dniu, a te, które to robią, najczęściej jedzą frytki. Oznacza to, że nie otrzymują one wystarczającej ilości ważnych składników odżywczych, takich jak błonnik oraz witaminy D i E. Otrzymują natomiast zbyt dużo sodu i cukru z wysokokalorycznych i wysokocukrowych produktów. MyPlate zaleca, aby połowa talerza przedszkolaka była wypełniona owocami i warzywami, a druga połowa pełnymi ziarnami i chudym białkiem.

Co ma zrobić rodzic? Kiedy czasu jest mało, zwłaszcza o tej porze roku, szukaj form wege-forward żywności, które są przyjemne dla dzieci, podczas gdy coraz owoce i warzywa w ich brzuchach. Ubieranie warzyw na każdą imprezę może być proste i całkiem szybkie też. Tylko kilka składników i trochę kreatywności może zamienić marchewki, brokuły i buraki w następną ulubioną przekąskę twojego malucha. Jeśli czas jest naprawdę krótki, sięgnij po wstępnie pokrojone, gotowe do spożycia świeże owoce i warzywa.

Wegański chleb dyniowy z pestkami dyni

Wypróbuj te 4 najlepsze wskazówki, aby promować miłość do warzyw podczas następnych wakacyjnych spotkań.

Hummus z białej fasoli z buraków

1. Artyści w grze
Wywołaj wewnętrznego artystę, podając półmisek warzyw pokrojonych na kawałki - rzodkiewki, krążki lub pałeczki marchewki, półksiężyce selera, groszek śnieżny - tak, aby była różnorodność kształtów i kolorów. Posmaruj "płótno" z pełnoziarnistej pity lub tortilli hummusem, masłem orzechowym, guacamole lub jogurtem greckim i każ im stworzyć arcydzieło, takie jak twarz (autoportret!), kwiat lub cokolwiek, co sobie wymyślą.

2. Zachwyć ich nieoczekiwanymi rzeczami
Czerwone i żółte marchewki? A może rzodkiewka arbuzowa, która wygląda jak kawałek ulubionego warzywa lata, albo burak Chioggia w czerwono-białe paski, który wygląda jak cukierek? Możesz też pokroić bardziej pospolite warzywa, używając kształtowych wykrawaczek lub noża: gwiazdki, trójkąty, litery, cyfry lub makaron. Niespodzianka z pewnością pobudzi ich kubki smakowe, zwłaszcza gdy zanurzy się je w zabawnym jogurcie kokosowym o smaku owocowym lub warzywnym puree.

Sneak w vegies z tym przepisem na Peach of a Zucchini Smoothie.

3. Ukryj to
Przemyć warzywa i owoce do ulubionego dania lub przysmaku i czuć się z tym dobrze! Spróbuj moich Batoniki PB & J, które zawierają saszetkę z przecierem z owoców winogron, aby pomóc dzieciom w osiągnięciu ich dziennej porcji owoców i warzyw, lub moje Truskawkowe Blondies z Kokosemktóre wykorzystują truskawkowy sos jabłkowy. Zawsze są hitem. Spróbuj dodać inne warzywa, takie jak kabaczek do wypieków lub awokado do puddingu czekoladowego - możliwości są nieograniczone, a smak niesamowity. Ani dzieci, ani ich rodzice nigdy nie będą wiedzieć, jeśli im nie powiesz.

Burrito z smażoną fasolą i kukurydzą

4. BYO.
Jeśli to zbudują, będą jeść! Podawaj warzywa, które można układać w stosy, takie jak pokrojony ogórek, cukinia, żółty kabaczek, słodka papryka lub składany/zwijany szpinak, jarmuż lub sałata, obok pełnoziarnistych krakersów, pita lub tortilli i każ im budować. Mogą stworzyć kolorowy wzór, policzyć warstwy lub zwinąć zbudowaną na zamówienie owijkę lub "burrito".

Święta to przede wszystkim czas spędzony z rodziną i przyjaciółmi oraz nawiązywanie wyjątkowych kontaktów, które dla dzieci są czymś nowym, więc priorytetem jest cieszenie się wspólnym czasem. A kiedy kalendarze dzieci się zapełnią, nie stresuj się! Wciąż możesz wysyłać im owocowe i wegetariańskie przekąski i smakołyki na przyjęcia i spotkania, jak na przykład szybko pokrojony talerz wegetariański z dipem.

Napisane przez Lori Zanteson

Zdjęcia i przepisy autorstwa Sharon Palmer, MSFS, RDN

Aby poznać inne zdrowe, przyjazne dzieciom przepisy na święta, wypróbuj poniższe:

Wegańskie Brokuły Orzech Au
GratinWegańskie Mac and Cheese z GroszkiemWegański Mak
aron

z Kremowym Sosem Szpinakowym RicottaŁatwy
Czekoladowy Pudding z TruskawkamiŁatwe
Kalafiorowe Tacos z CiecierzycyBEST
Klasyczny Hummus





Komentarze (0)

Zostaw komentarz