Przejdź do przepisu - wydrukuj przepis

Kawa spożywana w prostej postaci, tak jak ludzie piją ją od wieków, może nawodnić Twój organizm i zapewnić dodatkową korzyść w postaci roślinnej ochrony zdrowia. Kawa, pobudzający napój niegdyś niechętnie spożywany przez ekspertów w dziedzinie zdrowia, zaczyna cieszyć się pewnymi zaletami dzięki rosnącej liczbie badań wykazujących jej potencjalne korzyści zdrowotne.

Legenda głosi, że ziarna kawy zostały po raz pierwszy odkryte przez pasterza kóz, który zauważył, że jego kozy stają się ożywione po zjedzeniu określonej jagody z drzewa rosnącego na wyżynie etiopskiej. Wkrótce potem miejscowi odkryli, że napar z tych jagód pomaga im zachować czujność. W XV wieku kawa - z rodzaju Coffea, który obejmuje ponad 6000 różnych gatunków - była już aktywnie uprawiana i sprzedawana na Półwyspie Arabskim, szybko stając się ważnym elementem tradycji społecznych. Już w tamtych czasach ten energetyzujący napój potrafił łączyć ludzi w domach i kawiarniach, aby przy filiżance mocnej, parującej kawy dzielić się inspirującymi rozmowami, muzyką i literaturą. Gdy kawa zawędrowała do Europy, spotkała się z podobnym przyjęciem, zajmując szczególne miejsce w życiu publicznym i dyskursie. Nasiona kawy były przewożone po całym świecie przez podróżników, handlarzy i misjonarzy, aby uprawiać je na plantacjach, co ugruntowało pozycję kawy jako jednego z najbardziej lubianych napojów na świecie.

Jeszcze nie tak dawno temu kawa spotykała się z nadmierną krytyką, ponieważ uważano, że jest zbyt "ekscytująca" dla zdrowia serca i układu pokarmowego. Od tego czasu opublikowano setki, w większości pozytywnych, badań dotyczących potencjalnych korzyści płynących z picia kawy w różnych stanach zdrowotnych. Niektóre z tych korzyści mogą wynikać z wysokiego statusu antyoksydacyjnego ziaren kawy: Naukowcy zidentyfikowali w ziarnach kawy ponad 1000 lotnych związków, które wydają się mieć właściwości przeciwutleniające. Jak wynika z badań, kawa jest jednym z głównych źródeł przeciwutleniaczy w diecie amerykańskiej.

Naukowcy zbadali wiele potencjalnych korzyści płynących z picia kawy, w tym zapobieganie dolegliwościom takim jak kamica żółciowa czy ubytki w jamie ustnej, a także zmniejszenie ryzyka przedwczesnej śmierci. Jednak kilka kluczowych korzyści wydaje się być najbardziej obiecujących:

- Zwiększenie wydajności umysłowej i fizycznej. To oczywiste, że kawa pomaga zachować czujność, koncentrację i energię. Badania wykazują, że może ona poprawiać koncentrację, zmniejszać zmęczenie, zwiększać czujność oraz poprawiać wydajność i wytrzymałość zarówno podczas długotrwałej, wyczerpującej aktywności, jak i krótkotrwałych ćwiczeń o dużej intensywności. Regularne spożywanie kawy może również chronić mózg. Kilka badań wykazało, że kawa chroni przed chorobą Parkinsona, a dziesięcioletnie badanie wykazało, że ryzyko wystąpienia depresji u osób pijących kawę jest o 20% niższe.

- Zwalczanie cukrzycy typu 2. Kawa może obniżyć ryzyko zachorowania na cukrzycę typu 2, ponieważ wydaje się oferować znaczące korzyści metaboliczne, takie jak zmniejszenie oporności na insulinę i spowolnienie wchłaniania węglowodanów w jelitach. Badania wykazują, że picie trzech do czterech filiżanek kawy dziennie może zmniejszyć ryzyko rozwoju cukrzycy o 25 procent.

- Chroni wątrobę. Niektóre badania wykazują, że kawa może chronić wątrobę. Osoby pijące kawę mają mniejsze ryzyko wystąpienia nieprawidłowej czynności wątroby, marskości i raka wątroby.

- Ochrona przed rakiem jelita grubego. Regularne spożywanie kawy wiąże się z ochroną palaczy przed zaawansowanym rakiem jelita grubego i obniżeniem ryzyka zachorowania na raka jelita grubego u kobiet o połowę. Jednak nie wszystkie badania wykazały takie korzyści.

Z pewnością potrzeba więcej badań naukowych, aby mieć pewność, czy kawa rzeczywiście może chronić przed tymi schorzeniami. Wydaje się jednak, że nie ma powodów do obaw, aby usiąść wygodnie, zrelaksować się i rozkoszować się tym aromatycznym, roślinnym naparem. Należy pamiętać, że choć kawa sama w sobie jest bogatym w przeciwutleniacze napojem roślinnym, jej pozytywne elementy mogą zostać zniweczone przez dodanie do niej pobłażliwych śmietanek, cukrów, polew i syropów, które mogą spowodować przybieranie na wadze. Jedną z zalet picia kawy jest to, że może ona w naturalny sposób zastąpić w diecie napoje słodzone, nie zawierając przy tym kalorii. Aby cieszyć się kawą w jej najlepszym wydaniu, pij ją czarną lub z niewielką porcją mleka roślinnego.

Aby uzyskać więcej informacji na temat kawy i korzyści zdrowotnych, zapoznaj się z informacjami z Harvard T.H. Chan School of Public Health. Możesz również przeczytać artykuł o kawie i zdrowiu, który napisałam dla magazynu Today's Dietitian.

Drukuj zegar ikona zegara ikona sztućców ikona sztućców ikona flagi ikona flagi ikona folderu ikona folderu ikonainstagramu ikonainstagramu ikonapinterest ikonafacebookfacebook ikonaprintprint ikona kwadratów ikona serc ikona serc litych ikona serc litych

Kawa mrożona z orzechami laskowymi (wegańska, bezglutenowa)



(No Ratings Yet)





Loading

...
  • Autor: The Plant-Powered Dietitian
  • Wydajność: 2 porcje 1x
Przepis do wydrukowania Przepis na szpilki

Opis

Zrezygnuj z mrożonych kawowych mikstur w kawiarniach - zaoszczędź pieniądze i kalorie, przygotowując własną, roślinną kawę mrożoną o słodkim, orzechowym smaku orzechów laskowych. Czerp korzyści z picia kawy - lepszą wydajność i kontrolę glukozy - dzięki temu zdrowemu, roślinnemu napojowi, przygotowanemu we właściwy sposób.


Składniki

Skala 1x2x3x
  • ½ filiżanki
  • zaparzonego espresso
  • 10
  • kostek lodu
  • 1 filiżanka
  • niesłodzonego mleka z orzechów laskowych
  • 1 łyżeczka
  • nektaru z agawy
  • 3 łyżki stoł
  • owe orzechów laskowych
  • Szczypta ziela angielskiego
  • Szczypta kakao w proszku

Instrukcje

  1. W blenderze zmieszać espresso, kostki lodu, mleko, agawę i orzechy laskowe. Miksować przez 1 do 2 minut, aż zawartość będzie bardzo gładka. Orzechy wymagają dodatkowego przetworzenia, aby uzyskać gładką masę.
  2. Rozlać do dwóch kubków i posypać szczyptą ziela angielskiego i kakao w proszku.

Uwagi

*Wariacja: Mleko migdałowe i migdały zastąpić mlekiem i orzechami laskowymi.

*W przeliczeniu na porcję: 115 kalorii, 2g białka, 14g węglowodanów, 6g tłuszczu, 0g tłuszczów nasyconych, 1g błonnika, 10g cukru, 68 mg sodu

*Gwiazdkowe składniki odżywcze: niacyna (16% DV), ryboflawina (10% DV), wapń (30% DV), miedź (15% DV), magnez (15% DV), mangan (32% DV), potas (10% DV)

*Przepis pochodzi z książki "Plant-Powered for Life" autorstwa Sharon Palmer, RDN

Wartości odżywcze

  • Wielkość porcji: 1 1/3 filiżanki

Czy skorzystałeś z tego przepisu?

Oznacz @sharonpalmerrd na Instagramie

Referencje:

1. Kwant-Geun Lee i Takayuki Shibamoto, "Analysis of Volatile Components Isolated from Hawaiian Green Coffee Beans (Coffea Arabica L.)," Flavour and Fragrance Journal 17, no. 5 (2002): 349-51.
2. Claudine Manach, Augustin Scalbert, Christine Morand, Christian Remesy, and Liliana Jimenez, "Polyphenols: Food Sources and Bioavailability," American Journal of Clinical Nutrition 79, no. 5 (2004): 727-27.
3. Brian Keisler and Thomas Armsey, II, "Caffeine As an Ergogenic Aid," Current Sports Medicine Reports 5, no. 4 (2006): 215-19. T.A. Astorino i D.W. Toberson, "Efficacy of Acute Caffeine Ingestion for Short-Term High-Intensity Exercise Performance: A Systematic Review." Journal of Strength and Conditioning Research 24, nr 1 (2010): 257-65.
4. J.L. Gongora-Alfaro, "Caffeine as a Preventive Drug for Parkinson's Disease: Epidemiologic Evidence and Experimental Support." Revista de Neurologia 50, no. 4 (2010): 221-29.
5. M. Lucas, F. Mirzaei, A. Pan, O. I. Okereke, W. C. Willett, E. J. O'Reilly, K. Koenen, and A. Ascherio, "Coffee, Caffeine, and Risk of Depression among Women," Archives of Internal Medicine 171, no. 17 (2011): 1571.
6. Rachel Huxley, Crystal Man Ying Lee, Federica Barzi, Leif Timmermeister, Sebastien Czernichow, Vlado Perkovic, Diederick E. Grobbee, David Batty, and Mark Woodward, "Coffee, Decaffeinated Coffee, and Tea Consumption in Relation to Incident Type 2 Diabetes Mellitus: A Systematic Review with Meta-analysis," Archives of Internal Medicine 169, nr 2 (2009): 2053-63.
7. Gail Susana Masterton i Peter Hayes, "Coffee and the Liver: A Potential Treatment for Liver Disease?" (Kawa a wątroba: potencjalne leczenie chorób wątroby?). European Journal of Gastroenterology and Hepatology 22, nr 11 (2010): 1277-83. F. Bravi, C. Bosetti, A. Tavani, V. Bagnardi, S. Gallus, E. Negri, S. Franceschi, C. La Vecchia, "Coffee Drinking and Heptocellular Carcinoma Risk: A Meta-analysis," Hepatology 46, nr 2 (2007): 430-35.
8. Xiaofeng Yu, Zhijun Bao, Jian Zou, and Jie Dong, "Coffee Consumption and Risk of Cancers: A Meta-Analysis of Cohort Studies," BMC Cancer 11, no. 96 (2011): 1-11.






Uwaga: Artykuł jest fragmentem książki "Plant-Powered Diet" i "Plant-Powered for Life" autorstwa Sharon Palmer, RDN.

Zdjęcia: Sharon Palmer, RDN


Komentarze (0)

Zostaw komentarz