Poznaj historię, walory odżywcze i kulinarne pełnego ziarna Kamut oraz trzy najlepsze sposoby przyrządzania potraw z jego wykorzystaniem.

Historia Kamutu®, odmiany pszenicy znanej pod nazwą Khorasan, nie mogłaby być wymyślona nawet przy największych próbach. W 1949 r. amerykański lotnik Earl Dedman stacjonował w Portugalii. Dedman otrzymał 32 gigantyczne ziarna pszenicy od kolegi, który odebrał je w Egipcie, gdzie powiedziano mu, że pszenica pochodzi z egipskiego grobowca (bardziej prawdopodobne jest to, że pochodziła od ulicznego sprzedawcy w Kairze). Dedman wysłał ziarna pszenicy do swojego ojca w Fort Benton w Montanie, a rodzina uprawiała to ziarno jako nowość pod nazwą "Pszenica Króla Tuta" w latach 50. i 60. Miejscowy rolnik wyhodował trochę tej pszenicy i wystawił ją na targach w Fort Benton w 1964 roku. W 1977 roku Bob Quinn, absolwent Uniwersytetu Kalifornijskiego w Davis, sprawdził tylną stronę opakowania Corn Nuts i przeczytał, że przekąska ta jest zrobiona z ogromnych ziaren kukurydzy. To przywołało wspomnienia o ogromnych ziarnach pszenicy, które widział dawno temu na targach w Fort Benton. Quinnowi zapaliła się żarówka: Być może olbrzymie ziarna pszenicy mogą być następną wspaniałą amerykańską przekąską. Firma Corn Nuts wyraziła zainteresowanie gigantyczną pszenicą, więc ojciec Quinna szukał ziarna w Fort Benton, znajdując jeden mały słoik gigantycznych ziaren, które pochodzą od egipskiej pszenicy Dedmana. Niestety, firma Corn Nuts straciła zainteresowanie projektem - ale Quinn nie. Wyhodował olbrzymią pszenicę i zaprezentował ją na targach Natural Products Expo w 1986 roku, gdzie z dnia na dzień stała się sukcesem. Dziś firma rodzinna Quinnów, Kamut International, cieszy się fenomenalnym wzrostem pszenicy Khorasan pod nazwą handlową Kamut (nazwa pochodzi ze starożytnego słownika hieroglifów).

Kamut jest bardzo podobny do farro, innego zboża o imponującej historii. Przeczytaj o tym tutaj!

Okazuje się, że Kamut Khorasan jest starożytnym krewnym naszej współczesnej pszenicy durum. To duże ziarno pszenicy pochodzi z regionu Żyznego Półksiężyca, który rozciągał się od Mezopotamii po Egipt, ale zanim zostało ponownie odkryte, przez długi czas nie było uprawiane. Choć jest dostępna w wielu miejscach na świecie, pszenica Khorasan jest uprawiana komercyjnie tylko w Montanie i Kanadzie. Firma Kamut International ustanowiła wysokie standardy uprawy pszenicy Khorasan pod marką Kamut, aby zachować jej czystość i zapewnić, że jest uprawiana w sposób ekologiczny. Kamut Khorasan to doskonały sposób na zwiększenie spożycia pełnych ziaren. Ta starożytna odmiana pszenicy zawiera więcej białka i wielu minerałów niż współczesne odmiany pszenicy. Chociaż nie jest zalecana dla osób z celiakią, które muszą unikać glutenu występującego w pszenicy, wiele osób uczulonych na pszenicę twierdzi, że lepiej toleruje Kamut niż pszenicę.

Wypróbuj Kamut w przepisach, w których wykorzystuje się jagody pszenicy lub orkisz, np. w przepisie na sałatkę z orkiszu i czerwonej kapusty z mojej książki "Plant-Powered for Life".

Kamut Khorasan jest dostępny jako całe ziarno (nazywane również "jagodami"), szybko gotujący się bulgur oraz mąka. Kamut jest bardzo wszechstronny i wchodzi w skład wielu produktów spożywczych i napojów. Są wśród nich chleby i makarony, płatki śniadaniowe, przekąski, ciastka, krakersy, piwo, kawa zbożowa, zielona żywność, a nawet napoje pszenne. Dzięki bogatemu, orzechowemu smakowi jagody kamut lub bulgur można stosować w zupach, sałatkach, daniach dodatkowych i głównych. Mąka może być używana do wypieków jako zamiennik mąki uniwersalnej lub pełnoziarnistej.

Spróbuj dodać Kamut do swojego następnego wegetariańskiego burgera! Dodawanie większej ilości pełnych ziaren, takich jak Kamut, jest dla nas bardzo korzystne, ale wiele osób nie spełnia zaleceń. Dowiedz się więcej o dodawaniu pełnych ziaren do swojej diety tutaj.

100-gramowa porcja pszenicy Khorasan ma 337 kalorii, 14 gramów białka i 136% dziennej wartości manganu! Ta magiczna pszenica jest również doskonałym źródłem niacyny, fosforu i tiaminy. Mąka jest bardzo lekka i delikatna, a Kamut można wykorzystać na wiele sposobów - przejdźmy więc do najważniejszych wskazówek dotyczących stosowania tej pszenicy.

Trzy najlepsze sposoby wykorzystania Kamutu

Mąkę z Kamutu wykorzystuj w przepisach na ciasteczka, takich jak te z przepisu na wegańskie ciasteczka kowbojskie.

1. Używajmąki z Kamutu jako zamiennika uniwersalnej mąki pszennej.

Orzechowy posmak ziarna Kamut nadaje wypiekom subtelny smak, więc spróbuj zamienić część lub całość mąki w przepisie na pszenicę Kamut Khorasan. Zwróć uwagę na gęstość mąki, ponieważ zmiana proporcji może prowadzić do uzyskania nieco innej konsystencji. Farro w Toskańskiej sałatce ze szparagami można zastąpić lub uzupełnić ugotowaną pszenicą Kamut.

2. Wymieszaj gotowane ziarna Kamutu w sałatce.

Gotowany Kamut jest podobny do jagód pszenicy, więc spróbuj dodać go do pysznej sałatki, aby uzyskać orzechową, zdrową i smaczną porcję pełnych ziaren. Zamień farro w tym przepisie na Kamut i ciesz się pysznym talerzem pełnym starożytnych ziaren i pysznych pieczonych warzyw.

3. Przyrządzaj jako dodatek do dań.

Naturalny orzechowy smak jest doskonałym uzupełnieniem delikatnej słodyczy i chrupiącej tekstury pieczonych warzyw. Spróbuj upiec Kamut i warzywa razem do następnego posiłku.

Następnym razem, gdy będziesz szukał alternatywy dla ryżu lub ziemniaków, pomyśl o niezwykłej historii Kamutu i spróbuj tego smacznego zboża!

Szukasz więcej przepisów na dania na bazie ziaren? Wypróbuj te:

Green Goddess Grain BowlCranberry
Apple Leek Whole Grain StuffingBrown
Rice Chickpea Kale Salad with Ginger Tahini DressingQuinoa
Risotto with Kale and Pistachios


.


Komentarze (0)

Zostaw komentarz