Większość dobrych kucharzy zna sekret cytryn: Te owoce cytrusowe są niezbędnym składnikiem w kuchni, oferującym odważny wachlarz aromatów i smaków - kwaśnych, świeżych i pikantnych. Każde wyciśnięcie soku i szczypta skórki z cytryny mogą rozjaśnić pikantne dania, zupy, makarony, sałatki, wypieki i desery - a wszystko to przy zerowej zawartości tłuszczu i sodu. A charakterystyczny smak cytryn może mieć dodatkową zaletę odżywczą; ostatnie badania wykazały, że stosowanie soku z cytryny i skórki cytrynowej może pomóc w zmniejszeniu ilości sodu dodawanego do przepisów, bez utraty walorów smakowych.
Szampan ziołowy z ogórkiemSok z cytryny + skórka z cytryny = mniej soli
Według badań przeprowadzonych przez szefów kuchni z Uniwersytetu Johnson & Wales na zlecenie firmy Sunkist, używanie cytryn zamiast soli do przyprawiania potraw może zmniejszyć ilość sodu nawet o 75% bez uszczerbku dla smaku. To dobra wiadomość, ponieważ wytyczne dietetyczne zalecają, aby osoby dorosłe utrzymywały poziom sodu poniżej 2300 miligramów (mg) dziennie w celu zmniejszenia ryzyka nadciśnienia, zawału serca i udaru mózgu. Niestety, większość Amerykanów spożywa zbyt dużo sodu - około 3400 mg dziennie. Chociaż większość sodu (około 75%) w naszej diecie pochodzi z żywności przetworzonej i restauracyjnej, nadal warto ograniczyć sól podczas gotowania.
Świeże cytryny z mojego domowego drzewka cytrynowego Meyera.Cytrynowa recepta na sukces
Potrawa | Jeśli w oryginalnym przepisie jest mowa o | Zamień na | Zmniejszy to ilość soli o |
Warzywa | 1 łyżka soli | ¼ łyżeczki soli + ½ łyżeczki skórki z cytryny + 2 ½ łyżki soku z cytryny |
75% |
Wieprzowina
Ryby Dressingi |
1 łyżka soli | ½ łyżeczki soli + 1 łyżka skórki z cytryny + 5 łyżek soku z cytryny |
50% |
Ziarna
Zupy |
1 łyżka soli | 2/3 łyżeczki soli +
1 ½ łyżeczki skórki z cytryny +
|
30% |
Wołowina
Kurczak |
1 łyżka soli | 2/3 łyżeczki soli +
1 ½ łyżeczki skórki z cytryny |
30% |
Źródło: Sunkist S'alternative
Cytryny z Buddha's Hand, Pasadena Farmers MarketWyciśnij smak.
Łatwo jest wykorzystać cytrynę do aromatyzowania ulubionych potraw, wystarczy wypróbować poniższe wskazówki:
- Nie dodawaj automatycznie soli do swoich ulubionych przepisów; zamiast tego doprawiaj je przyprawami, ziołami oraz sokiem i/lub skórką z cytryny. Spróbuj gotowego produktu; jeśli naprawdę potrzebuje soli, dodaj szczyptę lub dwie.
- Sok i/lub skórka z cytryny mogą rozjaśnić sałatki, dressingi, marynaty, dania z makaronu, zapiekanki, zupy, gulasze, pieczone ziemniaki, wypieki i desery owocowe.
- Aby przygotować sok z cytryny, należy obrócić cytrynę na płaskiej powierzchni, przekroić na pół i wycisnąć sok (ręczna sokowirówka ułatwia to zadanie) do pojemnika lub bezpośrednio na żywność. Z jednej cytryny uzyskuje się około 2-3 łyżek stołowych soku.
- Aby zrobić skórkę cytrynową, umyj zewnętrzną powierzchnię cytryny i użyj małej tarki lub zetrzyj skórkę na zewnętrznej, kolorowej powierzchni. Z jednej cytryny uzyskuje się około 1 łyżki stołowej skórki.
Zdjęcie główne: Cytryny, Sharon Palmer, RDN
Komentarze (0)