Zastanawiasz się, jak jeść więcej posiłków opartych na roślinach? Łatwo jest wskoczyć na roślinny bandwagon, niezależnie od tego, czy chcesz jeść wegetariańsko, wegańsko, czy po prostu bardziej roślinnie. Moje 6 prostych wskazówek dotyczących jedzenia w oparciu o rośliny sprawi, że rozpoczniesz drogę do poprawy swojego zdrowia i obniżenia emisji dwutlenku węgla.

Czy myślisz o tym, jaki wpływ ma twoja dieta na twoje zdrowie, a także na zdrowie naszej planety? Czy słyszysz coraz więcej o korzyściach płynących z jedzenia posiłków opartych na roślinach? W takim razie może nadszedł czas, aby się w to zaangażować - nawet jeśli ma to być tylko zamoczenie palców. W końcu niemożna nie doceniać mocy roślin. Pełne witamin, minerałów, przeciwutleniaczy, fitochemikaliów, białka, zdrowych tłuszczów i błonnika, rośliny są praktycznie lekarstwem dla twojego ciała, zwiększając ochronę przed chorobami, promując dłuższą żywotność, a nawet pomagając ci osiągnąć zdrowszą wagę. A jedząc głównie rośliny, możesz poważnie zmniejszyć swój ślad ekologiczny.

Mając to na uwadze, nie jest zaskoczeniem, że docenianie roślin rośnie z roku na rok! Piszę o jedzeniu opartym na roślinach od 10 lat, ale jadłem jakiś rodzaj diety opartej na roślinach przez całe moje życie. W ciągu ostatniej dekady trend na żywność opartą na roślinach wzrósł. Oczywiście, wielu Amerykanów kocha mięso - jemy go mniej więcej trzy razy więcej niż wynosi średnia światowa - ale coraz więcej Amerykanów zaczyna rozumieć wartość spożywania większej ilości bezmięsnych posiłków w ciągu tygodnia. W rzeczywistości badania wykazały, że około połowa populacji stara się ograniczyć ilość mięsa, jedząc więcej potraw wegetariańskich. Jedzenie większej ilości pełnowartościowych, roślinnych posiłków to krok we właściwym kierunku, w kierunku lepszego zdrowia i bardziej zrównoważonego systemu żywnościowego.

Szanuj planetę, jedząc dietę opartą w większym stopniu na roślinach.

W naszej kulturze, w której wzrasta wskaźnik otyłości, powinniśmy pamiętać, że 815 milionów ludzi na całym świecie nie otrzymuje wystarczającej ilości pożywienia. Jednak rolnictwo zwierzęce jest bardziej intensywne w zasoby, wykorzystanie gruntów i wkładów, i produkuje wyższy ślad węglowy w porównaniu do rolnictwa roślin - rolnictwo zwierzęce jest odpowiedzialne za 15% emisji gazów cieplarnianych. Według Environmental Working Group, przejście na dietę roślinną może przynieść Matce Ziemi wiele dobrego.

Rozważ to: Jeśli jesz jednego mniej hamburgera na tydzień ... To jak jazda 320 mil mniej w odniesieniu do działań oszczędzających klimat. Spróbuj więc mojego przepisu na wegańskie burgery z ziarnami Edamame.

Wspaniałą rzeczą w diecie roślinnej jest to, że jest to coś, do czego każdy - od zatwardziałych miłośników mięsa do fleksitarianów - może dążyć. Założeniem diety roślinnej jest zwiększenie ilości nieprzetworzonych pokarmów roślinnych, takich jak owoce, warzywa, ziarna, orzechy, nasiona i rośliny strączkowe. Kluczem jest, aby zacząć powoli, nawet jeśli jest to tylko jeden dzień w tygodniu.

Co to znaczy oparte na roślinach?

Istnieje całe spektrum diet roślinnych, od wegańskiej (całkowicie roślinnej), poprzez wegetariańską, pescatariańską, aż po semiwegetariańską (lub flexitarian). Wszystkie te diety przynoszą korzyści zdrowotne i środowiskowe, choć niektóre badania wskazują, że korzyści te są tym większe, im bardziej dieta jest oparta na roślinach. Najważniejsze jest, aby zacząć coś zmieniać. Naukowcy sugerują, że narody zachodnie zmniejszają spożycie mięsa o połowę, aby chronić planetę i promować lepsze zdrowie. Kiedy ograniczasz spożycie mięsa, wypełniasz również swoją dietę zdrowszymi, pełnowartościowymi pokarmami roślinnymi. Dowiedz się więcej o jedzeniu opartym na roślinach czytając tutaj.

6 prostych wskazówek, jak jeść więcej posiłków opartych na roślinach

Aby zacząć jeść bardziej roślinnie, wypróbuj moich sześć prostych strategii.

Jajecznica z turmalinowego tofu z zieleniną1

. Wzmocnij swoje śniadanie. Śniadanie to prosty sposób na przejście na dietę bezmięsną. Przy tak wielu pysznych opcjach, prawie nie będziesz tęsknić za mięsem. Spróbuj ciepłej miseczki płatków owsianych z suszonymi porzeczkami, cynamonem i prażonymi migdałami. Albo co powiesz na stos pełnoziarnistych naleśników orzechowych z plasterkami bananów?

Kabaczek wypełniony ziołową quinoa i żurawiną2

. Planuj swoje posiłki wokół warzyw. Zamiast planować posiłki wokół typowego wyboru wołowiny, kurczaka lub ryby, odwróć stół! Zacznij swoje planowanie posiłków od warzyw w pierwszej kolejności. Szybko zorientujesz się, że oferuje to znacznie większą różnorodność niż ograniczenie. Na przykład, być może kupiłeś kilka pasternaków i rzepy na lokalnym rynku rolniczym. Zacznij więc od tego. Może połączysz je wraz z marchewką, selerem i cebulą do dużego garnka na kuchence. I może dodasz fasolę lima, soczewicę i kilka ciekawych przypraw, takich jak kurkuma i estragon. Teraz to już ciekawy i prozdrowotny posiłek.

Dymiące Chili ze słodkimi ziemniakami3

. Jedz zgodnie z porami roku. Nie tylko jedzenie zgodnie z porami roku oferuje więcej odżywczych korzyści, ale również wprowadza twoje podniebienie w rytm naturalnych pór roku. Czyż nie jest to właściwe, że jabłka i zimowe kabaczki są w szczytowej formie podczas jesiennych miesięcy? Skorzystaj z oferty Matki Ziemi i dodaj kawałki słodkich ziemniaków do swojego gulaszu z czarnej fasoli. Możesz też podać pieczone kabaczki i orzechy laskowe na jarmużu, aby urozmaicić tradycyjną zieloną sałatkę.

Dark Chocolate Cherry Energy Mix4

. Mądra przekąska. Nie musisz otwierać torby przetworzonych chipsów, batonika lub napoju gazowanego, aby zaspokoić popołudniowy zastój. Tak się składa, że wiele pokarmów roślinnych jest z natury opakowanych w sposób umożliwiający łatwe, wygodne, roślinne przekąski. Wiele owoców ma już opakowania jednorazowe: ich zewnętrzne skórki. Zapakuj jabłka, gruszki, pomarańcze, banany, brzoskwinie i nektarynki na przekąskę w ciągu dnia. Orzechy, nasiona, a nawet niektóre rośliny strączkowe, takie jak edamame lub warzywa, takie jak pomidory koktajlowe, są doskonałymi przekąskami w podróży.

Groszek śnieżny Seitan Stir-Fry z brązowym ryżem

5. Nie komplikuj zbytnio sprawy. Nie każdy posiłek roślinny musi wiązać się z zaawansowanymi technologicznie gadżetami kuchennymi lub książkami kucharskimi dla smakoszy; przygotowanie posiłku roślinnego nie jest tak trudne, jak mogłoby się wydawać. Uzupełnij sałatki, zupy, ryż, makaron, zapiekanki i dania mieszane mieszanką warzyw, roślin strączkowych, orzechów i tofu. Może to być tak proste, jak burrito z czarnej fasoli, wegetariańskie chili lub kanapka z masłem orzechowym i bananem.

Grillowane brzoskwinie z bazylią6

. Ciesz się roślinami na deser. Bogate w składniki odżywcze pokarmy roślinne mogą wykraczać poza zdrowe posiłki i przekąski, aż do ostatniego dania - deseru. Utarte, dojrzałe banany lub sos jabłkowy nadają słodki smak wielu wypiekom, takim jak chleby, naleśniki, muffiny i ciasteczka. Posiekane daktyle mogą zastąpić rafinowane cukry, takie jak cukier trzcinowy i syrop kukurydziany w ciastkach, kremowych deserach i ciastach. Całe owoce, takie jak sezonowe gruszki i jabłka, mogą być pieczone lub gotowane do słodkiej perfekcji. Jeszcze lepiej? Do gotowanych gruszek lub jabłek dodaj opiekane migdały, orzechy laskowe, włoskie i pekan, aby uzyskać zdrowy nienasycony tłuszcz.

Aby uzyskać inne pomocne wskazówki dotyczące odżywiania się na bazie roślin, sprawdź następujące informacje:

5 Top Tips for Greening Your Plate5 Tips for
Plant-Powering Your Eating Style9
Tips for

Plant-Based Eating on a Budget7

Tips for


Powering Up on Pulses10


Tips for Making a Meal out of Canned



Beans



.


Komentarze (0)

Zostaw komentarz