Dostaję tak wiele pytań dotyczących korzyści i zagrożeń związanych z obecnością konopi w żywności. Biorąc pod uwagę, że coraz więcej stanów, w tym mój rodzinny stan Kalifornia, legalizuje marihuanę, jest to ważny temat, który należy poruszyć. Dlatego też spotkałam się z przyjaciółką i ekspertką w dziedzinie odżywiania konopiami, Janice Newell Bissex, MS, RDN z Jannabis Wellness, aby odpowiedzieć na wszystkie wasze pytania dotyczące konopi w diecie.
CannabisJanice.com na konferencji poświęconej odżywianiu.Sharon: Czy są jakieś korzyści ze spożywania produktów spożywczych na bazie konopi?
Janice:
Tak! Produkty spożywcze z dodatkiem konopi indyjskich, zwane inaczej edibles, cieszą się rosnącym zainteresowaniem z trzech głównych powodów: jest to bardziej dyskretny i wygodny sposób przyjmowania, efekt jest bardziej długotrwały (do ośmiu godzin), a ponadto unika się toksyn, które mogą powstawać podczas palenia konopi.Sharon: Czy istnieją jakieś zagrożenia?
Janice:
Ważne jest, aby pamiętać, że na każdego z nas edibles działają inaczej, w zależności od wielu czynników: Rodzaju i siły działania, indywidualnej tolerancji i składu chemicznego organizmu oraz tego, ile i co zostało zjedzone przed spożyciem.Kluczowa jest znajomość siły działania danego środka odurzającego. Początkujący użytkownicy powinni zaczynać od dawki maksymalnej od 2 do 5 mg THC (podanej na etykiecie przy zakupie w aptece). Celem jest zastosowanie "minimalnej skutecznej dawki", aby uzyskać oczekiwane rezultaty.
Czas przyjmowania narkotyku jest zupełnie inny w przypadku używania kapsułek niż w przypadku palenia i innych metod podawania. W przypadku palenia lub wapowania efekt jest odczuwalny w ciągu kilku minut, co pozwala osiągnąć pożądany rezultat w bardzo krótkim czasie. Nalewki działają zazwyczaj w ciągu 15 minut. W przypadku dań doustnych odczucie pełnego efektu może zająć od 30 minut do dwóch godzin.
Osoby mogą się niecierpliwić, kiedy nic nie czują, i mogą ulec pokusie zażycia dodatkowej dawki (lub ugryzienia). Pracownicy służby zdrowia zdecydowanie przestrzegają przed takim postępowaniem, ponieważ później "haj" może stać się zbyt silny, aż do poziomu dyskomfortu. Innym potencjalnym problemem jest to, że ludzie mogą zjeść jadalny produkt z konopi indyjskich, ponieważ nie jest on oznaczony i wygląda jak smakołyk.
Sharon: Co z możliwością nadmiernej konsumpcji produktów spożywczych? Jakie są dobre wskazówki dotyczące bezpiecznej konsumpcji?
Janice:
Najlepszą radą jest zacząć od małych dawek i działać powoli. Eksperymentowanie z małymi dawkami, aby określić właściwą ilość do spożycia, to mądre podejście. Niestety, wiele osób, które zażyły dopalacze, opowiada historię o zjedzeniu zbyt dużej ilości dopalaczy i poczuciu dyskomfortu.Jeśli ktoś spożyje za dużo i poczuje się "naćpany", powinien unikać pokarmów bogatych w tłuszcze, ponieważ mogą one nasilić i przedłużyć to uczucie. Zamiast tego najlepiej jest jeść owoce lub warzywa i przeczekać najbardziej intensywne odczucia. Najgorszy scenariusz obejmuje zazwyczaj silne uczucie niepokoju, paranoi i dyskomfortu. Dobra wiadomość jest taka, że nikt jeszcze nie zmarł z powodu nadmiernego spożycia marihuany.
Konopie indyjskie, Janice Newell Bissex, MS, RDN, Holistic Cannabis Practitioner, Culinary NutritionistSharon: Jakie są aktualne normy prawne dotyczące spożywania produktów żywnościowych na bazie konopi indyjskich?
Janice:
Rekreacyjna marihuana jest legalna w dziewięciu stanach, a medyczna - w 29. W większości stanów dostępne są preparaty doustne. W 29 stanach, w których obowiązuje prawo dotyczące medycznej marihuany, wymagane jest posiadanie karty medycznej marihuany, aby móc wejść do przychodni, w których sprzedaje się kulki. Jeśli pacjent ma mniej niż 18 lat, musi mu towarzyszyć rodzic lub opiekun.Aby kupić marihuanę rekreacyjną/dorosłych, musisz mieć ukończone 21 lat. Przepisy mogą się różnić w poszczególnych stanach, ale ogólnie rzecz biorąc, istnieje ograniczenie co do ilości marihuany, jaką można kupić podczas każdej wizyty. Standardowa wielkość porcji to często 10 mg THC. Również w tym przypadku początkujący powinni zaczynać od nie więcej niż połowy porcji.
Sharon: W jakich produktach spożywczych można dziś znaleźć konopie indyjskie?
Janice:
W sklepach można kupić gumisie, ciasteczka, batoniki granolowe, mieszanki smakowe, czekoladę, miód, napoje (kawę, herbatę, wodę sodową), masło i oleje. Co ciekawe, niektóre stany, w tym Kolorado, zakazały oferowania gumisiów z konopi indyjskich oraz gumisiów w kształcie zwierząt, owoców lub ludzi. Ma to na celu zmniejszenie ich atrakcyjności dla dzieci.Tradycyjnie jadalne produkty zawierały dużo cukru i nie były szczególnie "zdrowe". To się powoli zmienia. Cloud Creamery to wchodząca na rynek firma produkująca lody z konopi, która nie używa cukru i korzysta z lokalnych i zrównoważonych składników, w tym owoców i warzyw!
Aby przedłużyć czas działania napoju, najlepiej spożywać go w połączeniu z pokarmami bogatymi w białko i tłuszcz.
Sharon: Jeśli ludzie chcą samodzielnie przygotować produkty spożywcze z konopi, jakie są Twoje najlepsze wskazówki, jak to zrobić?
Janice:
Dla tych, którzy są zainteresowani robieniem własnych jadalnych produktów, istnieją książki i zasoby internetowe (takie jak leafly.com i herb.co) z instrukcjami. Nie jest to tak proste, jak posypanie posiekanych liści konopi mieszanką do brownie! Kwiaty lub pąki konopi muszą zostać aktywowane w procesie zwanym dekarboksylacją (ogrzewanie w temperaturze około 220 stopni F przez 30 do 45 minut), zanim zostaną włączone do tłuszczu nośnikowego, z którym można je gotować.Określenie, ile domowej roboty jadalnego produktu należy spożyć, aby uzyskać odpowiednią dawkę, jest nie lada wyzwaniem, gdy robi się go samemu. Istnieją jednak laboratoria, które za 50-100 dolarów przeanalizują masło, olej lub przekąski zawierające konopie indyjskie.
Aby uzyskać więcej informacji na temat konopi i wellness, odwiedź stronę Janice JannabisWellness.com. Ma ona wspaniałą kolekcję badań na temat korzyści zdrowotnych płynących z marihuany. W najbliższym czasie opublikuje kilka zdrowych przepisów na jadalne potrawy!
Janice Newell Bissex jest zarejestrowanym dietetykiem-odżywcą, autorką książki kucharskiej, mówcą i praktykiem w dziedzinie holistycznych konopi indyjskich. Większość swojej kariery zawodowej spędziła na tworzeniu przepisów i edukowaniu rodzin na temat zdrowego gotowania i odżywiania w Meal Makeover Moms i Janice Cooks.
Po tym, jak jej tata w końcu odnalazł ulgę w bólu dzięki medycznej marihuanie, misją Janice stało się pomaganie innym cierpiącym na chroniczny ból, lęki, bezsenność, zaburzenia autoimmunologiczne i inne wyniszczające choroby w odnalezieniu ulgi dzięki marihuanie.
Ukończyła szkolenie w Holistic Cannabis Academy, a obecnie doradza klientom w zakresie dostępu, właściwych proporcji kannabinoidów, dawkowania, najlepszych metod konsumpcji i gotowania z konopi w swojej nowej firmie, Jannabis Wellness. Nawiązała współpracę z organiczną uprawą w Kolorado, aby dostarczać swoim klientom bogate w fitokannabinoidy produkty konopne pod marką Jannabis Wellness.
Zdjęcie główne: Konopie indyjskie, Janice Newell Bissex, MS, RDN, Holistic Cannabis Practitioner, Culinary Nutritionist
Komentarze (0)