Przygotuj się na to, by pójść dalej z jedzeniem! W marcu obchodzę Narodowy Miesiąc Odżywiania wraz z Akademią Żywienia i Dietetyki - wiodącą organizacją żywieniową na świecie, której jestem członkiem. W tym roku tematem przewodnim jest to, jak można pójść dalej z jedzeniem, dokonując bardziej zrównoważonych wyborów żywieniowych, dostarczając swojej diecie więcej składników odżywczych i ciesząc się pysznymi, zdrowymi smakami prawdziwej żywności. Dlatego w tym miesiącu przyjrzyj się swojej diecie w sposób bardziej znaczący i sprawdź 5 moich najlepszych sposobów na to, by pójść dalej z jedzeniem.
5 moich najlepszych sposobów na to, by pójść dalej z jedzeniem
Pikantne płatki owsiane z dodatkiem szpinaku, grzybów i tofu1. Jedz śniadania pełne roślin.
Zacznij poranek od zdrowego, zbilansowanego śniadania, zawierającego źródło białka (fasola, tofu, tempeh, orzechy, nasiona), pełne ziarna (owies, quinoa, chleb pełnoziarnisty), mleko sojowe, owoce i warzywa (tak, nawet warzywa!). Jednym z moich ulubionych zdrowych, roślinnych posiłków śniadaniowych jest pikantny placek owsiany ze szpinakiem, grzybami i tofu.2. Ogranicz marnowanie żywności.
Jedną z najbardziej ekologicznych rzeczy, jakie możesz zrobić dla swojego stylu odżywiania, jest ograniczenie marnowania żywności, która marnuje około 40% całej żywności produkowanej w kraju. Pakuj resztki, zwracaj uwagę na produkty, które się psują, i kupuj tylko to, czego potrzebujesz na cały tydzień. Zimowe jagodowe smoothie miska3. Dbaj o to, by Twoje wybory żywieniowe miały znaczenie.
Za każdym razem, gdy wybierasz jedzenie ubogie w składniki odżywcze - białe bajgle, chipsy, słodycze - tracisz okazję do dostarczenia organizmowi składników odżywczych. Dlatego każdy kęs zapakuj w potężne pokarmy - nasiona roślin strączkowych, pełne ziarna, orzechy, nasiona, zioła, przyprawy, owoce i warzywa. Wypróbuj jeden z moich ulubionych, pełnych mocy przepisów na Zimowe Jagodowe Smoothie Bowl.4. Jedz tylko tyle, ile trzeba.
Innym zrównoważonym wyborem, jakiego możesz dokonać, jest unikanie przejadania się. Pomyśl tylko: za każdym razem, gdy jesz za dużo, w zasadzie "marnujesz" jedzenie, ponieważ spożywasz pokarm, którego twój organizm nie potrzebuje. Dodatkowo, negatywnym skutkiem jest odkładanie się tego jedzenia w postaci zmagazynowanego tłuszczu w organizmie. Zachowaj tę dodatkową porcję jedzenia, której nie potrzebujesz, na jutro! Kasza manna z zieleniną musztardową5. Ciesz się jedzeniem!
Jedzenie to coś, co należy celebrować i delektować się nim. Tradycje żywieniowe, przekazywane z pokolenia na pokolenie, są warte tego, by się nimi naprawdę cieszyć. Zwolnij więc trochę, poświęć kilka dodatkowych minut na ugotowanie czegoś wyjątkowego i ciesz się smakiem prawdziwego jedzenia. Zapoznaj się z historią moich własnych tradycji żywieniowych tutaj.Więcej porad na temat zdrowego odżywiania w tym miesiącu znajdziesz tutaj.
Zdjęcie: French Green Lentil Salad with Cherry Tomatoes from Plant-Powered for Life, Sharon Palmer, MSFS, RDN
Komentarze (0)