Jesień przynosi na talerzu wiele sezonowych owoców i warzyw, takich jak trzy ulubione jesienne owoce i warzywa: kabaczek, dynia i gruszki. W tym przewodniku znajdziesz informacje na temat korzyści i wskazówek dotyczących gotowania jesiennych owoców i warzyw.
Jesień jest w powietrzu, co oznacza, że nadszedł czas, aby niektóre z moich ulubionych owoców i warzyw zabłysły. W jesiennych miesiącach tak wiele wspaniałych produktów jest w pełni sił. Letnie jagody ustępują miejsca pięknym jabłkom i gruszkom w czerwonych i złotych odcieniach, odzwierciedlających zmieniające się liście. Dynie w każdym kształcie, rozmiarze i kolorze, jaki można sobie wyobrazić, stanowią doskonałą podstawę dla zup o jesiennym smaku, sałatek i rozgrzewających dań głównych.
Jedzenie tych wspaniałych roślin jest nie tylko dobre dla Twoich kubków smakowych, ale także wspaniałe dla Twojego zdrowia. Kolorowe owoce i warzywa są pełne witamin i minerałów, nie wspominając o błonniku, który zapewni Ci uczucie sytości. Jedzenie produktów sezonowych - zamiast owoców i warzyw sprowadzanych poza sezonem z odległych miejsc - jest znacznie bardziej przyjazne dla środowiska. Skracając czas transportu, nie tylko otrzymujesz najświeższą dostępną żywność, ale także zmniejszasz emisję paliw i wspierasz małe gospodarstwa w swoim regionie. Oto trzy z moich absolutnie ulubionych jesiennych owoców i jesiennych warzyw, które warto spróbować już teraz, wraz ze wskazówkami, jak można się nimi cieszyć.
Różowy kabaczek bananowyZimowy Squash
Korzyści zdrowotne: Te rośliny z rodziny gourd są pełne składników odżywczych, a mianowicie karotenoidów - przeciwutleniaczy o potężnych korzyściach zdrowotnych, takich jak pomoc w ochronie zdrowia oczu i zapobieganiu chorobom układu krążenia.
Turban SquashPrzygotowaniei wskazówki dotyczące gotowania: Najlepszym sposobem przygotowania squash jest pieczone lub pieczone. Wystarczy pokroić jeden otwarty, scoop out nasiona, miejsce połówki (skóra strona w dół) w naczyniu do pieczenia wypełnione jednym pół cala wody, sezon jako pożądane, pop naczynie w piekarniku, i piec przez około godzinę, aż squash jest miękka i złoty kolor. Spróbuj tego prostego przepisu na pieczony kabaczek z daktylami, figami i pistacjami, który będzie dobrym wstępem do pieczonego kabaczka.
Sugestie dotyczące przepisu: Wypełnij środek squasha zdrowym farszem na bazie roślin, w tym ziarnami i roślinami strączkowymi. Wrzuć ugotowany kabaczek do sałatki warzywnej lub zbożowej. Piecz go w daniach na blasze z innymi jesiennymi warzywami, takimi jak brukselka lub warzywa korzeniowe.
Ten przepis na kabaczek nadziewany ziołową quinoa i żurawiną pokazuje, jak można wypełnić tę wielką jamę farszem zbożowym, aby uczynić z niej posiłek w jednym.Wypróbuj inne roślinne przepisy z wykorzystaniem zimowego kabaczka tutaj:
- Sałatka z jarmużu i kabaczka
- Balsamiczny kabaczek z brukselek i brukselka
- Zupa z kabaczka Delicata z pięcioma przyprawami
- Sałatka z czarną soczewicą i brukselką
Dynie
Korzyści zdrowotne: Są one pełne składników odżywczych, takich jak witaminy z grupy B, witaminy A i C, błonnik, miedź, potas i wolno trawiące węglowodany, dzięki czemu są dobre dla oczu i serca.
Użyj dyni, aby zrobić własne puree z dyni, aby użyć w różnych przepisach.Przygotowanie i gotowanie: Dynie nie są tylko dla jack-o-lanterns! Podobnie jak w przypadku zimowego squasha, można pokroić jedną otwartą, wyłuskać nasiona, umieścić połówki w naczyniu do pieczenia wypełnionym półcalową warstwą wody. Doprawić według uznania, albo pikantną mieszanką przypraw, takich jak kminek, kolendra i chili, albo słodką mieszanką cynamonu i gałki muszkatołowej. Włóż danie do piekarnika i piecz przez około godzinę, aż dynia będzie miękka i złotobrązowa. Możesz również upiec dynię w muffinach, dodać ją do zup, chili lub potraw curry, zmiksować ją w smoothie lub podsmażyć w stir-fry.
Sugestie dotyczące przepisów: Użyj dyni do pieczenia muffinów, ciast, chlebów i ciasteczek. Dodaj do napojów kawowych, owsianki i smoothie. Dodaj do zup, stir-fry, i gulasze w miejsce innych squash.
Ten przepis na dyniowe owsianki na noc zawiera gotowaną dynię.Wypróbuj kilka innych przepisów z wykorzystaniem dyni tutaj:
- Domowe Pumpkin Spice Latte
- Smoothie z przyprawionej dyni
- Dyniowe kulki energetyczne
- Dymny dyniowy hummus
Gruszki
Korzyści zdrowotne: Te owoce są pełne wartości odżywczych - wszystko w chudej 100-kalorycznej porcji, dostarczają super dawkę błonnika (6 gramów!), a także witaminy C i chroniących zdrowie fitochemikaliów związanych z kolorem ich skórki.
Gruszki Bartlett na targu w Ojai.Przygotowanie i gotowanie: Przed spożyciem dokładnie umyj. Pokrój je w plasterki i jedz na surowo lub dodaj do świeżych potraw, takich jak sałatki i smoothie, lub do potraw gotowanych, takich jak owsianka, placki, muffiny, naleśniki i dania dodatkowe.
Sugestie dotyczące przepisów: Pokrój je do przepisów granoli, zielonych lub ziarnistych sałatek i pieczonych deserów. Spróbuj ich w słodkiej lub pikantnej kuchni; są tak uniwersalnym owocem!
Ta prosta sałatka łączy się z gruszkami: Jade Pear Pistachio SaladTryte inne roślinne przepisy na gruszki:
- Pieczona gruszka Trail Mix
- Imbirowa gruszka, daktylowe płatki owsiane
- Gruszkowa sałatka z kopru włoskiego z rukolą
- Gruszkowe płatki owsiane z żurawiną
Dla innych jesiennych pomysłów kulinarnych, sprawdź następujące:
Top 5 Ways to Use Pumpkin Seeds50
BEST Plant-Based Fall Squash Recipes10
Plant-Based FallRecipes.
Komentarze (0)