Czy powinienem wyeliminować gluten z mojej diety? Jakie "superfoods" powinienem jeść? Czy "naturalna" żywność jest dla mnie lepsza? Takie pytania nurtują dziś tysiące konsumentów. Jednak informacje prezentowane w Internecie i wielu artykułach w czasopismach nie zawsze są dokładne, co prowadzi do powstania wielu mitów i miejskich legend na temat tego, jakie produkty należy jeść, aby osiągnąć optymalne zdrowie. Wiodący eksperci ds. żywienia wypowiadają się na temat niektórych z dzisiejszych głównych mitów żywieniowych.

Najważniejsze mity żywieniowe

Sriracha Sesame Breakfast Tofu SandwichGoing

Gluten-Free is the Best Way

to Lose

Weight

. Eliminacja glutenu jest jednym z najgorętszych obecnie trendów dietetycznych - biznes żywności bezglutenowej ma zebrać w tym roku 7 miliardów dolarów, a ponad połowa tych produktów zostanie zakupiona przez osoby bez wyraźnego medycznego powodu, aby unikać glutenu. "Podczas gdy osoby ze zdiagnozowaną celiakią i wrażliwością na gluten muszą przejść na dietę bezglutenową, wiele innych osób również unika tego białka znajdującego się w pszenicy i jęczmieniu. Robią to w złudnej nadziei, że staną się zdrowsze, zrzucą kilogramy, poprawią wyniki sportowe i inne. Istnieją zdrowsze sposoby na utratę wagi" - mówi Jill Weisenberger, M.S., R.D., C.D.E., dietetyk z Virginii i autorka książki "Diabetes Weight Loss-Week by Week". Ona donosi, że ta dieta fad może prowadzić do pominięcia ważnych składników odżywczych znajdujących się w całych ziarnach, które zostały powiązane z mniejszą ilością chorób serca, otyłości i niektórych rodzajów raka.

Superfoods dla lepszego zdrowia.

Widziałeś "superfoods" touted w mediach, ale wiadomość, że niektóre pokarmy roślinne są lepsze niż inne może nie być całkowicie dokładne. "Często owoce lub warzywa są ogłaszane 'superfoods' na podstawie ich zawartości przeciwutleniaczy", mówi Karen Collins, doradca ds. żywienia w American Institute for Cancer Research. Wyjaśnia jednak, że poziom antyoksydantów w żywności określony w probówce może nie znaczyć wiele dla ludzkiego organizmu. "Kiedy słyszy się o superfoods, łatwo jest założyć, że jedzenie 'zwykłych' warzyw i owoców nie ma znaczenia. Nic nie może być dalsze od prawdy. Badania sugerują, że uzyskujemy maksymalne korzyści zdrowotne jedząc ich szeroką gamę. Synergiczne efekty różnych składników odżywczych i fitochemikaliów zawartych w warzywach i owocach wydają się zapewniać większą ochronę zdrowia niż jakakolwiek pojedyncza "superżywność"" - mówi Collins. Thai Carrot Mint SaladTylko

osoby wrażliwe na sól muszą ograniczać sód.

Departament Zdrowia USA powtórzył znaczenie cięcia sodu w Dietary Guidelines for Americans, sugerując, że limity do 2300 miligramów (mg) dziennie dla zdrowych ludzi, a nawet tak niskie, jak 1500 mg dla osób z wysokim ryzykiem nadciśnienia. Jednak wiele osób uważa, że ta zasada dotyczy tylko tych, którzy są "wrażliwi na sól". "Faktem jest, że wszyscy jesteśmy w jakimś stopniu wrażliwi na sól, a znaczna większość z nas jest podatna na ryzyko związane z dietą wysokosolną. 90 procent rozwinie wysokie ciśnienie krwi - znane jako "cichy zabójca" - w pewnym momencie życia, a większość przypadków jest w odpowiedzi na skandaliczną ilość soli, która zanieczyszcza nasze dostawy żywności. Obniżenie zawartości sodu w naszej diecie jest koniecznością dla zdrowia publicznego, która przyniesie korzyści nam wszystkim" - mówi Janet Bond Brill, ekspert w dziedzinie chorób serca i autorka książki "Blood Pressure Down".

Cukier jest toksyczny.

Podczas gdy większość Amerykanów z pewnością spożywa więcej cukru niż jest to zdrowe - 16 procent naszych całkowitych kalorii pochodzi ze słodkich rzeczy - nie usprawiedliwia to paranoi, którą wielu przywiązuje do cukru. "Chociaż niektórzy ludzie szkalują cukier jako przyczynę wszystkiego pod słońcem, w tym otyłości i cukrzycy typu 2, nie ma wystarczających dowodów z długoterminowych badań, aby stwierdzić, że cukier jest sam w sobie toksyczny i powoduje choroby i inne negatywne skutki zdrowotne" - mówi Elisa Zied, dietetyk i autorka książki "Nutrition at Your Fingertips". Jednak, dodaje, spożywanie zbyt dużej ilości cukru dodanego z napojów słodzonych, słodyczy i deserów kosztem żywności, która dostarcza bezcennych składników odżywczych, takich jak owoce, warzywa, pełne ziarna, fasola i orzechy, z pewnością nie jest receptą na optymalne zdrowie.

Świeże produkty są zawsze najlepsze. Wiele osób nie uważa produktów konserwowanych, takich jak puszki, mrożonki czy suszone produkty za porcję owoców lub warzyw, jak wynika z badań. Jednak amerykański Departament Rolnictwa (USDA

) nie rozróżnia form, w których te pokarmy są spożywane. "Mrożone i puszkowane produkty, zebrane w szczytowym momencie świeżości, oferują porównywalne, a w niektórych przypadkach bardziej korzystne wartości odżywcze" - mówi Barbara Ruhs, dietetyk supermarketów Bashas' Family of Stores w Arizonie. W rzeczywistości niektóre składniki odżywcze, takie jak antyoksydacyjny likopen w pomidorach, są lepiej przyswajalne przez organizm, gdy są poddawane obróbce termicznej podczas puszkowania. Ponadto, konserwowane produkty są bardziej zrównoważonym wyborem, gdy świeże produkty są poza sezonem. Chocolate Zucchini CakeMusisz zrezygnować

z ulubionych potraw.

Niektóre popularne diety kazałyby ci myśleć, że nigdy nie będziesz mógł cieszyć się kawałkiem ciasta w dniu swoich urodzin lub garścią frytek przy grillu na podwórku. Jednak Akademia Żywienia i Dietetyki (AND) stwierdza, że to całkowita dieta osoby - to, co ktoś je dzień w dzień - to naprawdę ma znaczenie. "Nie musisz rezygnować ze swoich ulubionych potraw, aby uzyskać korzyści zdrowotne. Po prostu skupienie się na dodaniu dodatkowych porcji owoców i warzyw oferuje więcej korzyści niż całkowite wypatroszenie diety" - sugeruje David Grotto, dietetyk i autor książki "The Best Things You Can Eat". Tworzenie środowiska zdrowych wyborów żywieniowych każdego dnia poprzez skupienie się na pełnych ziarnach, roślinach strączkowych, owocach i warzywach może pozwolić na skromne porcje smakołyków.

Organiczne jest zawsze zdrowsze.

Raz po raz badania pokazują, że konsumenci oceniają żywność organiczną jako "zdrowszą" niż jej konwencjonalne odpowiedniki. Jednak badania nie zawsze to potwierdzają. "Tylko dlatego, że żywność jest oznaczona jako 'organiczna' nie oznacza, że jest bardziej odżywcza. Naukowcy z Uniwersytetu Stanforda przeanalizowali 240 badań i doszli do wniosku, że żywność organiczna nie jest bardziej odżywcza niż konwencjonalna. Jednak wybór żywności organicznej może zmniejszyć narażenie na pozostałości pestycydów i bakterie odporne na antybiotyki" - mówi Zied. A organiczna produkcja żywności może być lepsza dla środowiska, dzikich zwierząt i społeczności rolniczych. Ale pamiętaj, że organiczne śmieciowe jedzenie, takie jak ciasteczka, przekąski i chipsy, zdecydowanie nie są zdrowsze niż konwencjonalne śmieciowe jedzenie. Thai Tofu Veggie Noodle BowlSoy

jest niebezpieczny.

Miejskie legendy obfitują w soję, twierdząc, że powoduje ona wszystko, od feminizujących skutków u mężczyzn (nieprawda) do raka piersi. "W pewnym momencie istniały obawy, że związki w soi znane jako fitoestrogeny mogą promować nowotwory wrażliwe na estrogen, w tym najczęstszą formę raka piersi. Teraz mamy więcej badań u ludzi pokazujących, że soja może zmniejszyć ryzyko raka piersi, jeśli jest spożywana w młodości lub okresie dojrzewania. Chociaż może nie zmniejszać ryzyka u kobiet, które zaczynają jeść soję w późniejszym okresie życia, nie ma oznak wzrostu ryzyka. Umiarkowane spożycie, jedna do dwóch porcji dziennie, jest obecnie uważane za bezpieczne, nawet dla kobiet, które miały raka piersi z dodatnim receptorem estrogenowym" - mówi Collins.

Naturalne oznacza pożywne. Marketerzy żywności nauczyli się, że napis "naturalny" na etykiecie żywności naprawdę się sprzedaje. Wywołuje to obraz zdrowych składników wyłowionych prosto z natury. Ale ten termin jest zwodniczy. "Nie ma prawdziwej definicji dla 'naturalnego' na etykietach żywności", mówi Jessica Crandall, certyfikowany edukator cukrzycy w Sodexo Wellness and Nutrition i krajowy rzecznik AND. Rzeczywiście, Food and Drug Administration (FDA

) musi jeszcze opracować definicję dla stosowania tego terminu na etykietach żywności.

Dla innych blogów na temat zdrowego, opartego na roślinach jedzenia, sprawdź następujące:

18 Non-Diet Tips for Healthy Eating from Top NutritionistsEating
for Healthy AgingThe
Path to a Healthy Vegan Diet

.

Napisane przez Sharon Palmer, MSFS, RDN maj 2013; Zaktualizowane 25 czerwca 2019 r.

Zdjęcie: Super Acai Berry Bowl, Sharon Palmer, MSFS, RDN


Komentarze (0)

Zostaw komentarz