Cukier, wszędzie cukier! To nie jest taka słodka sytuacja. Dieta dzieci może zawierać niepokojącą ilość cukrów dodanych poprzez składniki dodawane do żywności i napojów, takie jak cukier biały, cukier brązowy, miód, syrop klonowy, syrop z agawy i syrop kukurydziany. Problem polega na tym, że coraz więcej dowodów wskazuje na związek między wysokim spożyciem cukru dodanego a zagrożeniami dla zdrowia dzieci, w tym otyłością oraz zwiększonym ryzykiem chorób serca i chorób metabolicznych w miarę upływu lat. Dzieci w Stanach Zjednoczonych spożywają średnio 19 łyżeczek słodyczy dziennie. Tymczasem American Heart Association i American Academy of Pediatrics zalecają, aby wszystkie dzieci w wieku 2-18 lat spożywały nie więcej niż 6 łyżeczek cukru dodanego dziennie.
Biorąc pod uwagę, że jedna 12-uncjowa porcja napoju gazowanego zawiera do 13 łyżeczek cukru, mieszanka do napojów w proszku może zawierać 9 łyżeczek, a napój sportowy 2 łyżeczki, nietrudno zauważyć, jak dzieci przekraczają zalecane poziomy. I nie chodzi tu nawet o takie produkty, jak jogurty owocowe, cukierki owocowe, ciasteczka, przekąski, płatki śniadaniowe, a nawet takie rzeczy, jak sos do makaronu. Co więc może zrobić rodzic? Zapoznaj się z moimi najważniejszymi wskazówkami dotyczącymi ograniczania cukru w diecie dzieci.
5 wskazówek, jak ograniczyć ilość cukru w diecie dzieci
1. Czytaj etykiety.
Ważne jest, aby zapoznać się z zawartością cukrów ogółem i cukrów "dodanych" na etykiecie z informacją o wartości odżywczej. Do cukrów ogółem zalicza się te, które są naturalnie obecne w owocach i warzywach. Nie stanowią one problemu z punktu widzenia zdrowia. "Cukry dodane to wszystkie cukry dodane do żywności, takie jak cukier trzcinowy, kukurydziany, miód, agawa czy cukier brązowy. Są to cukry, które należy ograniczyć do minimum. Odwracaj więc kartkę z produktem spożywczym i czytaj informacje o jego wartości odżywczej, aby nie dopuścić do niedoboru cukru. Podczas przeglądania etykiet pamiętaj, że 4 gramy cukru odpowiadają 1 łyżeczce cukru. Jeśli starasz się ograniczyć spożycie cukru do nie więcej niż 6 łyżeczek dziennie, oznacza to równowartość 24 gramów "dodanych" cukrów dziennie.2. Zrezygnuj z napojów bezalkoholowych.
Jednym z najprostszych sposobów na pozbycie się cukru jest unikanie słodzonych napojów bezalkoholowych. Kolejne badania wskazują na związek tych napojów z problemami zdrowotnymi u dzieci. Napoje bezalkoholowe powinny być spożywane tylko na specjalne okazje, np. gdy dzieci jedzą specjalny posiłek na mieście, idą na przyjęcie urodzinowe lub letni piknik. Nie powinny być one codziennym elementem diety. Zamiast tego wybieraj ziołowe wody cytrusowe, 100% soki owocowe (do 1 porcji dziennie) i zwykłą wodę.3. Uważaj na tak zwaną "zdrową" żywność.
Pamiętaj, że wygląd może być mylący. Płatki śniadaniowe mogą wydawać się zdrowe, ale poziom cukru w nich może być wysoki. Jogurty mogą wydawać się bogate w owoce, ale mogą zawierać dużą dawkę cukru. Przekąski mogą wyglądać na pożywne, ale zawierają duże ilości miodu, syropu klonowego, a nawet koncentratu soku owocowego. Z drugiej strony, szukaj produktów godnych zaufania, które nie zawierają dodatku cukru i są oparte na całych, prawdziwych owocach i innych pokarmach roślinnych. Wszystkie naturalne saszetki i przekąski dla niemowląt i małych dzieci z linii Sprout Organic nie zawierają dodatku cukrów, a ich moc słodząca pochodzi wyłącznie z naturalnie występujących cukrów z owoców i warzyw. Dyniowe kulki mocy4. Zrób własne smakołyki.
Jednym ze sposobów, aby mieć pewność, że eliminujesz cukier z diety swoich dzieci, jest samodzielne przygotowywanie smakołyków, dzięki czemu masz kontrolę nad składem. Wykorzystaj moc całych owoców, takich jak daktyle, rodzynki, jabłka, banany i torebki z owocami Sprout Organic, aby przygotować zdrowe, bezcukrowe smakołyki, takie jak kęsy i kulki mocy, batony i muffiny. W przepisie na Dyniowe Kulki Mocy wykorzystałam całą torebkę owoców i warzyw Sprout Organic, która służy jako naturalna substancja słodząca w tych pysznych, pożywnych smakołykach.5. Dodaj mocy owocom.
Naturalny deser natury to całe, naturalne owoce. Te zwalczające choroby pokarmy roślinne, pełne naturalnych cukrów, które nie stanowią zagrożenia dla zdrowia, mogą zapewnić dzieciom zdrowy smak słodyczy w ich diecie. Wyrób sobie nawyk podawania owoców na koniec każdego posiłku jako "deseru", np. kawałków jabłka, winogron, jagód lub bezcukrowych saszetek z owocami, takich jak linia naturalnych, niesłodzonych saszetek Sprout Organic - 100% wszystkich produktów nie zawiera dodatku cukru, a jedna trzecia wszystkich produktów zawiera 5 gramów lub mniej naturalnie występujących cukrów.Jednym ze sposobów na wprowadzenie większej ilości naturalnych, pełnowartościowych owoców i warzyw do diety małych dzieci są saszetki i przekąski Sprout Organic Foods. Sprout oferuje kompletną linię przecierów i przekąsek roślinnych dla niemowląt i małych dzieci, w których skład wchodzi wiele pysznych, zdrowych owoców. Wszystkie produkty nie zawierają dodatku cukrów, a prawie połowa przecierów zawiera warzywa jako pierwszy składnik. To dlatego jedna trzecia produktów Sprout zawiera 5 gramów lub mniej naturalnie występujących cukrów.
Uwaga: Ten wpis na blogu jest sponsorowany przez Sprout Organic Foods.
Komentarze (0)