Dowiedz się, jak zwiększyć odporność dzięki temu przewodnikowi żywieniowemu na temat najlepszych witamin dla układu odpornościowego dzieci.
Oszczędzanie naszych maluchów przed chorobami byłoby marzeniem każdego rodzica, ale nieśmiałe utrzymywanie ich w bańce wolnej od zarazków jest po prostu niemożliwe. Przeziębienia, wirusy i infekcje oraz wszystkie ich nieprzyjemne objawy - zatkany nos, gorączka, ból gardła, bóle brzucha, aby wymienić tylko kilka - są szczególnie trudne dla dzieci, które są jeszcze tak niewinne do ich skutków. Jednak my, rodzice, możemy zrobić wiele, aby pomóc ożywić ich dojrzewający układ odpornościowy za pomocą diety! Możemy wypełnić ich talerze pokarmami bogatymi w składniki odżywcze, które pomogą zwiększyć odporność, szczególnie tymi, które zawierają najlepsze witaminy dla układu odpornościowego dzieci, takie jak witaminy C, D i E, a także cynk i probiotyki, które mogą pomóc wzmocnić naturalną zdolność organizmu do walki z chorobami teraz i w miarę wzrostu.
Dzieci przychodzą na świat z niedojrzałym układem odpornościowym, który otrzymuje pierwsze przeciwciała zwalczające infekcje z mleka matki. Odporność ta rośnie wraz z dzieckiem, aż do osiągnięcia dojrzałości we wczesnych latach nastoletnich. W miarę jak dziecko rośnie, jest narażone na więcej zarazków i robaków (zwłaszcza w pierwszych latach szkoły) i w ten sposób jego układ odpornościowy uczy się je zwalczać. Ale małe ciała nie są w stanie walczyć tak skutecznie bez bogatego w składniki odżywcze paliwa! Dlatego tak ważne jest, aby zasilać układ odpornościowy dzieci najlepszymi witaminami, które, jak wskazują badania, są ważne dla dobrego funkcjonowania układu odpornościowego.
Włącz do diety dużo nasion roślin strączkowych, które są bogate w cynk.
Dobre odżywianie jest ważnym sposobem budowania i utrzymywania zdrowego układu odpornościowego. Badania wykazują, że istnieje związek między dietą a odpornością, co oznacza, że niezbędne składniki odżywcze - witaminy, minerały, aminokwasy i niezbędne kwasy tłuszczowe - zasilają komórki układu odpornościowego, które zwalczają organizmy przenoszące choroby. W jelitach żyje 25% tych komórek odpornościowych, które zapewniają 50% odpowiedzi immunologicznej organizmu - mieszka tam ponad 500 gatunków bakterii. Karmienie jelit probiotykami - żywymi mikroorganizmami o właściwościach zdrowotnych - może potencjalnie prowadzić do poprawy odporności. Wiele badań wykazuje, że żywe bakterie i drożdże znajdujące się w takich produktach jak żywność fermentowana mogą pomóc w utrzymaniu zdrowia dzieci. Kilka badań wykazało, że dzieci w przedszkolach i ośrodkach opieki dziennej nie chorują tak często lub tak ciężko, gdy spożywają probiotyki.
Wybieraj świeże owoce, takie jak cytrusy, aby zwiększyć spożycie witaminy C przez dzieci.Witamina C
Ta witamina odgrywa ważną rolę w funkcjonowaniu układu odpornościowego, pomagając chronić organizm przed chorobami.
Jakie produkty zawierają witaminę C? Podawaj tęczę owoców - od pomarańczy i truskawek po kiwi i borówki - oraz warzyw, takich jak brokuły, pomidory, czerwona papryka i ziemniaki. Podawaj ulubione produkty, ale pamiętaj, aby regularnie wprowadzać coś nowego.
Istnieje również wiele cudownie sprytnych i pysznych sposobów, aby zachęcić dzieci do spożywania dziennej dawki witaminy C. Przetworzone owoce i warzywa bogate w witaminę C zwiększają jej ilość po zmieszaniu z innymi pokarmami. Owoce takie jak truskawki, kiwi i banany działają jak słodzik w porannych płatkach owsianych lub innych owsiankach, a także pięknie komponują się z wypiekami takimi jak ciasteczka i babeczki. Warzywa wzmacniają smak, a nawet kolor, gdy dodaje się je do makaronu i sosu do pizzy, zapiekanek, tłuczonych ziemniaków - słodkie ziemniaki dobrze tu pasują - oraz zup, gulaszów i chili.
Grzyby wystawione na działanie światła są bogate w witaminę D.
Witamina D
Witamina słońca - organizm wytwarza własną witaminę D pod wpływem światła słonecznego - może pełnić ważne funkcje także w układzie odpornościowym. Korzystaj ze słonecznych dni i pozwól maluchom bawić się na zewnątrz, kiedy tylko jest to możliwe. Żywność zawierająca witaminę D to źródła takie jak grzyby wystawione na działanie światła, a także wiele przyjaznych dzieciom produktów wzbogaconych w witaminę D, takich jak wzbogacone mleko roślinne, sok pomarańczowy i płatki śniadaniowe.
Orzechy, nasiona i ziarna to świetne produkty bogate w cynk dla dzieci; wypróbuj ten przyjazny dzieciom przepis na Kids Berry Oat Tahini Bars.
Cynk
Ten ważny minerał znajdziesz w wielu przyjaznych dzieciom źródłach, takich jak orzechy, pełne ziarna, fasola i wzbogacone płatki śniadaniowe. Cynk wspomaga odporność maluchów poprzez zwiększenie liczby zwalczających infekcje białych krwinek i limfocytów T. Badania pokazują, że cynk może nie tylko zmniejszyć częstotliwość występowania infekcji, ale może nawet skrócić czas trwania przeziębienia. Zaskocz je moimi batonikami Kids Berry Oat Tahini, które zawierają mnóstwo cynku pochodzącego z tahini (masła z nasion sezamu), płatków owsianych, pełnego ziarna pszenicy i nasion lnu.
Pokarmy zawierające witaminę E to między innymi orzechy i nasiona; wypróbuj ten przyjazny dzieciom przepis na Chrupiące wiśniowe zawijaski z nasionami słonecznika.
Witamina E
Witamina E, która odgrywa kluczową rolę w zmniejszaniu ryzyka infekcji górnych dróg oddechowych, w tym przeziębienia, jest niezbędna dla dzieci. Łatwo ją też znaleźć w zdrowej żywności. Dlatego zaopatrz się w orzechy i nasiona, pełne ziarna i zielone warzywa liściaste, takie jak brokuły i szpinak. Mam też ulubiony przepis dzieci, których nigdy nie podejrzewają, że jest dla nich dobry - Dziecięce Batoniki PB&J, które zawierają bogate w witaminę E nasiona chia, masło orzechowe, pełnoziarnistą pszenicę i orzeszki ziemne.
Więcej zdrowych, przyjaznych dzieciom przepisów znajdziesz tutaj:
Warzywna Zupa Kamienna
Truskawkowa Bananowa Kokosowa Pieczona Owsianka
Purpurowa Moc Jagodowe Smoothie
Cukiniowe Muffinki Marchewkowe
Łatwy Czekoladowy Pudding Chia z Truskawkami
Komentarze (0)