Nauka uprawy własnej żywności w przydomowym ogrodzie warzywnym może przynieść wiele korzyści. Zachęć całą rodzinę do uprawiania ogrodu, poznaj korzyści płynące z ogrodnictwa i dowiedz się, jak uprawiać brokuły i nie tylko w tym przewodniku po zdrowiu w ogrodzie.
Spędzanie czasu na kopaniu w ziemi może przynieść korzyści wykraczające poza świeże powietrze i ćwiczenia fizyczne. Domowe ogrodnictwo to nie tylko pretekst do wyjścia na zewnątrz, ale także aktywność, która zapewnia znaczne korzyści zdrowotne dla osób w każdym wieku. Liczne badania potwierdzają korzyści płynące z uprawy własnej żywności, a także rodzinnego ogrodnictwa. Badania pokazują, że ogrodnictwo przydomowe zwiększa poczucie satysfakcji i jakości życia, a także zwiększa spożycie owoców i warzyw. Założenie ogrodu warzywnego to pyszny sposób na rozpoczęcie zdrowego trybu życia przy jednoczesnym obniżeniu kosztów żywności i emisji dwutlenku węgla. Nie wspominając już o tym, że uprawa warzyw może być całkiem łatwa (zobacz mój darmowy zestaw narzędzi ogrodniczych 101 na temat uprawy ogrodu dla początkujących).
Jeśli to wyhodujesz, zjesz to!
Badania zaczynają naprawdę podkreślać wiele korzyści płynących z domowego ogrodnictwa, w szczególności w zakresie jakości diety. Wszyscy znamy korzyści płynące ze spożywania większej ilości owoców i warzyw, w tym różnych witamin, minerałów i błonnika, zmniejszonego ryzyka chorób przewlekłych i raka oraz niższego ciśnienia krwi. Założenie rękawic ogrodniczych i rozpoczęcie prac w przydomowym ogródku to łatwy sposób, aby zdrowy nawyk spożywania większej ilości owoców i warzyw stał się zabawny i bardziej interaktywny.
Jedno z badań, w którym wzięło udział ponad 1300 studentów, wykazało, że ci, którzy obecnie i w dzieciństwie uprawiali ogród, spożywali o pół szklanki więcej owoców i warzyw dziennie w porównaniu z tymi, którzy nigdy nie uprawiali ogrodu. Badanie to, które zostało opublikowane w Journal of the Academy of Nutrition and Dietetics, potwierdza wcześniejsze badania, które pokazują, że ludzie - w szczególności dzieci - odnoszą korzyści z lepszej diety, gdy uczestniczą w ogrodnictwie. Ocena była przekrojową analizą studentów z ośmiu uniwersytetów, którzy zostali przebadani pod kątem ich obecnego spożycia owoców i warzyw, a także ich udziału w ogrodnictwie obecnie lub w przeszłości. Trzydzieści procent respondentów zgłosiło, że uprawiało ogród jako dziecko, a 38% zgłosiło, że obecnie uprawia ogród. Studenci zostali pogrupowani według tego, czy uprawiali ogród wcześniej lub obecnie oraz tych, którzy w ogóle nie uprawiali ogrodu. Badanie wykazało, że ci, którzy uprawiali ogród w dzieciństwie, mają znacznie wyższe spożycie owoców i warzyw niż ci, którzy nie uprawiali ogrodu. Badanie wykazało również, że uczniowie, którzy obecnie uprawiają ogród, mają wyższe spożycie owoców i warzyw niż ci, którzy tego nie robią. Badania potwierdzają skuteczność programów ogrodniczych w dzieciństwie i zwiększają potrzebę większej liczby interwencji ogrodniczych w całym okresie życia.
Domowe ogrodnictwo prowadzi do szczęścia
Kolejną zaletą ogrodnictwa przydomowego jest to, że może ono zmniejszyć poziom stresu i zwiększyć pozytywne uczucia. W badaniu opublikowanym w Preventative Medicine Reports przeanalizowano 22 studia przypadków w metaanalizie, w której porównano wyniki zdrowotne osób uprawiających ogród i osób, które tego nie robią. Wyniki wykazały spadek depresji, lęku i wskaźnika masy ciała oraz wzrost zadowolenia z życia, jakości życia i poczucia wspólnoty. Korzyści te pokazują, że ogrodnictwo może również poprawić zdrowie psychiczne.
Kopanie!
Ma to sens, ponieważ ogrodnictwo zapewnia większy dostęp do dojrzałych, pysznych, pożywnych owoców i warzyw oraz sprawia, że żywność ta jest bardziej pożądana. Kto nie chciałby cieszyć się owocami swojej pracy (dosłownie) w postaci idealnie dojrzałego pomidora lub chrupiącej rzodkiewki świeżo wyciągniętej z ziemi? Nie powinno też dziwić, że spędzanie czasu na świeżym powietrzu z rękami w ziemi może być również dobre dla zdrowia psychicznego. Tak więc, śmiało i brudzić się! Nawet jeśli dysponujesz niewielkim ogrodem, zastąp niektóre z drzew, krzewów i roślin ozdobnych roślinami jadalnymi, takimi jak drzewa owocowe, winorośle jagodowe i pomidory. Możesz także wypróbować mały ogródek w pojemniku na balkonie lub przy drzwiach wejściowych. Sprawdź stronę USDA Home Gardening, aby uzyskać informacje na temat rozpoczęcia uprawy własnego skrawka ziemi. Pobierz też mój darmowy zestaw narzędzi do domowego ogrodnictwa.
3 wskazówki dotyczące uprawy żywności w domu
Dowiedz się, jak uprawiać marchew i nie tylko!
1. Zacznij od małego. Nawet jeśli dysponujesz dużą przestrzenią, mądrze jest zacząć od uprawy w pojemniku, na parapecie lub w niewielkiej części przestrzeni, gdy uczysz się tajników sadzenia, gleby i podlewania.
2. Zaplanuj, co zasadzić. Uprawiaj to, co kochasz. Twoje ulubione rośliny przyniosą Ci najwięcej radości i satysfakcji. Pamiętaj, aby zapytać lokalnego rolnika, centrum ogrodniczego lub sąsiadów, które odmiany najlepiej rosną w Twojej okolicy.
3. Dobór nasłonecznienia. Gdzie twoja przestrzeń jest najbardziej nasłoneczniona? Pełne słońce jest idealne, ale wiele ziół i warzyw dobrze rośnie w półcieniu.
3 Wskazówki dotyczące tego, co zrobić z domową żywnością
Dobrze wykorzystaj domowe produkty.
1. Wrzuć swoje produkty do domowej sałatki. Wybieranie świeżych warzyw prosto z ogrodu, mycie, siekanie i polewanie ich dressingiem to łatwy i pyszny sposób na cieszenie się domową żywnością.
2. Puszkowanie dodatkowych warzyw. Jeśli masz zbyt wiele warzyw, które zepsują się, zanim je zjesz, konserwowanie ich to świetny sposób na zatrzymanie składników odżywczych przy jednoczesnym zachowaniu zrównoważonego rozwoju poprzez ograniczenie marnowania żywności i wydłużenie jej okresu przydatności do spożycia.
3. Wrzuć warzywa do zupy lub gulaszu. Zupy i gulasze to świetny sposób na wykorzystanie dużej ilości warzyw w jednym przepisie. Posiekaj je, wrzuć do garnka i ciesz się pysznymi produktami wyhodowanymi w domu.
Istnieje tak wiele unikalnych, zabawnych i łatwych sposobów na założenie własnego ogrodu, a dzięki wielu korzyściom zdrowotnym, dlaczego nie miałbyś zacząć uprawiać własnej żywności? Ogród warzywny w pojemniku może być świetnym sposobem na zanurzenie palców w ogrodnictwie przy ograniczonej przestrzeni i zasobach. Gdy już opanujesz podstawy, możesz powiększyć swój ogród, aby stworzyć własny, przyjazny dla klimatu Ogród Zwycięstwa, aby przyczynić się do ochrony planety! Co więc Cię powstrzymuje? Stwórz swój własny przydomowy ogród i zacznij czerpać korzyści z pysznych produktów w zaciszu własnego domu!
Napisane przez Ashley Teltow, stażystkę dietetyki z Sharon Palmer, MSFS, RDN
Zdjęcia: Sharon Palmer
Referencje
Loso J, Staub D, Colby S, et al. Ogrodnictwo w dzieciństwie i obecnie jest związane ze zwiększonym spożyciem owoców i warzyw wśród studentów w wieku szkolnym uczestniczących w badaniu Get Fruved Study. Journal of the Academy of Nutrition and Dietetics. 2016;116(9):A13. doi:10.1016/j.jand.2016.06.029.
Soga M, Gaston KJ, Yamaura Y. Ogrodnictwo jest korzystne dla zdrowia: A meta-analysis. Prev Med Rep. 2016;5:92-99. Opublikowano 2016 Nov 14. doi:10.1016/j.pmedr.2016.11.007.
Dowiedz się więcej o zrównoważonym stylu życia tutaj:
Upcykling w kuchni 7 przyjaznych dla środowiska porad kuchennych od dietetyków 5 sposobów na zaangażowanie się w lokalny system żywnościowy Porady kulinarne dotyczące zrównoważonego rozwoju środowiska
Komentarze (0)