Skorzystaj z pożywnych, pysznych produktów sojowych, aby zwiększyć dietę i zdrowie dziecka w okresie wzrostu.

Wspieranie diety dzieci jest bardzo ważne. Pokarmy, które jedzą w młodości, tworzą fundamenty żywności, którą będą wybierać w przyszłości. Oznacza to, że nawyki żywieniowe, których uczymy nasze dzieci teraz, mają nie tylko natychmiastowy wpływ, ale mogą również poprawić ich zdrowie w przyszłości, pomagając zmniejszyć ryzyko chorób przewlekłych w późniejszym wieku. Nigdy nie jest za późno, aby zacząć. Możesz coś zmienić, zaczynając już dziś! Badania wykazują, że pełnowartościowa dieta oparta na produktach roślinnych może pomóc w zmniejszeniu wielu zagrożeń sercowo-metabolicznych, które mają wpływ na zdrowie nawet małych dzieci. Wprowadzenie dzieci do bogatych w składniki odżywcze i pysznych produktów sojowych, takich jak mleko sojowe, tofu, tempeh, edamame i orzechy sojowe jest doskonałym punktem wyjścia. Już ½ szklanki ugotowanej soi dostarcza błonnika, witaminy K, wapnia, manganu, tiaminy, ryboflawiny, witaminy B6, folianu, magnezu i miedzi. Owoce sojowe zawierają nawet roślinne kwasy omega 3-s! Żywność sojowa zawiera również białko, które wspomaga wzrost i wydajność dzieci w szkole i w sporcie. W przeciwieństwie do niektórych roślin, soja jest jednym z niewielu białek roślinnych uznawanych za białko wysokiej jakości, ponieważ zawiera duże ilości wszystkich dziewięciu niezbędnych aminokwasów, których organizm nie potrafi sam wytworzyć, więc muszą pochodzić z diety. Żywność sojowa z pewnością sprawdza się pod względem odżywczym i zdrowotnym, ale co z jej smakiem? Tu nie ma obaw! Wyobraź sobie uśmiechy swoich dzieci, gdy podasz im pyszny wrap z tofu, orzeszkami ziemnymi i chrupiącą marchewką lub jagodowe jogurty sojowe. Dzielę się więc moimi najlepszymi wskazówkami, jak włączyć pożywne, pyszne produkty sojowe do diety Waszych dzieci, aby wzmocnić zdrowie w tym sezonie.

Edamame

Najlepsze wskazówki, jak podawać żywność sojową - w stylu dzieci!

1.Soja/orzechy sojowe
Całe, dojrzałe ziarna soi są dostępne w postaci suszonych ziaren soi, prażonych orzechów i soi w puszce. Używaj ich tak samo jak każdej innej suszonej lub puszkowanej fasoli w daniach przyjaznych dzieciom, takich jak chili czy tacos. Nie będą wiedzieć różnicy, a dzieci mogą po prostu preferować nową wersję! Orzechy sojowe to także pewny hit wśród dzieci. Są chrupiące, orzechowe i stanowią doskonały dodatek do ulubionego jogurtu, granoli i mieszanki. Można również mieć dzieci pomaga prażyć soi, przygotowane z ich ulubionych przypraw, pikantne (odżywcze drożdże, przyprawy) lub słodkie (cynamon, cukier brązowy), lub zrobić własne masło orzechowe dla zabawy twist na PB & J lub masła sojowego banana pudding parfaits.

2.Edamame
Są to całe, niedojrzałe ziarna soi zbierane, gdy są świeże i zielone, dostępne w strąku lub łuskane w sekcji mrożonek lub produktów w sklepach spożywczych. Porozmawiajmy o przekąsce z wbudowaną rozrywką! Dzieci uwielbiają wymyślać sprytne sposoby wydobywania edamame z ich strąków. Zapakuj ugotowane, schłodzone edamame jako przekąskę do lunchboxa, albo zrób spaghetti z edamame lub hummus z edamame.

3.Soymilk
Bogate w składniki odżywcze mleko roślinne, fortyfikowane (powszechnie wapniem i witaminą D) soymilk ma podobny profil odżywczy do mleka krowiego. Nie zawiera laktozy i białek mleka, wzbogacone mleko sojowe jest jedyną alternatywą mleka roślinnego zatwierdzoną przez główne organizacje ochrony zdrowia dla dzieci w wieku od 1 do 5 lat. Używaj go jak każdego innego mleka, w płatkach śniadaniowych, smoothie, naleśnikach i wypiekach.

Tofu4

.Tofu


Wykonane z mleka sojowego, tofu jest uniwersalne. Jego łagodny smak chętnie przyjmuje inne smaki i występuje w różnych stopniach twardości. Jędrne tofu i okruchy tofu są świetnymi zamiennikami mięsa i jajek w przyjaznych dla dzieci potrawach stir fry, paluszkach tofu, tacos, sloppy joe's i jajecznicy. Jedwabiste tofu jest idealnym dodatkiem odżywczym do smoothie, dipów, puddingów i deserów.

Tempeh5

.Tempeh
To bogate w białko sfermentowane ciasto sojowe ma łagodny, orzechowy smak i jędrną konsystencję, która jest jednocześnie delikatna i krucha, dzięki czemu idealnie nadaje się do krojenia w plastry i kostki w ulubionych daniach dzieci jako substytut mięsa. Które dziecko nie kocha bekonu? Pokrój tempeh w cienkie plasterki, polej marynatą i piecz na złoty kolor, aby uzyskać wersję o niższej zawartości tłuszczów nasyconych. Co powiesz na kanapkę BLT? Tempeh jest również gwiazdą w stir fries, tacos i doskonale łączy się z daniami z makaronem.

Napisane przez Sharon Palmer, MSFS, RDN

Ten blog jest sponsorowany przez Soy Connection.


Komentarze (0)

Zostaw komentarz