Najlepsi dietetycy wypowiadają się na temat swoich najlepszych zdrowych postanowień noworocznych dotyczących zrównoważonego, zdrowego stylu życia. Przeczytaj, aby poznać ich zdanie.

Nowy Rok to czas podejmowania postanowień dotyczących zdrowego trybu życia. To naturalne, że na początku nowego roku myślimy o wszystkich celach, które chcemy osiągnąć. Dieta i utrata wagi zawsze znajdują się na szczycie listy. Jednak wiele osób o tej porze roku sięga po modne diety odchudzające, zamiast pomyśleć o zmianach w diecie, które promują i podtrzymują dynamiczny styl życia w dłuższej perspektywie. Twój sposób odżywiania się może zmniejszyć ryzyko wystąpienia chorób przewlekłych w ciągu całego życia. To, co jesz, ma o wiele większe znaczenie dla Twojego zdrowia niż to, czy zrzucisz kilka kilogramów. W rzeczywistości, zdrowa dieta powinna promować pozytywny zakres masy ciała, PLUS styl życia, który pozwala czuć się energicznym, zadowolonym, szczęśliwym i wolnym od chorób przewlekłych, takich jak choroby serca i cukrzyca typu 2. Wiele modnych diet nie pozwala osiągnąć tych celów. Poprosiłem kilku najlepszych dietetyków o wypowiedzenie się na temat ich najlepszych zdrowych postanowień noworocznych dotyczących zrównoważonego, zdrowego stylu życia. Przeczytaj dalej, aby poznać 19 zdrowych noworocznych postanowień dietetyków.

Wszystkiego najlepszego w Nowym Roku,

Sharon

19 zdrowych postanowień noworocznych od dietetyków

Zupa z imbirowanego czerwonego kabaczka kuri z granatami

1. Wypróbuj nowe, sezonowe przepisy na bazie roślin.

"Raz w tygodniu wypróbuj nowy przepis z wykorzystaniem sezonowej żywności roślinnej! Nie bój się wyjść poza swoją strefę komfortu" - mówi Judy Simon MS, RDN, CD, CHES, FAND z Mind Body Nutrition. Miseczka ryżowa z sezamem i boczniakami2

2. Sięgnij po prawdziwe produkty.

"Zrezygnuj z napojów proteinowych i preparatów oczyszczających i jedz prawdziwe jedzenie. Jeśli masz zęby i jelito cienkie, pozwól swojemu ciału zająć się trawieniem!" - mówi Lisa Andrews, MEd, RD, LD, właścicielka Sound Bites Nutrition.

3. Myśl o doskonaleniu, nie o perfekcji.

Porzuć podejście "wszystko albo nic" i skup się na poprawie, a nie na perfekcji. Twoje jedzenie nie musi być idealne, musi być po prostu lepsze niż to, co było" - mówi Jean LaMantia, RD. Gado-Gado, Indonezyjska Sałatka z Tempeh4

4.Pamiętaj, że kolorowy jest dobry

. "Dodaj więcej koloru do swoich posiłków dzięki pokarmom pochodzenia roślinnego, takim jak warzywa i owoce. Staraj się podawać porcję do każdego posiłku. Połowa twojego talerza powinna składać się z warzyw" - mówi Janet Brancato, MS, RDN z My Nutopia.

5. Jedz tak, by służyć swojemu organizmowi.

"Staraj się jeść i robić rzeczy, które będą służyć twojemu ciału, a nie szkodzić mu" - mówi Jackie Durand, RDN z JD Nutrition, LLC. Cranberry Apple Hazelnut Crumble6

6. Myśl o tym, co możesz zjeść, a nie o tym, czego nie możesz.

"W tym roku postaw sobie za cel skupienie się na tym, co możesz dodać do swojej diety, a czego powinieneś unikać" - mówi Breanna Woods, MS, RDN. Green Goddess Grain Bowl7

7. Wyrabiaj nowe zdrowe nawyki.

"Wyrabianie nowych nawyków żywieniowych nie jest łatwe, ale jest tego warte. Traktuj każdy dzień jako nową szansę na dokonywanie lepszych wyborów. Dobre zdrowie to nie jest przedsięwzięcie typu "wszystko albo nic". Niektóre dni, tygodnie i miesiące są lepsze niż inne, jeśli chodzi o jedzenie i ćwiczenia" - mówi Elizabeth Ward, MS, RD z książki "Better is the New Perfect".

8. Skup się na dobrych rzeczach.

"Postanów skupić się na wszystkich dobrych rzeczach, które możesz dodać do swojego życia, zamiast na tym, co zabierasz. Wzbogacasz swoje życie i swoje ciało, dodając więcej produktów na talerzu, poświęcając więcej czasu na samoopiekę, dodając radosny ruch. Myślenie o tym, co dobrego możesz dodać zamiast tego, bez czego musisz się obejść, jest uwalniające i pielęgnujące" - mówi Kit Broihier, MS, RD, LD z NutriComm Inc. Wędzona soczewica w chili9

9. Wypełnij swój talerz pokarmami bogatymi w składniki odżywcze.

"Wraz z nadejściem nowego roku chcemy skupić się na tym, by więcej zaoszczędzić. Nie tylko w codziennych wydatkach, ale także w odżywianiu. Włączenie do swoich posiłków większej ilości pokarmów bogatych w składniki odżywcze z pewnością pomoże Ci w osiągnięciu lepszego stanu zdrowia" - mówi Jaymar Saniatan, RD z Nutrition Phitness.

10. Wyzbądź się negatywnych myśli o swoim ciele.

"Za każdym razem, gdy zaczynasz mieć negatywne myśli lub zaczynasz wygłaszać negatywne komentarze na temat swojego wyglądu lub ciała, przestań! Odwróć to i daj światu coś pozytywnego o sobie" - mówi Amanda Hibshman, RDN. Wegańskie puree ziemniaczane w garnku instant11

11. Nie stresuj się posiłkami.

"Skup się na wspólnym rodzinnym posiłku, a nie na tym, jak wyszukane jest jedzenie! Połączenie gotowych potraw z domowymi dodatkami może pomóc w szybkim przygotowaniu posiłków w pracowite weekendy" - mówi Jessica Gust, MS, RDN, dietetyk dziecięcy i rodzinny w Element Nutrition Co.

12. Praktykuj uważne jedzenie (Mindful Eating).

"Bądź w teraźniejszości, nie rozpraszaj się, delektuj się każdym kęsem i ciesz się posiłkiem. Mindful eating pomoże ci wsłuchiwać się w sygnały twojego ciała, rozpoznawać sygnały głodu i sytości oraz pozwoli ci odnaleźć radość z jedzenia" - mówi Rahaf Al Bochi, RD, LD, właściciel Olive Tree Nutrition i rzecznik Akademii Żywienia i Dietetyki. Hummus z ciecierzycy z suszonymi pomidorami i bazylią

13. Nie chodź głodny.

"Utrzymuj regularne posiłki i przekąski. Nie głódź się, aby zaoszczędzić na jeden duży posiłek" - mówi Amy Reed, RDN. Miseczka sezamowa Tempeh na ziarnach14

14. Zbliż się do Matki Natury.

"Żywność w pełnej postaci, bez przetwarzania, jest dla ciebie dobra. Ale możesz nie zdawać sobie sprawy z tego, jak bardzo są dobre! Pełnowartościowa żywność pakowana przez Matkę Naturę nie tylko sprawia, że czujesz się świetnie. Pomagają także schudnąć i zapobiegają wielu problemom zdrowotnym. Na przykład, owoce i warzywa zawierają super skoncentrowane fitoskładniki, które znacznie wzmacniają Twój system odpornościowy. Jeśli jesz ich dużo, nie tylko tracisz na wadze i zmniejszasz stany zapalne, ale także zwalczasz choroby, obniżasz ciśnienie krwi i zmniejszasz ryzyko wystąpienia takich chorób, jak rak, cukrzyca i choroby serca" - mówi Judith Scharman Draughon, MS, RDN, LD, autorka książki "Lean Body Smart Life". Pistacjowo-kurkumowa ryżowa miska mocy15

15. Planuj posiłki z wyprzedzeniem.

"Planowanie posiłków i przygotowywanie posiłków powinno stać się częścią twojej tygodniowej rutyny. Planowanie menu posiłków z wyprzedzeniem i przygotowywanie składników, aby mieć je pod ręką, może pomóc w zapewnieniu zdrowszych posiłków na stole. Planowanie posiłków pozwala także zaoszczędzić pieniądze i ograniczyć marnowanie żywności" - mówi Jessica Levinson, MS, RDN, CDN, ekspert ds. żywienia kulinarnego i autorka książki "52-Week Meal Planner".

16. Oszczędzaj czas w kuchni.

"Wypróbuj kilka nowych gadżetów kuchennych i urządzeń, a zaczniesz jeść więcej posiłków w domu! Istnieje wiele niedrogich gadżetów i urządzeń, które pozwalają zaoszczędzić czas w kuchni, dzięki czemu przygotowywanie posiłków jest zdrowsze i łatwiejsze" - mówi Corinne Kantor, BS, DTR, CLT z The Food Cop.

17. Opracuj plan działania.

"Jeśli szukasz sposobów na to, by być zdrowszym i szczęśliwszym, przygotowywać pożywne i smaczne posiłki oraz czerpać większą przyjemność z codziennej pory obiadowej, rozważ moc przygotowywania i planowania posiłków, zdrowych przepisów i ich modyfikacji, tematów do rozmów przy obiedzie i nie tylko. Wybierz kilka strategii, aby spróbować i uzyskać więcej, mieć więcej i cieszyć się więcej w nowym roku!" - mówi Melissa Joy Dobbins, RDN, blogerka Sound Bites RD i twórczyni Do M.O.R.E. with Dinner - Make Ordinary Rituals Extraordinary. Miękkie ciasteczka z melasą18

18. Znajdź miejsce na równowagę.

"Łatwo jest stresować się wszystkim, z czym czujemy, że mamy problemy - czy to nawykami żywieniowymi, czy umiejętnościami kulinarnymi. Dlaczego nie spojrzeć na to inaczej? Zamiast czuć się nieadekwatnym, poczuj wdzięczność. Wiedz, że jesteś wystarczająca taka, jaka jesteś. Naucz się jeść intuicyjnie, ufając, że twoje ciało samo cię poprowadzi. Wiedz, że wszystkie pokarmy mają swoje miejsce w twojej diecie, czasem mogą znajdować się wyżej na skali wartości odżywczych, a czasem na skali przyjemności. Czasami mogą nie zapewniać ani jednego, ani drugiego - i to też jest w porządku" - mówi Maria Adams, MS, MPH, RDN z Halsa Nutrition.

19. Mądrze podchodź do zmian w żywieniu.

"Krok 1. Dokonaj bilansu swoich obecnych nawyków żywieniowych i wyborów żywieniowych. Bądź ze sobą szczery. Krok 2. Wyznacz sobie jeden lub dwa cele, aby dokonać niewielkiej zmiany w najłatwiejszych do zmiany elementach. Upewnij się, że jest to coś, co chcesz zmienić. Wykorzystaj ten proces do wprowadzania powolnych i stałych zmian. Powtarzaj to wielokrotnie" - mówi Hope Warshaw, RD, CDE.


Komentarze (0)

Zostaw komentarz